Dieta malucha a rewolucje żołądkowe

Polecam Alantan krem na czerwoną skórę. Nam poleciła położna i faktycznie widać efekty. No i wietrzenie pupy. 

Co do diety do lekko strawna. Najlepiej gotowane na parze warzywa, chude mięso i ryby. 

Drogie mamy, co robicie do jedzonka swoim maluszkom podczas rewolucji żołądkowych jak np biegunka? Próbowałam już wielu dań i przekąsek, ale apetyt jest bardzo słaby, a wy na pewno zaproponujecie coś czego nie znam.

Jeszcze jedno pytanie, jak radzicie sobie z bolącą pupką? Bo synka już tak boli, że jak widzi, że wyciągam mokrą chusteczkę albo chce mu zajrzeć w pampres to wpada w histerie :(((((

Na odparzenia polecam maść pieciornikową i alantan. U nas na mniejsze odparzenia świetnie radzi sudocrem, przemywanie pupy wodą przegotowaną oraz wietrzenie. 

Jeżeli chodzi o posiłki to próbuje wszystkiego bo jak wiadomo dziecko nie chce jeść to ciężko zgadnąć.. ostatecznie musy daje i dużo wody.. swoje pierozki , pyzy lub zupę gotuje : rosół lub pomidorówkę.

U nas tez maść panciornikowa zdzialala cuda. Mój nic niechce za bardzo jeść to wciskam herbatniki biszkopty i musy

No właśnie dużo wietrzyć i ogólnie wycierać do sucha lub czekać aż te chusteczki nawilżane wyschną. 

Przyznam ze u nas odparzenia jak sie pojawialy to glownie po chusteczkach ;/ pomagalo przemywanie pupy najlepiej woda, bepantvhen spraqdzal sie przy starszej corce super przy mlodszej maka ziemniaczana, ale pupa musi byc sucha aby ja podsypac;)

Latem jak bylo cieplo a zdazylo sie pdparzenie  to spala bez pieluchy tyle ze u nas byl juz czas odpieluchowania wiec te noxne moczenia zdazaly sie bardzo zadko

u nas tez zawsze najlepiej sprawdzał się sudocrem, ale tym razem poległ i tak jakby go szczypał dlatego właśnie zasypujemy i jest lepiej reakcja też zupełnie inna.. co do chusteczek to prawda dlatego mamy te 99% wody, ale tu tez coś zaczęło go jakby szczypać dlatego postawiłam  na wodę.. fakt, że synek ma problemy ze skórą i musi mieć wszystko bardzo delikatne a kosmetyki to już w ogóle same dermo czy hipoalergiczne. 

Co do maści to nigdy nie słyszałam, koniecznie musimy się zaopatrzyć :)))

Tylko tak teraz czytam o tej maści i jest napisane żeby nie stosować u dzieci poniżej 12 roku życia :(

Ja ta maść dostałam na odparzenia w szpitalu zaraz po porodzie. Mimo, że jest napisane o przeznaczeniu od 12 r.ż to wielu rodziców używa jej na odparzenia. Może najlepiej spytać się pediatry czy można jej używać. 

Mi tez lekarka normalnie kazała uzywac . Dostałam tez kiedyś w szpitalu taka mega tlusta maść samorobiona i ona była naprawdę petarda , byś musiała receptę od lekarza wziac

Póki co troszkę spanikowałam, mąka ziemniaczana pomogła i już dziś jest o niebo lepiej  :) 

Ale jak najbardziej zorientuje się co do tej maści, bo warto mieć w zanadrzu taki ratunek :)

Ja o masci nie slyszalam ale przyvstarszej miala nie co inne kosmetyki niz przy mlodszej w sunie teraz chuba duzo mniej;) nk ale mlodsza tez nie ma az takich alergi jak bylo ze starsza corka;) 

Ja make ziemniaczana mam wsypana do pojemnika po pudrze;) przyznam ze z pudrow mialam alantan i bubchen ale ten wydawal sie taki bardziej szorstki lepszy juz alantan ale kiedy skonczyl sie alantan to na szybko z ta maka ruszylam;) i tak juz zostalo;)

Powiem Wam, że spróbowałam z tą maka ziemniaczana i naprawdę widzę różnicę. 

Ja to chyba przystane już na stałe, bo u nas ciagle się zdarzają różne zmiany na skórze :)

To nie ma co więcej kombinować jak jest ok

Na pierwsze nie pomogę, bo to dopiero przed nami. 

A na drugie to również polecam mąkę ziemniaczaną. Patent z przesypaniem jej do pudełka po pudrze jest super, ale jak ktoś nie ma to też się nic nie stanie. Należy tylko pamiętać, aby uważać i nie wsypać tej mąki w genitalia dziecka (uczulali nas na to na szkole rodzenia), można stosować np na pachwiny czy na pupkę ale między pupkę już nie dawać. 

U nas na szczęście nie ma problemów z odparzeniami, znajoma stosowała sudocrem, ale od niego się chyba już odchodzi z tego co czytam na eoznym forum. Ważne jest też dużo wietrzenia pupki, tzn gdy mamy możliwość to niech dziecko leży na samym podkładzie ( póki jeszcze nie raczkuje) :) w ostateczności można tez spróbować zmienić pampersy na zwykłą pieluchę tetrową lub coś wielo :) 

Ja przy biegunce podawałam marchwiankę i pomogło, u mnie akurat apetyt mimo problemów miał więc nie było problemów żeby zjadł. 

Co do pupki to ja używam Bepanthen i zawsze działa. :)

U nas było zbyt intensywnie na bepathen, ale mąka pomogła i już jest idealnie :)

Ja też bardzo polecam mąkę ziemniaczaną . Najlepiej się sprawdzała e takich trudnych oparzeniach 

Na odparzenia sprawdziły mi się bepanthen i sudocrem ☺️ a propo diety to niestety nie mam pomysłu