Desery bez cukru

Macie przepisy na jakieś desery z małą ilością miodu, cukru lub w ogóle bez słodzenia? Mały łakomczuch coś by jadł na deser ale nie mam już pomysłów. Owoce sezonowe się kończą niestety

Ja często robię mini placuszki ze startym jabłkiem, gruszką lub plastry banana w cieście np z kakao. Owoce dają słodycz więc cukru nie dodaje. Można podciągnąć pod deser😋

W sensie mini naleśniki?

Placki, dodaje do ciasta starte owoce albo moczę
w cieście plasterki banana i smażę. Robię w mniejszej wersji żeby były właśnie bardziej jako przekąska a nie w dużej formie jak zwykle placki np na śniadanie.

Ja lubię takie ciasteczka, 100 g batata, 80 g marchewki ugotowane rozgniecione, 70g banana, 220 g mąki, 30 g rozpuszczonego masła. Przepis z insta, znalazłam go jeszcze zanim było RD i się wyjątkowo sprawdził :blush:

1 polubienie

Placuszki z bananem ktory sam w sobie jest mega slodki np.zmiksowany z serkiem wiejskim i platkami owsianymi albo zwykla maka i jajo :slight_smile:
Dosc czesto korzystam z tej stronki: Desery - Alaantkoweblw
I 100lat temu lidl wydal ksiazke rodzinna kuchnia Lidla moze masz gdzies w szafce bo byla popularna a tam tez jest pare przepisow na desery/slodkie sniadania
Moja cora uwielbia galaretki i kisle wiec jak jest teraz sezon czesc owocow mroze/przetwqrzam w sloiczki i dodaje do deserkow, top to “nutella” ze sliwek do budyniu waniliowego

1 polubienie

Ja uwielbiam na szybko omlet z owocami albo dżemem na wierzchu. Polecam obejrzeć sobie na Instagramie olgamaj_jestem . Robiłam już kilka jej deserów i wszystkie pyszne i zdrowe😀

1 polubienie

Po tych placuszkach z serkiem wiejskim corka miała okropne rozwolnienie , dwa razy jej robiłam i dwa razy to samo i odpiscilam :frowning:

Jak znajdziesz jakiś fajny to proszę skopiuj bo nie mam insta

A jak to jest z tym miodem dla dzieci ? Podajecie ?
Ja deserki teraz często robię pianki z jogurtu tego z biedronki fruvita pure i w dino sa galaretki bez cukru , blenderem mieszam wiec wychodzi fajna pianko galaretka

Niby po roczku można już miód podawać, mój mąż lubi do różnych dań dawać i w tej formie syn już jadł

Ja do roku nie podawałam. Teraz już ma 2 lata a miód mam od znajomego z jego pasieki więc wolę dać miód niż cukier oczywiście nie walę go nie wiadomo ile

No wiadomo że trochę bo za dużo to ból brzucha pewny , to może spróbuję też u swojego malucha podać . Starszak lubi serek wiejski z miodem

1 polubienie

A mus z awokado kakao i daktyli próbowałaś? Blendujesz wszystko l, możesz dodać odrobinę soli morskiej i na chwilę do lodówki.

Nieee nie próbowałam. A jakie robisz proporcje?

Pamiętam , że był taki wątek odnośnie deserków itp. Chyba w lupce będzie .
Możesz robić owsiankę , kaszkę, świetna sprawa jako przekąski czy deserki. . Jest w internecie mnóstwo przepisów na takie ciasteczka. Ja często robię różnego rodzaju deserki , ale zmniejszam ilość cukru. Także czasem może to być najlepsze rozwiązanie . Naleśniki , wszelkie placuszki. Zamiast cukru można dać banana. Koktajle i tutaj też jakie tylko się chce owoce .

Jeśli maluch ma dwa lata to może jeść praktycznie wszystko (w granicach rozsądku). Także chyba najlepiej robić desery takie jak po prostu lubicie i zmniejszając ilość cukru lub nie dawać. Jak można to zastępować owocami.
Moje dzieci ostatnio się zjadają pieczonymi jabłkami. Kroję jabłka na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych. Posypuję cynamonem i daję miód , ale możesz to pominąć. Wrzucam do air frayer , podpiekam i gotowe. Czasem dzieci lubią też pieczonego banana. Mój syn lubi z kostką gorzkiej czekolady - jest rozpuszczona od temperatury. Oczywiście to można pominąć.

To jest super opcja u nas wykorzystujemy na kanapki jako zdrowsza wersję nutelli

1 polubienie

Muszę spróbować z tym bananem , dzieci moje bardzo lubią a starszak jest fanem gorzkiej czekolady - jego ulubiony słodycz :rofl:

No właśnie szukałam i nie znalazłam nic nawet w filtrach zmieniałam