dziewczyny
Do którego tygodnia ciąży jest największe ryzyko poronienia? w którym tygodniu najbezpieczniej powiedzieć bliskim o ciąży?
Jak i kiedy powiedzałyście o ciąży i kiedy? Dawałyście jakieś zdrapli czy normalnie powiedziałyście?
dziewczyny
Do którego tygodnia ciąży jest największe ryzyko poronienia? w którym tygodniu najbezpieczniej powiedzieć bliskim o ciąży?
Jak i kiedy powiedzałyście o ciąży i kiedy? Dawałyście jakieś zdrapli czy normalnie powiedziałyście?
W sumie ponoć najgorszy jest pierwszy trymestr ciąży. Ja powiedziałam najbliższym jak bym w drugim trymestrze,normalnie bez dradrapywanek. Ale to kiedy i jak powiedzie najbliższym zależy tylko i wyłącznie od was
Jak to powiedziała moja ginekolog. Na każdym etapie ciąży jest ryzyko poronienia. Niestety.
Największe na początku. My czekaliśmy na serduszko i do 7 TC przyjmuje się że jest największe ryzyko poronienia.
Powiedzieliśmy tydzień po usłyszeniu serduszka ;) normalnie bez przygotowania haha ale rrozbe są pomysły, teraz może jakoś inaczej bym to zorganizowała chyba.
Również z tego co wiem to poronienie może byc niestety w każdym miesiącu ciąży. Ale najbardziej mówią że do 3mc , w pierwszym trymestrze ciąży. Nie wolno się za bardzo przeciążać, podnosić rąk do góry , nawet jak jest ciąża zagrożona to współżyć itd. moja siostra dop od 32 tygodnia zaczęła krwawić i źle się czuła i trafiła do szpitala i już musiała tam leżec do końca ciąży nawet nie mogła wstawać do sikania i niestety po dwóch tygodniach urodziła w 34tygodniu ciąży, także czasem nawet czujemy się bardzo dobrze to może się to zmienić niestety Ale trzeba być zawsze dobrej myśli i mimo że jest w nas dużo energii to trzeba się troszkę oszczędzać;)
Tez słyszałam że na początku jest największe prawdopodobieństwo ale tak naprawdę nigdy na 100% nie da się powiedzieć są przypadki gdzie później też dochodzi do poronienia.
Na każdym etapie niestety poronienia występują. Przestrzegano nas zawsze , że do 12 tyg. Po tym czasie można odetchnąć z ulgą. Ale.. trzeba uważać , nie przeciążać się . Ja mam teraz lęki, że urodzę przedwcześnie:)
Mój Ginekolog mówił, że najgorszy jest pierwszy trymestr. Te Poronienia są najczęściej spowodowane czynnikami genetycznymi. Niestety na każdym etapie ciąży można poronić. Mój ginekolog powiedział brutalne , ale niestety prawdziwe słowa : poronienie , a zwłaszcza na wczesnym etapie ciąży to selekcja naturalna”. Jeżeli dziecko jest chore , ma wady wrodzone , to organizm odrzuca taki płód. Strasznie się to czyta , mówi o tym. Jednak jak rozmawiam z koleżankami czy kobietami z rodziny to praktycznie zawsze do poronienia dochodzi w pierwszym trymestrze. U mnie to był 6 tydzień. I faktycznie maluch miał wady. Były spowodowane lekami , które brałam. Guzkiem piersi, narkozą podczas operacji. Niestety , ale to wywołało wady u maluszka.
Mi pani doktor mowila ze najgorzej zawsze w pierwszym trymestru
A wątek o ciekawych powiadomieniach o ciąży gdzieś ostatnio był poruszany ale nie potrafię znaleźć teraz ;(
Pierwszy trymestr najgorszy ale tak naprawdę cała ciąża to jedna wielka niewiadoma
Niestety to prawda
Straszne to jest , ponieważ naprawdę często dochodzi do poronień. Wiele moich koleżanek czy kobiet z rodziny to przeżyło. Mój ginekolog mówi , że bardzo ważne jest też nastawienie psychiczne. Żeby od razu nie myśleć o najgorszym a cieszyć się ciążą. Czasem kobiety ciągle o tym myślą i to je dobija.
Największe ryzyko jest na początku, ten pierwszy trymestr, tak do 12 tygodnia. Mi również zdarzyło się 2x na samym początku.
Z momentem kiedy już widać bijące serduszko ryzyko poronienia maleje z około 20 do 3%. A po I trymestrze to już tylko 1%, który dodatkowo najczęściej dotyczy ciąż powikłanych czy to wadami u dziecka czy problemami u mamy. My powiedzieliśmy zaraz po wizycie u lekarza jak już było widać bijące serduszko. A jako, że to było przed Wielkanocą to zaopatrzyłam się w wielkanocną kartkę zdrapkę.
Lea, piękna ta kartka:)!
Piękna kartka.
Co do mówienia o ciąży. Wkurza mnie jak ludzie się dziwią, że się wcześniej nie mówiło że jest się w ciąży.
Wow genialna
Dziękuję! Rodzicom też się podobała, pokazywali ją wszystkim gościom tym samym chwaląc się, że zostaną ponownie dziadkami :D
To u mnie w pracy usłyszałam od jednej koleżanki, że późno powiedziałam a to było tuż po I trymestrze, więc wcale nie tak późno.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.