Oo i ja chętnie się dowiem :) Też bez proszku do pieczenia :)
Oo i ja chętnie się dowiem :) Też bez proszku do pieczenia :)
Macie jakieś sprawdzone przepisy? Chętnie skorzystam.
Ma któraś przepis na amarantuski ? Bo ostatnio robiłam ale wyszły jakieś takie nijakie.
Też robiłam amarantuski tak jakbym ziemię jadła , ostatnio zrobiłam bułeczki tureckie bez cukru co prawda z melasa ale jadł je tylko starszak , bardzo mu zasmakowały ;)
Nie znam żadnego przepisu, ale chętnie się dowiem, poczytam i spróbuję :))
Ja często robię takie domowe bakaliowe batoniki bez cukru , a słodycz dają np. rodzynki. Zamiast cukru daję często miód. Ciastka np. takie z kruchego ciasta. Bez dodatku proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia można zastępować sodą.
200 g mąki pszennej
O MojeM super napewno wypróbuję. Dziękuję a ile miodu dodajesz zamiast cukru?
O my tez skorzystamy
Ja to jestem totalnie licha w pieczeniu i gotowaniu. Ciasteczek nie mam sprawdzonych ale często robię placuszki bananowe bez dodatku cukru. Więc może coś na bazie dojrzałych bananów?
Ja robiłam kiedyś amarantus + dojrzały banan, ale no cóż mnie ten smak nie porwał i dziecka z tego co pamiętam też nie :)
Może go jakoś zmodyfikować i dorzucić np rodzynki, może wtedy trochę podbije to smak - chociaż akurat ja fanką rodzynek nie jestem;)
Moje M chętnie skorzystam z przepisu :)
MojeM , noo i ja wypróbuje:) dziękuję :)
A np coś z mini serniczkiów polecacie ?
Mam nadzieję , że ciasteczka wyjdą pyszne.
KarolIga jeżeli zastępuje cukier miodem to dzielę cukier na 3 części i daje 2/3 miodu.
Jak tutaj jest 60 g cukru to miodu bym dała 40 gram. Ważne żeby dać trochę mniej śmietany. W przeciwnym razie wszystko będzie zbyt płynne. No i trzeba się ratować zawsze mąką ;) jak jest coś zbyt płynne to mąką podsypać. Tak żeby z ciasta ugnieść gładką kulę
Jeżeli lubicie kokos to pyszne są kokosanki :)
50 g masła
masło rozpuszczamy i dodajemy wiórki. Białka ubijamy z cukrem. Na koniec wszystko łączymy. Łyżką układamy na blaszce takie kulki , które trzeba lekko rozpłaszczyć. Pieczemy 15 minut w 175 stopniach
MojeM no właśnie żeby za płynne nie było. Coś tam o pieczeniu wiem ale do perfekcji mi daleko hahah
Karoliga u mnie często pierwsze ciasto jest na próbę ;) upiekę a później się okazuje, że proporcje z przepisu są źle dobrane. W internecie mam wrażenie , że te przepisy są często dodane tak aby coś wrzucić. Oczywiście nie zawsze bo zdarzają się takie naprawdę wow i warte pieczenia. Wtedy od razu do zeszytu zapisuje ;)
Karoliga u mnie często pierwsze ciasto jest na próbę ;) upiekę a później się okazuje, że proporcje z przepisu są źle dobrane. W internecie mam wrażenie , że te przepisy są często dodane tak aby coś wrzucić. Oczywiście nie zawsze bo zdarzają się takie naprawdę wow i warte pieczenia. Wtedy od razu do zeszytu zapisuje ;)
Ooo tak jest ale nawet czasem jak coś piekę i widzę że coś mi nie pasuje to zmieniam po swojemu
MojeM robię podobnie. Najpierw spisuję przepis na kartkę, robię i jak wyjdzie to przepisuje do zeszytu :D już częściej mi wychodzą niż kiedyś ale to za sprawą przeliczania ilości. Kiedyś brałam przepis i robiłam w swojej formie. Nigdy nic nie wychodziło, zawsze zakalec. Teraz już wiem, że mam patrzeć jaka forma jest podana w przepisie i przeliczyć sobie składniki na moją, wtedy zazwyczaj wychodzi. O ile oczywiście w przepisie jest w ogóle wymiar formy podany
ZołzaMała to prawda , trzeba patrzeć właśnie na wymiary. Ja kiedyś zrobiłam ciasto , ale na mniejszej niż w przepisie blaszce. I w rezultacie ciasto wypłynęło z niej ;)
Oj często tak jest trzeba patrzeć na te wymiary blach bo niektóre też podane są np na tortownicę
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.