Dieta przy cukrzycy ciążowej a głód

Niestety mam cukrzycę ciążową. Byłam u diabetologa, dostałam glukometr i dietę. Kiedy jestem na diecie to te cukry wychodzą mi ok. Problem w tym że jestem ciągle głodna. Nie wiem czy powinnam się głodzić w ciąży (23tc) z drugiej strony wiem że muszę się pilnować. 

Była może któraś z Was w takiej sytuacji?

Nie byłam w takiej sytuacji ale na mój rozum nie powinnaś być głodna. Może skonsultuj się z diabetologiem w tym temacie 

A miałaś szkolenie z jedzenia przez diabetologa?Ja miałam. 

Jestem na insulinie , na początku trzymałam sie diety ,ale teraz mi ciężko i jem jasne pieczywo,  makaron do rosołu przy tym daje większą dawkę insuliny i  nie mogę zejść już z tej dawki insuliny. Czasem jej nie biorę jak zjem jogurt naturalny czy serek wiejski czy kromke ciemnego z wędliną. 

Jak jesteś głodna ciągle to zwiększ sobie porcje , na start też jedz  białe warzywa  tj rzodkiew,  świeży ogorek , kalarepka,  kiszony ogórek, sałata,  a potem kanapkę - to powoduje że te warzywa wchłaniają szkodliwości plus bardziej reguluje się cukier we krwi - to powinien Ci powiedzieć diabetolog 

Wydaje mi się ze cow złe ci ułożył , albo poprostu organizm się musi przyzwyczaić 

Polecam jeść każdy posiłek bardzo powoli, dokładnie przeżuwać i popijać wodę. Im dłużej będziemy tym bardziej jesteśmy w stanie oszukać mózg i mniej zjesz a zobaczysz najedzona. 

Niestety nie mogę pomóc. Może warto skonsultować to z innym diabetologiem ? Głód w ciąży raczej nie jest dobry dla maluszka i dla ciebie. Jednak nie wiem jak to jest w przypadku cukrzycy. 

Nie miałam tego problemu ale przyjaciółka już tak i tutaj na forum parę dziewczyn też. Kojarzę, że były też już takie wątki i nawet dziewczyny wymienialy się przepisami. Na pewno Mazia o tym pisała i kojarzę, że była zadowolona z któryś produktów Krukam bo mogła je włączyć do swojej diety. 

Nie wiem czy możesz jeść tak po prostu jabłko czy raczej nie musiało by być łączone np z masłem orzechowym? Nie znam się więc nie chcę zaszkodzić ale owoce to też cukry a tu chyba trzeba je zbijać. Ja bym chyba posłuchała diabetologa i mu zawierzyła bo zakładam, że ma wiedzę. Choć pewnie ciężko wytrzymać na diecie. A czy to jest także dieta o niskim indeksie glikemicznym?

MamaSłoneczka właśnie diabetolog o takich rzeczach nie mówił, dzięki za radę ;)

ZołzaMała właśnie mam dietę o niskim indeksie glikemicznym 

Myślę, że trzeba zadbać o odpowiednią ilość białka w diecie, bo ono daje sytość. Chude mięso, nabiał. Ziemniaki też dają sytość. Oprócz tego pełnoziarniste pieczywo czy zboża - mają niższy indeks i dają uczucie sytości na dłużej. A jak czasem zjesz większą porcję posiłku, bo będziesz bardzo głodna to po prostu staraj się po tym poruszać, iść na spacer.

Też miałam cukrzycę ciążową, więc wiem z czym się zmagasz i współczuję, też ciężko było mi skomponować posiłki. Chociaż ja jedząc co te 2-3 godziny nie byłam głodna, ale jadłam dość spore porcje i nawet jak to były zdrowe rzeczy to cukier czasem wywalało.