Dlaczego otwarte usta u noworodka to sygnał ostrzegawczy?

Mnóstwo bardzo przydatnej wiedzy podanej w przystępny sposób. Dziękuję ślicznie za rozwianie wątpliwości. My mieliśmy początkowo obawy ,że nasza mała śpi z otwartymi ustami. Zniknęło z biegiem czasu, teraz pięknie zamyka usteczka .

Drogie Mamy, 

Kontrolowanie tego, czy Wasz noworodek ma zamknięte usta podczas snu i spoczynku, może wydawać się mało istotnym detalem, ale jest to niezwykle ważne z perspektywy zdrowia maluszka. Oto dlaczego: 

Dlaczego to ważne: 
- Oddychanie przez nos: Noworodki powinny naturalnie oddychać przez nos, a nie przez usta. Oddychanie przez nos wspiera prawidłowy rozwój górnych dróg oddechowych i wspomaga filtrację powietrza, nawilżanie go oraz ogrzewanie, co jest kluczowe dla zdrowia. 
- Prawidłowy rozwój aparatu mowy i zgryzu: Zamknięte usta wspomagają prawidłowe ułożenie języka w jamie ustnej, co ma ogromne znaczenie dla rozwoju mięśni twarzy, zgryzu i mowy w przyszłości. 
- Kształtowanie nawyków: Jeśli dziecko często oddycha przez usta, może to być nawyk trudny do zmiany i w przyszłości prowadzić do problemów z mową oraz zgryzem. 

Co powinno nas zaniepokoić: 
- Usta otwarte przez większość czasu: Jeśli zauważysz, że usta maluszka są stale otwarte podczas snu lub spoczynku, może to sugerować problem z oddychaniem przez nos. 
- Chrapanie lub głośne oddychanie: To może wskazywać na problemy z drożnością dróg oddechowych, np. związane z przerostem migdałków, polipami nosowymi lub innymi trudnościami. 
- Suche usta i śluzówki: Suchość w ustach może być wynikiem ciągłego oddychania przez usta, co nie tylko jest niewygodne, ale może prowadzić do infekcji górnych dróg oddechowych. 
- Niepokój dziecka podczas snu: Maluszek może mieć trudności ze spokojnym snem, często się budzić lub mieć niespokojne ruchy. 

Kiedy zgłosić się do neurologopedy: 
Jeżeli Wasze dziecko: 
- Ma stale otwarte usta podczas snu lub spoczynku. 
- Oddycha przez usta (szczególnie podczas snu). 
- Ma problemy z ssaniem, jedzeniem lub problemy z prawidłowym rozwojem mowy. 
- Wydaje się mieć trudności z oddychaniem przez nos, a problem nie ustępuje po wykluczeniu przeziębienia czy innych przyczyn infekcyjnych. 

Neurologopeda pomoże ocenić, czy występują problemy w napięciu mięśniowym, wadach anatomicznych, czy inne trudności, które mogą wymagać wczesnej interwencji. 

Dbając o prawidłowy rozwój oddechowy i ustny dziecka, zapobiegamy potencjalnym problemom w przyszłości. W razie jakichkolwiek wątpliwości – nie wahajcie się skonsultować ze specjalistą! 

Pozdrawiam

Cieszę się, że u córki okazało się to chwilową sytuacją i przeszło :) 

Bardzo  dziękuję  za post. Bardzo pomocy.

O tak 

Bardzo ważny post. Niewiele osób sobie zdaje sprawę że to może być coś nie tak a lepiej działać za wczasu :)

oj tak post bardzo ważny, nie zdajemy sobie czasem sprawy, że taka sytuacja może nieść szereg problemów w przyszłości. 

Tak jest to rokuje na całe życie później

Bardzo przydatne informacje ;)

Ja zawsze podkładam lusterko pod nosek żeby sprawdzić czy oddycha właśnie przez nosek. Często ma otwarte usta podczas snu ponieważ zasypia z kciukiem. 

Moja jak zasypia ze smoczkiem później ma chwilowo otwarte usta, gdy się obkręci ustka zamyka

Sama sobie na początku nie zdawałam z tego sprawy. Przy drugim dziecku będę o wiele mądrzejsza

oj tak z każdym dzieckiem to już ma się coraz większe doświadczenie

Sporo ciekawych informacji 

Ale też w przeciągu nawet 2-3 lat wszystko się zmienia i czasami nie wiadomo czy ufać instynktowi czy ,,internetom,, sam człowiek glupieje 

Karoliga masz rację, teraz jest wszędzie tyle czasem sprzecznych informacji że nie wiadomo komu ufać

Dokladnie, jeden specjalista dyskredytuje drugiego .. 

Ja ,,panikowałam,, że córka śpi z otwartą buzia ,chrapala , ćwiczenia po trochu pomogły od neurologopedy, ale też czas zadziałał i  zaczęła spać z zamknięta buźką.

To u mojej zauważyłam dzisiaj jak po zabawie buzię ma otwartą ale języczek szczelnie ją zamykał. Pomimo otwierania buzi i śmiania się, znów język był w tej pozycji. Nie przejmuje się, ale uwrażliwiacie mnie na takie rzeczy

co chwilę to się zmienia niedawno to było ok a za rok czy okazuje się że jest najgorsze dla dziecka.. i co robić ?