Czy druga ciąża też będzie zako uczona gg jak pierwsza

Witam czy ktoś zna się szczegółowo na przepisach dotyczących praw pacjenta a dokładnie interesuje mnie czy drugi poród może zakonczyc się cc jesli pierwszy był wg wskazań cc.

To ,że pierwszy poród zakończył się CC to nie znaczy , że drugi musi zakończyć się tak samo.To tak jak z ciążą, każda jest inna :slight_smile: Wszystko zależy jakie wskazania, bo gdy przy drugiej ciąży nie wystąpią żadne problemy można rodzić naturalnie.
Moja koleżanka tak miała, najpierw córkę urodziła poprzez CC a po kilku latach syna już naturalnie :wink:

Dokładnie można mieć inny poród pomimo że cc było czyli tak zwany vbac czyli poród naturalny po cięciu cesarskim ale mam prawo mieć cc jeśli chcemy skoro już mieliśmy jedna cesarke :slight_smile: I też warto zobaczyć w którym szpitalu podchodzą do tego prawidłowo jeśli chce się sn urodzić pomimo że miało się Wczensiej cc tyle że na pewno z ciąża musi być ok Jelsi nie ma wskazń do cc to można sn tyle że jeśli przy pierwszej cc było wskazanie wynikające nie z ciąży ułożenia dziecka czy problemów wynikających z ciąży A byly to wskazania medyczne tzn że np mieliśmy jakaś wadę albo jakieś operacje po których nie można rodzić sn to niestety ale nie można sobie tego bagatelizować i sn na siłę chcieć ale jeśli nie były to przyczyny nasze zdrowotne tylko wynikające z ułożenia dziecka niepistepoeania porodu sn czy też chodziło o przebieg ciąży czy coś się działo konkretnie z ciąża czy zagrożenie dziecka itd to przy drugim można sn o ile też stan blizny będzie na to pozwalać i lekarz nie brfxir widział przeciwwskazań no i wtedy trzeba znaleźć szpital który chętnie przeprowadza porody sn po cc

To tak nie działa, że jak pierwsza była cesarka to druga też musi być cesarka. Druga ciąża może zakończyć się porodem naturalnym. Jak nie ma przeciwwskazań do cesarki można rodzić naturalnie. Znam kilka kobiet co pierwsza ciąża zakończyła się cesarka, a kolejne ciążę były zakończone porodem naturalnym. Ale trzeba wypisać specjalny dokument, że bierze się na siebie odpowiedzialność bo poprzednia ciąża była zakończona cesarka, a teraz kobieta decyduje się na poród naturalny.

Dokładnie i możemy po cc mieć drugie cc z racji że już mieliśmy cc nikt nie powinien zmuszać w takiej sytuacji do sn jeśli kobieta po cc chce cc bo ma do tego prawo już ale to że miała cc nie znaczy że musi mieć kolejne cc może być sn Jelsi oczywiście nie ma przeciwwskazań i stan blizny jest ok

Zgodzę się z dziewczynami na pewno nie musza Cię odrazu zakfalifikowac do ciecia. Można próbować rodzić naturalnie. Ale poród naturalny po cesarskim cięciu jest uznawany za poród podwyższonego ryzyka, dlatego zgodnie z zaleceniami PTG stan kobiety rodzącej i jej dziecka powinien być stale monitorowany za pomocą KTG.
Taki poród wymaga dużej cierpliwości, więcej czasu i zwiększonej opieki ze strony położnej .Należy unikać podawania oksytocyny, bo wspomaganie czynności skurczowej zwiększa ryzyko pęknięcia macicy.
Musi być oczywiście dostępna sala operacyjna i personel gotowy do cesarskiego cięcia, bo nigdy nie można wykluczyć takiego zakończenia.

Często jest tak, że jeśli pierwszy poród kończy się cc, to lekarz podejmuje decyzję o wykonaniu cesarki przy drugim porodzie. Nie wiem z czego to wynika. Mam przyjaciółkę w takiej sytuacji, chciałaby urodzić sn, ale lekarz doszukuje się wskazań do cesarki, bo wg niego tak jest bezpieczniej. Ja zdałabym się jednak na opinie i wiedzę lekarza i nie upierała się przy sn.

Jest taka możliwość że morzesz spróbować rodzić siłami natury ale ostateczną decyzję podejmie lekarz. Jeśli jednak Ci się uda rodzić sn poród będzie monitorowany. Jednak lekarze rzadko decyduj się na poród sn jeśli wcześniej było cc

Megg zależy też z jakiego powodu była pierwsza cc w sensie takim że jeśli wynikało to z niepostepowania porodu to może być tak że kobieta po prostu ma takie skłonności że poród zaczyna się i nie postępuje wtedy lekarze jeśli to podejrzewają to często poszukują się wskazań do cc by kobieta się nie męczyła niepotrzebnie:)

Ostatnio bardzo sie zdziwiłam, bo sadziłam ze jak 1 poród był cc to 2 tez. Niestety wszystko sie zmienia, i na chwile obecną nie ma takiego przepisu który by mówił ze 2 porób musi byc cc. Coraz wiecej lekarzy skłania się do tego zeby 2 raz rodzić siłami natury, no chyba ze są ewidentne wskazania do cc.
Mysle że to tez może zalezec od lekarza prowadzacego. Mysle ze jesli ktoś miał 1 cc i 2 tez raczej by chciał cc, to lekarz może iśc na rekę.

Mamik lekarz w takiej sytuacji musi iść na rękę bo mamy wybór jeśli cc było pierwsze to przy 2 porodzie jest wybór:)

Matka powinna mieć wybór. Lekarze wysyłają na 2 poród na cesarkę bo tak im wygodniej. Gdy matka próbuje sn to taki poród trzeba ciągle monitorować, jest to już poród podwyższonego ryzyka. Ja uważam, że jak nie mówimy o wskazaniach do cc jak wada serca, które nie znikną, to warto rozważyć korzyści porodu sn. Lecz to decyzja matki w konsultacji z lekarzem. Wybierajmy mniejsze zło.

Rena teraz coraz więcej lekarzy jest za vbac niestety kobieta po cesarskim cięciu nie będzie mogła mieć podanej oksytocyny ze względu na ryzyko pęknięcia macicy więc jeżeli się nic nie zacznie to najczęściej kończy się kolejna cesarka, bo indukcja nie wchodzi w grę. Co do wady serca to za zgodą kardiologa niekiedy można mam koleżankę co urodziła swoją pierwsza córkę naturalne mimo wady serca .
Uważam że jeżeli kobieta po cesarskim cięciu chce urodzić naturalne to poszuka takiego lekarza i szpitala który wspiera vbac . Natomiast jeżeli się nie chce rodzić to się przeważnie szuka przeciwwskazań do kolejnego porodu naturalnego.

Aisa chyba też nie do końca jest tak że jak już pierwsza cesarka za nami to mamy wybór kolejnej jeżeli nie ma przeciwwskazań to często są poddawane próby porodu naturalnego. Ewentualnie jak kobieta jest zdeterminowana na sn to musi podpisać papiery.

Ja synka urodziłam przez CC, pisałam się później mojego lekarza, czy jakbym była w kolejnej ciąży, to też cc, czy mogę sn. Stwierdził, że nie widzi przeciwwskazań do sn, tyle że najlepiej odczekać co najmniej rok, żeby blizna się wygoiła.

Wada serca to była taka przykładowa, chodziło o wskazanie do cesarki pierwszej z przyczyn, które nie znikną również przy drugiej ciąży. Dlatego uważam, że matka sama powinna, oczywiście po konsultacji z lekarzem podjąć decyzję. Bo jak zdecyduje się na naturalny, to może próbować jak dostanie zgodę, a jak będzie chciała cesarkę to i tak załatwi sobie wskazania.

Tak jak dziewczyny napisaly, takiej reguly nie ma, ale jest wiele warunkow.
Jesli pierwsza ciaza zostala rozwiazana przez cc z powodow np. wady wzroku, wady serca czy wady kregoslupa u matki, to najprawdopodobniej i druga ciaze trzeba bedzie tak zakonczyc - bo raczej mama nagle nie ozdrowieje :wink:
Jesli natomiast cesarka byla wykonana nagle, lub z powodu ulozenia malucha, to wtedy juz mozna zakkadac ze druga ciaza ma szanse zakonczyc sie porodem naturalnym (tzw. vbac, czyli vaginal birth after caesarian - dosl. porod waginalny po cesarce), ale tez nie zawsze - niekiedy nie pozwala na to np. stan blizny po pierwszym cesarskim cieciu.

A wiec jesli pytasz o prawa pacjenta to tu jak najbardziej po pierwszym porodzie przez ciecie cesarskie teoretycznie obie drogi sa otwarte - zarowno sn, jak i cc

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chodzi o to że po prostu chciała byś drugi raz mieć cc? Druga ciąża kwalifikuje Cię do porodu sn a Ty nie chcesz? I próbujesz się dowiedzieć czy możesz sama zadecydować?
Teraz często lekarze jeśli jest szansa podejmują próby porodów sn nawet jeśli pacjentka jest po cc :wink:

Mama Hani myślę że autorka miała na myśli czy po cc w drugiej ciąży może jednak naturalnie urodzić bo coś zdaje się napisała że ciężko było po cc sn coś takiego głowy nie dam bo już nie pamiętam A nie mam czasu wracać do początku:) w każdym razie zgadzam się z wami dziewczyny jeśli mama miała pierwsze cc wynikające z ciąży ułożenia malucha problemów jakis w ciąży konkretnie z czymś A nie było to wskazanie z racji jakiś wad i innych które raczej nie znikną sobie to można sn o ile nie ma przeciwwskazań w drugiej ciąży i ułożenie malucha pozwala

Aiisa no wlasnie nie. Tez tak myslalam. Natomiast wiem z dobrych zródeł, że jesli lekarz stwierdzi brak przeciwwskazan do porodu natoralnego (kiedy 1 bylo cc) wtedy moze powiedziec ze porod sn i koniec. Mysle tez ze jest to kwestia lekarza, dogadania się i zapewnie czasu jaki minał po 1 cc.

Mamik lekarz może i tak może chcieć zrobić ale jako pacjent mamy prawo i to prawo możemy egzekwować A jak już było cc to podchodzi już że przy drugim też można cc z racji że macica jest już cięta i nie chce się ingerować w inny sposób i zakończenie te same mamy prawo wyboru tylko nie każda mama wie że może tak być ale prawa pacjenta zapewniają w tym przypadku wybór lekarz u nas w szpitalu Zawsze pyta mówi że mama po cc ma prawo wyboru o ile nie ma przeciwwskazań do sn.