Drogie mamy, drugi poród jest zwykle szybszy niż pierwszy, chociaż oczywiście nie zawsze tak jest. Wpływa na to wiele różnych czynników np. przy drugim porodzie szybciej skraca się i rozszerza szyjka macicy. Nie bez znaczenia jest też doświadczenie rodzącej i świadomość swojego ciała. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy drugi poród był szybszy? Czy według Was był łatwiejszy?
U mnie tak było , poszło bardzo Szybko i mniej boleśnie :)
Poczytam Wasze historie ;) w planach drugie dzieciątko więc dobrze poczytac koleżanek z forum
ja mam taka nadzieje :) ze za drugim razem pójdzie raz dwa, a nie znowu 10 godzin :/
Podobno tak. Ale też nie ma reguły.
Na pewno już wie się czego się spodziewać więc to na plus.
Ale jeśli poród jest krótszy nie znaczy. Ze mniej bolesny.
Anka to czekamy ;)
Ja już w 3 miesiącu jestem :)))) a corka skończy zaraz 14 mcy :) także bierz przykład ode mnie ;))))
Wiele osób mówi, że za drugim razem jest łatwiej, ale czy i u mnie się to sprawdzi...? Mam ogromną nadzieję, że tak🙂🫄
Dwa cudowne szczęścia Fantastycznie :)
Anoosk Są spore szanse, że tak właśnie będzie :) Trzymamy kciuki!
Shadow555 Też mamy taką nadzieję :)
Chętnie poczytam o doświadczeniach mam. Chciałabym 2 dziecko. Aczkolwiek jeśli się kiedyś uda pewnie będzie 2 cc. Chociaż kto wie...
Mam badzo podobnie Karolina . Czekamy na wiadomości
Oj też jestem ciekawa jak to jest z tym drugim porodem. Powiem wam o tym niedługo, bo jestem już na końcówce i mam nadzieję, że na początku grudnia już wrócę z maluszkiem do domu :)
Pierwszy poród zaczął się od odejścia wód, a skończył się cesarką z powodu braku postępu porodu. Syn urodził się ponad 4kg.
Drugi poród przede mną i lekarz namawia mnie na cesarkę, ale znalazłam w przystępnej odległości od miejsca zamieszkania szpital, który wspiera porody naturalne po cesarce. Oczywiście nie dają żadnej gwarancji na taki poród, ale próbować zawsze można jeśli nie będzie przeciwwskazań. Najlepiej jakby poród zaczął się sam, więc z początkiem grudnia będę w tym temacie działać i mam nadzieję, że samo ruszy :D Trzymajcie kciuki, bo mimo tego, że nie nastawiam się na konkretną metodę porodu to moim marzeniem jest chociaż dostać szansę na spróbowanie porodu SN po CC :)
Moja pierwsza ciąża też zakończyła się CC z powodu braku postępu porodu po czym okazało się że dziecko było owinięte pępowiną. Teraz jestem w drugiej ciąży i zastanawiam się nad metodą porodu. Czy lekarze namawiają na kolejne CC?
Adrianna to będę czekać na wieści :)
Jq sama po stresie szpitalnym i tym nieudanym wywoływaniu i opuchliznie i całym stresie skłaniałabym się na ten moment na kolejne cc. Ale tak jak pisałam- na razie w ciazy nawet nie jestem :)
mamy canpolu nie ukrywam ze kazdy trzyma, tymbadziej ze szalony trzylatek jest juz w domu :) nie bedzie czsu na blogie poranki
Argumenty za tym, że drugi poród może być łatwiejszy:
* Pamięć mięśniowa: Twoje ciało "pamięta" pierwszy poród, co może sprawić, że kolejne rozwarcie szyjki będzie przebiegać szybciej.
* Doświadczenie: Wiedząc czego się spodziewać, możesz być bardziej zrelaksowana, co pozytywnie wpływa na przebieg porodu.
* Rozciągnięte mięśnie krocza: Pierwszy poród rozciąga mięśnie krocza, co może ułatwić kolejny poród.
Argumenty przeciw:
* Każdy poród jest inny: Wielkość dziecka, jego ułożenie, a także indywidualne predyspozycje kobiety mogą znacząco wpłynąć na przebieg porodu.
* Komplikacje: Nawet jeśli poprzedni poród przebiegł bez problemów, tym razem mogą pojawić się komplikacje.
* Blizna po cesarskim cięciu: Jeśli pierwszy poród był przez cesarskie cięcie, drugi może wymagać ponownej operacji.
Podsumowując: Nie ma reguły, że drugi poród będzie łatwiejszy i szybszy. Chociaż wiele kobiet potwierdza, że kolejne porody były mniej bolesne i krótsze, nie oznacza to, że tak będzie w każdym przypadku.
Co wpływa na przebieg porodu?
* Wiek kobiety: Starsze kobiety mogą mieć dłuższe porody.
* Waga dziecka: Większe dzieci mogą powodować dłuższe porody.
* Ułożenie dziecka: Jeśli dziecko jest w nieprawidłowym ułożeniu, poród może być dłuższy i trudniejszy.
* Stan zdrowia matki: Choroby przewlekłe lub infekcje mogą utrudnić poród.
* Metody znieczulenia: Wybór znieczulenia może wpłynąć na długość i przebieg porodu.
* Opieka położnicza: Doświadczona położna może pomóc w szybszym i bardziej komfortowym porodzie.
Najważniejsze jest, abyś była przygotowana na różne scenariusze i słuchała swojego ciała podczas porodu.
Chcesz dowiedzieć się więcej o porodzie? Mogę Ci podać linki do artykułów, które bardziej szczegółowo opisują ten temat.
Ja rodziłam 2 razy naturalnie. Pierwszy poród trwał 12h , a drugi 9h i duzo lżej go zniosłam ;)
Pierwszy porod od odejścia wód 28 godzin, drugi 9 godzin. Pierwszy trudniejszy ze znieczuleniem i oksy. Drugi bez znieczulenia i bez oksy. Drugi bardziej przyjemniejszy. Człowiek bardziej świadomy. Wie co go czeka
powiedziałabym, że porównywalnie.