bylam na diecie pierwsze miesiące i powiem ci ze mi np. Dużo pomogło - i nie mowie tylko o powrocie do formy ale rowniez miałam więcej czasu na spanie �
Dziewczyny ile z Was po porodzie przeszła na jakiś czas na dietę pudełkową? Czy pomogło to w dojściu do formy? Czy faktycznie przy pierwszym dziecku jest tak ciężko z czasem?
Ja to bardzo żałuję że nie miałam takiej diety. Raz że na pewno łatwiej było by schudnąć a dwa że kompletnie nie miałam czasu gotować, przez pierwsze miesiące córcia wisiała mi non stop na cycu. Cudem było ją odłożyć żeby spała, bo spała tylko na mnie albo na rękach.
Pomogło mi jedynie mrożone jedzenie od mamy bo szybko sobie odgrzałam.
Przede wszystkim duza wygoda oszczędzasz czas który możesz wykorzystać na odpoczynek
Ja zdecydowałabym się na dietę pudełkową nie ze względu na odchudzanie ale na oszczędność czasu. W moim przypadku pierwsze dwa miesiące to był faktyczny wyścig z czasem. Synek całe dnie wisiał na piersi a jak już udało mi się go odłożyć, zwykle nie miałam fizycznie sił (przez ciągnące szwy a później bliznę) by stać przy garnkach. Przez pierwsze dni dużo pomagały mi mrożone zapasy, które zrobiłam będąc na końcówce ciąży. Później z pomocą przyszły wyprawki od mamy i teściowej. Wiadomo, że może też gotować mąż ale szczerze mówiąc, po całym dniu spędzonym z dzieckiem wolałam by po powrocie z pracy zajął się synkiem zamiast gotowaniem :) zbilansowana dieta może tez pomóc gdy karmimy piersią. Często łapałam się na tym, że przez pół dnia nic nie jadłam. jeśli chodzi o powrót do formy to dałabym sobie czas. nie ma sensu od pierwszych dni liczyć kalorii. Ciało wykonało taki ogrom pracy by wydać na świat dziecko, że należy mu się krótki odpoczynek :)
Ja nie korzystałam z diety pudełkowej chociaż z pewnością można zaoszczędzić dużo czasu ;)
Mysle ze taka dieta byka by dobrym pomyslem jak jest malo czasu na wszystko;)
Nocne pobudki cEqto kilka godzin tylko snuni chodzenie na rzesach w ciagu dnia;) oczywiscie nie jest tak zawsze, ale w ciezkich chwilach gotowy obiad dobrze zbilansowany byl by wowczas dobrym pomyslem;) i odciazeniem mamy;)
też tak sądzę cze tylko oszczędność czasu
Ta oszczędność czasu pomoże też z powrotem do formy. Sama po sobie wiem, że jak nie miałam czasu gotować to zapychałam się po prostu niezdrowymi rzeczami. A tak, cyk, jedzonko przyjeżdża, zdrowe i pełnowartościowe.
PrY pierwszym dziecku dla nas jest wszystko nowe , trzeba nauczyć się siebie nawzajem i wypracować jakaś rutynę dnia wiec czas się kurczy 🤪
Moim zdaniem nie jest tak ciężko ale wszystko jest nowe ale można wszystko ogarnąć
To tez zalezy od kilku rzeczy;) u mnie pierwszancorka kiala zaminiony dzien z noca;) i byla tragedia przeznpierwszy miesiac;) w ciagu dnia spala a w nocy tryb dzienny;) potem kolki ;) ale jakos dawalismy rade;) organizacja to jedno a dwa to jak sie czujemy;) bo tez sa rozne sytuacje nie zawsze kobieta po porodzie czuje sie na silach wszystko ogarnac;) zwlaszcza posilek mysli priorytetowo o dziecku o sobie zawsze na 2 mjescu;)
Ja nie korzystalam z takich opcji ale jeśli tylko masz taka możliwość to jak najbardziej skorzystaj czemu nie czy jest tak krucho z czasem szczerze to zalezy od wielu czynników np jakie jest nasze dziecko czy mniej czy bardziej wymagające ile potrzebuje czulosci bliskości czy jestesmy w domu z dzieckiem same czy mamy jakąś pomoc taka dieta napewno ulatwi sprawe w naszym dojsciu do sil j formy po porodzie a tym bardziei gdy jestesmy mama karmaco takie stale systematyczne posilki sa bardzo bardzo wazne
Zdecydowanie przy karmieniu ważne regularne jedzenie :)
ja dodatkowo od siebie dodam, że nigdy nie wiesz jak potoczy się poród. mój zakończył się zabiegowo i byłam tak poszyta i obolała, że dziękowałam sobie, za zapas mrożonek, które zrobiłam przed porodem. To fajna alternetywa dla pudełek, na pewno tańsza. Robisz pierogi, kopytka, leczo, sos do spaghetti lub coś co najczęściej jadacie na obiady i problem na pierwszy tydzień, dwa masz z głowy :)
Znajomej mąż po porodzie przez dłuższy czas przywoził obiady to była zadowolona bo dużo czasu zaoszczędzają i mogła dojść do siebie po cc.
Ja nie byłam na diecie, ale właśnie mama mi dużo pomagała odnośnie z tym jedzeniem, ale ja miałam też jak to mówili Złote dziecko, bo spało sobie w łóżku, albo w wózku:)
Hmm ja wg nie jestem przekonana do diety pudełkowej. Po pierwsze nie korzystałam więc może nie powinnam się wypowiadać;) ale jakoś nie przemawia to do mnie. U nas też jest tak że zwykle to ja gotuję bo lubie. Ale mąż pomaga gdy się źle czuje czy po prostu mi się nie chce. Bardzo rzadko teściowie czy rodzice coś dają a czasem kupimy coś "na mieście" na szybko.
Dla dbania o swoje zdrowie dieta jest świetna, nie zapominajmy że ona nie jest tylko po to żeby dojść do formy z przed ciąży ale też dobrze dobrana może nam pomóc dostarczyć wszystkie brakujące witaminy i minerały ☺️ moim zdaniem dieta jest warta uwagi po ciąży
Tak naprawdę, dietę podełkową możemy też przygotować sobie same np wieczorem gdy maluszek już śpi. Czasem robiłam sobie np sałatkę na 2-3 dni. Do tego nocna owsianka na śniadanie w słoiczkach i zawsze łatwiej zacząć dzień, sięgając po gotowe produkty :) chociaż bywały i takie dni gdzie moim śniadaniem było kakao ze słodem jęczmiennym, kawa inka i Femaltiker. bo robiłam combo na rozkręcenie laktacji :D