Darmowa szczepionka na krztusiec - szczepienia w ciąży

Od 15 października 2024 r. będzie dostępna bezpłatna szczepionka przeciwko krztuścowi dla kobiet w ciąży będących pomiędzy 27. a 36. tygodniem ciąży. Do tej pory, szczepionka była płatna dla wszystkich osób dorosłych. Drogie mamy, czy szczepiłyście się w ciąży?

Nie szczepilam się jednak inicjatywa darmowej szczepionki wydaje się być racjonalna. Pochwalam ten pomysł 

O super ♥️ ja szczepilam się pod koniec ciąży ale jakoś w 28 TC chyba musiałabym zerknąć w karcie ciąży. Ale płaciłam 130 wtedy. Super że teraz będzie bezpłatna. 

Coraz lepiej się dzieje jeśli chodzi o kobiety w ciąży . Bardzo cieszy

Super informacja , jak byłam w ciąży chciałam się wszczepić ale była droga 

To nie szkodzi dziecku? 

Kurcze ja nie wiem, ale bedąc w ciąży bałabym się szczepień  ;( 

Jak byłam w ciazy to sytuacja epidemiologiczną nie była na tyle zła żeby to rozważać. Obecnie podobno jest wzrost przypadków. Pewnie zdecydowałabym się. Podobno też.dziecko tak dostaje przeciwciala już w brzuszku. 

lily tez tak slyszalam

Mowa o tym właśnie w ddtv

Ann.ka Zgadzamy się, super inicjatywa!

Annnna Też tak uważamy, teraz każda mama będzie mogła skorzystać bez względu na sytuację finansową.

Lily Szczepionka na krztusiec chroni i mamę i dziecko, prawda. Maluch jest szczepiony dopiero w drugim miesiącu życia. Dzięki szczepionce podanej mamie, maluch posiada przeciwciała :)

Mama Słoneczka W ciąży podaje się szczepionki inaktywowane, czyli "zabite", W tej chwili jest bardzo duży wzrost zachorowań na krztusiec, a jest to choroba bardzo niebezpieczna dla noworodków i niemowląt. Maluch jest szczepiony na krztusiec dopiero w drugim miesiącu życia. Zaszczepienie się mamy dostarcza dziecku przeciwciał i zmniejsza ryzyko powikłań. Podczas ciąży warto zapytać o szczepienia swojego lekarza prowadzącego, na pewno postara się rozwiać wątpliwości :) Oczywiście każda mama decyduje, co jest według niej najlepszym wyborem dla niej i maluszka.

Super naprawdę 

Dobrze że są perspektywy dla mam bez względu na sposobności finansowe

Fajnie, że jest za darmo teraz ta szczepionka, chociaż ja nie jestem zwolennikiem dodatkowych szczepień. 

Ja tez nie ale teraz duzo zachorowań wiec oewnie. Hm się zdecydowala

sama nie wiem czy się szczepić czy nie 

Ja to bym pewnie nie szczepiła . Nie jestem jakoś specjalnie przewrażliwiona ale też nie szczepilam się nigdy na grypę dobrowolnie 

Ja na pewno bym się w ciąży nie szczepiła i tak samo  dzieci zawsze tylko szczepikam tymi na NFZ te co muszę , jakoś nie ufam tym szczepieniom. I wolę pozostać na tym jak było dawniej i nie bylo tyle chorób co jest w tych czasach, nie mówię że to przez szczepienia ale poprostu bym się bała.