Czkawka u dziecka w brzuszku

No ja miewam mega rzadko czkawke, ale jak mam to godzinami i zdecydowanie jest męcząca i nic na nią nie działa, całe szczęście maluchom szybciej mija.
Ciekawe jak mój drugi w brzuchu, czy będzie czkawki łapał :smiley:

Zamarancza podobno jak czkawka utrzymuje się więcej niż 30 min to może wskazywać na jakieś zanurzenie. Jeśli czkawka dręczy regularnie albo trwa po kilka godzin, należy udać się do lekarza i poprosić by poszukał przyczyny
Lista chorób, których objawem może być czkawka, obejmuje ponad sto pozycji.

Mnie w ciąży bardzo niepokoiły czkawki maluszka. Myślałam że bardzo się męczy przy tym i dosyć często miał czkawki. Później jak poszukałam w internecie informacji dowiedziałam się że nie ma obaw się bać i to jest całkiem naturalne. Że dzięki temu płuca się rozwijają

Kasia tak to prawda maluch czkawki dostaje też przez to że pije wody płodowe :slight_smile:

O widzisz nawet nie wiedziałam, ale ja jak czkawkę złapię raz w roku to wiesz, ale najczęściej łapię ją, bo jem coś mega suchego, albo mnie “zatka”, więc raczej to nie wynik choroby ;p

Zamarancza no tak ja Tylko ostrzegam bo nie zawsze się wie że może to sygnalizowac że coś się dzieje nawet czkawka może sygnalizowac bezobjawowe zapalenie płuc :slight_smile:

Też nie wiedziałam że czkawka może mieć “drugie dno” dobrze wiedzieć . Ja też mam czkawki bardzo rzadko ale najczęściej jak chce coś zjeść szybko i złapie powietrze wtedy mnie dopada ale mi na szczęście pomaga łyżeczka cukru bądź wstrzymanie oddechu na chwilę

Ja raz chyba z 2 godziny miałam czkawkę i już myślałam, ze nie wyrobię, bo nic nie działało. Siedziałam w necie i próbowałam wszystko po kolei nawet uciskanie dłoni kciukiem, ale nie pomagało…

Zamarancza to nie dobrze bo jednak to nie jest fizjologiczny przypadek czkawki. Ja miałam ponad pół godziny i nie mogłam przestać czkac raz.

Też nie słyszałam żeby czkawka sygnalizowała o bezobjawowym zapaleniu płuc.
Ale babcia zawsze powtarzała żeby długo dziecka nie rozśmieszać bo czkawki dostsnie

Ok ale czkawka raz na rok nie sygnalizuje przecież, że jestem chora, a nie będę siała paniki i latała po lekarzach bo miałam raz czkawkę 2 godziny serio…

Zamarancza nie mówię że do lekarza musisz iść po prostu warto wiedzieć że jeśli czkawka się powtarza i często zdarza się że trwa długo to warto jednak to zbadać :slight_smile:
Czkawka może nawet sygnalizowac wrzody żołądka itd ale nie ma co panikowac jak raz się dostanie na dłużej czkawki. :slight_smile:

Jak ma się rzadko czkawkę to.mysle że to normalne że to fizjologia i nie ma co się tym przejmować

Czy się na czkawke zależy od tego co i jak się je/pije więc jak lapczywie nawdychamy się powietrza to później dusi.

Nigdy nie miałam czkawki przez picie…
Picie jedynie pomaga ją usunąć.

Oj! Właśnie wczoraj miałam czkawkę. Ugryzłam zbyt duży kęs kanapki i się zaczęło :wink: nie lubię mieć czkawki, żeby się jej pozbyć zawsze piję coś ciepłego i to mi pomaga.

Ja też tak mam,ze picie pomaga w usunięciu czkawki :slight_smile:

Ja miałam czkawke przez jedzenie niekiedy u czuje ze taki gul mam w przełyku i czuje ze czkawka nadchodzi niekiedy napije się i mija to ale to trzeba zdarzyć w odpowiednim czasie ale zwykle picie pomaga na czkawke…

moje dzieci w obu ciążach będąc w brzuszku mamy miały czkawkę

Mi też zawsze pomogą w czkawce jak się czegoś napije w żadnych przypadkach sięgam po cukier albo wstrzymuje powietrze i zawsze pomaga