Jamajka sądzę, że jest to kwestia indywidualna zależna od potrzeb dziecka. Jedne dzieci ładnie przesypiają noce i nie potrzebują nocnego karmienia. Inne np. jak moja córka przez długi czas potrzebują mleczka w nocy. Kiedy skończyła półtora roku postanowiłam stopniowo jej ograniczyć nocne karmienie. Początki były trudne, ale z czasem mała aby zasnąć po prostu przytuliła się do mnie. Teraz może tylko z raz coś wypije nad ranem. Możesz spróbować podać kaszkę na kolację, aby dziecko bardziej było nasycone. Zobaczysz wtedy czy będzie jakaś różnica. Pamiętaj, aby stopniowo ograniczać by dziecko nie doznało takiego “szoku głodowego”. Jesteś najlepszym obserwatorem swojego dziecka i na pewno dostrzeżesz potrzeby Twojego malucha.
Witam. Karmię butelka co 3 godziny.kiedy można zacząć robić większe przerwy w nocy i kiedy można zacząć odzwyczajac dziecko od nocnego karmienia?
Co do nocnego karmienia, czasem wystarczy podać dziecku cieplej wody lub rumianku zamiast mleczka. Myślę, że czas 1,5 roku jest dobrym rozwiązaniem
Karmialam tak jak ty co 3h kiedy mała nie miałajeszcze 8 miesiecy wprowadzilam butle na noc a piers miala jak sie obudzila w nocy w koncu byly coraz dłuższe przerwy . Jak skonczyla juz 8 miesiecy odrzucila calkowicie piers i skonczylismy nocne karmienia . Jak sie budzila to wystarczyl smoczek lub przytulenie i spala dalej . Stwierdzilam ze skoro dzieck 3 miesieczne karmione butla potrafi przespac cala noc to dlaczego moja mała nie moze
Chodzi mi konkretnie o to od kiedy jest to bezpieczne by nie spadł poziom glukozy.
Potrzeba nocnego karmienia jest wówczas gdy dziecko budzi się w nocy i chce jeść. I to dziecko decyduje o tym jak często i jak długo (wiadomo, z czasem można dziecko odzwyczajać od nocnego karmienie), jednak jeśli dziecko samo nie wybudza się na jedzenia to nie jest to konieczne żeby budzić je i karmić.
Moja córa zwykle przesypia 6 godzin, dzisiaj 8. Ma dopiero 3,5 miesiąca - nie budzę jej bo i tak nie pozwala się obudzić
Z tego co słyszałam, to przy karmieniu butelką nie trzeba dzieciaczków budzić w nocy na karmienie. Dzieci na butli same robią sobie dłuższą przerwę nocną. Znam kilka dzieci, które od samego początku przesypiały całe noce bez karmienia. Jeśli Twoje dziecko dobrze przybiera to na siłę bym nie budziła na karmienie. Jak się obudzi i będzie wołało jeść to dopiero wtedy daj.
Przede wszystkim obserwuj przyrost masy ciała.
Z tym ze moje dziecko ma dopiero 2 tygodnie, położna w szpitalu mowila ze wybudzanie jest konieczne, ale nie mowila do kiedy
Ile położnych tyle opinii. Chodziłam do szkoły rodzenia i na samych zajeciach padały inne taktyki. Niektóre Panie mówiły budzić co 3h, inne karmić wówczas, gdy dziecko chce. Moja córeczka, gdy nie jest głodna nie zje, a wręcz staje się wsciekla, gdy zostanie wybudzona. Moja Bubcia ma 1 miesiąc i 10 dni, karmiona jest wówczas, gdy sama obudzi się na jedzonko. Przybiera na masie książkowo
Jamajka takie malutkie dziecko to bym jeszcze karmiła w nocy, szczególnie jak budzi się na karmienie. Z czasem sama zauważysz czy będzie jeszcze potrzebowało. Jak ładnie przesypia ci noce i przybiera prawidłowo na wadze to bym specjalnie nie wybudzała:)
U nas ni bylo tak ze ja dama zadecydowalam sobie kiedy kończę z karmienia nocnego, Pozatym u mnie bez jedzenia w nocy bylo by bardzo ciężko także synek jadl dopuki sam nie budzil w nocy do jedzenia albo budzil sie ale jak zrobilam mleko modyfikowane to zaciskal zabkami i wiem ze w tedy podawalam mu picie. I jesc w nocy odrzucil majac ok. Pultora roczku a budzil sie.do picia na ok. 2latka.także to jest sprawa indywidualna…łatwo nie jest od tak…poptostu nie dac jesc i dziecko sie nie obudzi jak bedzie głodne…poprostu chyba jednak zlaezy.wszystko od dziecka.
u nas mały jak miał 2 miesiące to już przerwy ładne robił w nocy w sensie ze przesypial ponad 6 godzin ciągiem więc można tak koło tego myślę nie budzić o ile dziecko ładnie przybiera na wadze i nie ma zoltaczki jak będzie samo chciało to się obudzi
Aiisa tylko pozazdroscic moj to do ok.pul roku budzil sie co rowne 2godziny, a po pul roczku co 2-3godziny nie mówiąc czasem o budzeniu się do mleka a zaspial czasem dop po godzinie i ledwo zasnal a on juz budzil sie do jedzenia itd…i czasem to czulam jakbym nic nie spala bo co zasnelam.juz sie synek budzil…i potem co 3godziny do picia…byla masakra jakas…mam.nadzieje ze z drugim synkiem bedzie lepiej z spaniem. A co do oduczania jak juz pisalam jak dziecko ładnie je w dzień i przybiera prawidłowo na wadze to od ok. Pul roczku moze juz w nocy nie jesc…ale zawsze tez zalezy wszystko od dziecka…
Moja Hania odkąd się urodziła budziła mi się tylko raz w nocy. Zasypiała ok 20:30 i budziła się między 1-3, a potem już dopiero rano o 7-8. I bylo tak niezależnie od tego czy była kp czy mm. Kiedy skończyła 6 miesięcy zaczęła przesyłać całe noce. Zasypia max 21 i budzi się 7-9. Nie powiem że nie zdarzają się nocki kiedy się budzi, ale nie często. Dostaje wtedy mleczko i śpi dalej. Wydaje mi się że jeśli dziecko przesypia całą noc to nie ma powodu dla którego należy je wzbudzać do jedzenia. Chyba że np. pediatra tak zaleci.
Ja nie znam czegoś takiego jak wybudzanie dziecka na jedzenie. Ono samo wie, kiedy jest głodne i wtedy domaga się posiłku. Ty też nie masz ochoty jeść jak ktoś wybudzi Cię w środku nocy. Dziekcko im starsze samo będzie robiło coraz większe przerwy. My 1,5 roku już nie jedliśmy wcale w nocy, ewentualnie picie, ale jeść to nie.
W 1 miesiacu zycia powinno sie wybudzac dziecko na karmienie (nie wiem jak jest z butelka, mowie o kp), wlasnie ze wzgledu na mozliwosc nadmiernego spadku poziomu cukru w organizmie noworodka, co okolo 3-4 godziny. Po 1. miesiacu z tego co wiem tej koniecznosci juz nie ma. Postaram sie jeszcze znalezc zrodlo i potwierdzic
A jesli chodzi o odzwyczajanie od nocnego karmienia to najoptymalniej byloby okolo roku, choc podanie raz na jakis czas wody w zastepstwie piersi po skonczonym 6 miesiacu zycia nie jest wykroczeniem
Tutaj jest bardzo dobrze opisany artykuł: Czy budzić noworodka do karmienia? | Wymagajace.pl - Magdalena Komsta
Napisane m.in.: “uważa się współcześnie, że noworodek może mieć bez karmienia jeden blok snu trwający do 5 godzin, pod warunkiem, że “nadrabia” liczbę karmień przez pozostały czas oraz przybiera stosownie do wieku… Zdrowe, donoszone noworodki, kiedy są głodne, budzą się samodzielnie na karmienie… chyba że w sztuczny sposób utrudniamy im przebudzanie się lub nie dostrzegamy pierwszych objawów głodu.”
Silver właśnie czytałam ten artykuł, mała po obudzenii nie chce spać. 2 razy zle ustawilam budzik na noc i sama z siebie się obudziła po 6 godzinach, jadła, później po 4 a w dzień co 2.5-3h. Dlatego się zastanawiam czy jeśli sama sie tak budzi to może tak być czy jednak budzic