Przeszukałam w lupce ale wszystko podobne ale nie to o co chce zapytac…
Jestem pol roku po porodzie. Jestem mama KPI od samego poczatku… 2 miesiecy chodze na fitness… waga 17 kg na plusie… wiec moja psychika lezy… jak z dieta odchudzajaca w czasie karmienia? Zaniknie jak wprowadze ? Macie jakies dowiadcxenie? Chce wrocic do dietetyka ale pytanie czy cos to da jak jeszcze karmie…czy on cos pomoze…
Najlepiej by było jakbyś spisała i sprawdziła ile kalorii dziennie zjadasz, można przechodzić na dietę/zdrowsze odżywianie ale na pewno nie jakieś restrykcyjne. Dietetyk na pewno dobrałby odpowiednią ilość kalorii. Generalnie ja dopóki nie przestałam KPI to byłam tak głodna ze żadna dieta nie wchodziła w grę ![]()
Najważniejsze żebyś dostarczyła odpowiednią ilość kalorii i składników odżywczych dziecku. Jeżeli diwtety się zna to na pewno pomoże
Ja po odciagnieciu tez od razu jestem glodna🫣 ale trzymam zdrowa diete… bylam cala ciaze pod okiem dietetyka az do porodu… wiec zdrowo caly czas bylo…
Dietetyk powinien uwzglednić, że jesteś mamą karmiącą i zaproponować odpowiednią dietę - może warto skorzystać przynajmniej z jednej wizyty.
Najważniejsze to dostarczać odpowiednie składniki odżywcze i nie zagładzać się!
Zaczęłabym od analizy aktualnego jadłospisu, zastanowiłabym się czy jest coś z czego moge zrezygnować albo zastąpić to “zdrowszym”/bardziej sycącym składnikiem.
Teraz w aplikacji musiałabym spytać męża jak się nazywa bo był u dietetyka i mu poleciła , wrzuca się zdjęcie posiłku i na tej zasadzie on oblicza spożycie kalorii
O matko ale czad. Daj znać koniecznie jak się nazywa
Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką, ona jest 5 miesięcy po porodzie i też mówi że wgl nie chudnie. Ale generalnie żyje w takim pędzie, bo wróciła już jakiś czas temu do pracy, w nocy ona wstaje do 2 dzieci bo ma 2 córki rok po roku, kolację je o 22 albo 23 jak już dziewczyny zasnął. A ona jest z natury takim niejadkiem i je bardzo mało a mimo to sporo jej kg jeszcze zostało
Mam bardzo dużo mleka, zaraz po porodzie praktycznie nie jadłam wcale, przez załamanie nerwowe, w tydzień mi uciekło -10 kg, dziecko cały czas przybiera dobrze na wadze, jak chcesz dietę to pomału wprowadzaj i bierz suplementy. Możesz też odwiedzić jakiegoś dobrego dietetyka.
Z tym zapisywaniem to prawda, tylko trzeba robić to uczciwie. Odkąd zapisuje sobie wszystko co zjadłam widzę ile tam jest zbędnych rzeczy
cukierek, jabłko po dziecku, sok owocowy, śmietanka do kawy, rogal w aucie po pojechałam na zakupy głodna… Staram się planować posiłki dzień wcześniej, piję więcej wody oraz herbat, a na dużego głodna sięgam po zdrowsze przekąski. Mam swój limit kroków, który dziennie muszę wyrobić i jak się pilnuję naprawdę jest super z wagą ![]()
Ja mam podobnie… od 1,5 miesiac w pracy (moj maly po 20 tygodniu poszedl do zlobka) starszak ma 7 lat wiec do pierwszej klasy. Osobje z mezem pracyjemy od 7-15 + maz od 16- 20 znowu idzie do pracy (prowadzi treningi z dziecmi) wiec ja z 2… a starszak codziennie cos ma po zajeciach angieslki, tereningi pilki noznej(3x w tygodniu). Rehabilitacja, basen i maluch ma 2x w tygodniu rehabilitacje… wiec ciagle w biegu… i moje jedzenie jest jakie jest juz popoludniu (,o ile rano i do pracy mam pudelko zrobione i w miare o stalych porach jem) to po pracy jest masakra… ciagle w biegu… a jeszcze lekcje, czytanie itp. A 6 miesieczniak zaczyna byc wymagajacy… juz nie spi po kilk godzink i mam spokojnie czas do ogarniecia wszystkiego…
Jakie suplementy? Ja na razie na witaminach dla mam karmiacych … jak wprowadzialam suplementy uzupelniajace witaminy po treningu (trenuje 2/3 razy w tygodniu) to maly nie chcial pic mleka… i widzialam ze kolor sie zmienil mleka…
Oj jakby doba miala z 3/4 h wiecej to moze ale juz samo przygotowywanie posilkow na nastepny dzien mi czasu zajmuje duzo, a i tak przygotowuje ok 22/23 dopiero jedzenie… dzieci ida spac o 20… 6 miesieczniak i 7 latek zazwyczaj tez… tak do 20:30 jest w lozku…
Matko @nadin145 ile trwa Twoja doba? Jaka Ty jesteś pracowita i obrotna. Ja nawet połowę tego co Ty nie robię
jeszcze znajdujesz czas dla siebie i swoje treningi. Zmotywowałas mnie do działania
Dzieci motywuja ![]()
a ze przed zajsciem w ciaze bylam bardzk aktywna fizycznie treningi cardio i siłowe… to nie moglo mi tego zabrakac 4 miesiace po porodzie… choc powiem ze ciezko bylo wrocic… dlugo bolala mnie miednica przy niektorych cwiczeniach…
A co do zajec dodatkowych… syn teraz w 1 klasie, ale wszystkie zajecia mial tez juz jako 5 latek i 6 latek i nie chcialam zeby odczul ze pojawienie sie brata jest dla niego ograniczeniem i ze to on musi z czegos rezygnowac… wiec mamusia spina poslady i lecimy z tematem ![]()
![]()
Ja biorę wapń, kwasy omega, czasami wit C/tran, teraz zestaw witamin na włosy
I dzidzia pije? Lekarka mowila ze smak mleka sie zmienia i moze dlatego nie chcial pic… wiec zprzestalam i tylko witaminy te dla karmiacych od lekarza mam
Pije, z żelazem jest trochę problem, po porodzie miałam straszna anemie, teraz jak jej to mleko odgrzewam albo nie chce jeść, albo wiecej ulewa (jak sama dostawała żelazo to też ulewała mocniej) myślę że zależy co jest w składzie i jak dużo
Jesteś niesamowitą mamą. Prawda jest taka, że im mniej ma się czasu i jest dużo obowiązków wtedy człowiek jakoś bardziej się dyscyplinie i racjonalnie gospodaruje każda minutą ![]()