Hej! Ostatnio dostałam e-mail ze żłobka odnośnie kampanii dotyczącej wprowadzenia domowych zasad ekranowych. Stronę kampanii już znam, oto jej zasady:
Po pierwsze – relacje!
Do 3. roku życia – bez ekranów
Do 12. roku życia – bez smartfona
Do 15. roku życia – bez mediów społecznościowych
Ograniczaj czas przed ekranem
Tylko bezpieczne treści
Przed snem i w nocy – bez ekranów
Posiłki bez ekranów
Czas na ruch i zabawę
Jedno miejsce na smartfony
Co myślicie o tych zasadach? Sama zdaję sobie sprawę jak szkodliwe są ekrany i telefony, ale wydaję mi się, że sporo z tych zasad jest niemożliwych do zrealizowania.
Czy u Was w domu są jakieś zasady odnośnie ekranów czy korzystania ze smartfonów?
Według mnie super zasady, ale u nas nie do zrealizowania. Ja YouTube albo filmiki z synem pokazuje mu przy wykonywaniu ćwiczeń od fizjo, inaczej by się nie dało, a jest to bardzo ważne. Moja siostrzenica lat 8 jako jedyna w klasie nie ma smartfona, i we wrześniu ma dostać.
Posiłki bez ekranów! Z tym zgadzam się w 100%, ruch na świeżym powietrzu to u nas podstawa
Myślę że to super pomysł ale w dużej ilości jednak ten ekran pomaga nam np przy ćwiczeniach czy np do ćwiczenia logopedycznych rzeczy więc myślę że całkiem to bym nie dała rady zrezygnować bo trochę nam pomaga
Myślę, że te zasady są bardzo mądre i oparte na konkretnych badaniach, ale faktycznie w praktyce mogą być trudne do wprowadzenia w 100%. U nas staramy się mocno ograniczać ekran, szczególnie przy posiłkach i przed snem. Zasada „relacje przede wszystkim” jest dla mnie kluczowa dzieci uczą się przez kontakt, nie przez patrzenie w ekran.
Do 12 rż bez smartfona i do 15 bez mediów może być dość nierealne, jeśli byłoby to zastosowane u wszystkich to może jeśli będą to wybiórcze przypadki to tak na prawdę to będą osoby wyśmiane i odizolowane od grupy. Niestety świat idzie do przodu, ja sama miałam już telefon w 4 klasie podstawówki, teraz gdy dzieciaki jeżdżą na obozy, zajęcia dodatkowe , wycieczki to też ten smartfon daje jakaś kontrolę rodzicom, możliwość kontaktu itd.
Na pewno warto pokazywać że relacja przede wszystkim że są inne formy relaksu i spędzania czasu niż telefon ale też w taki sposób by czas na telefonie nie był zakazanym owocem bo to robi odwrotny skutek. Ja mam przykład po dzieciach w rodzinie gdzie dostał mały od dziadka retro konsole wbrew rodzicom i jest szał że by tylko grał i dopytuje męża o jego konsole i kiedy on może grać bo mu pozwalają raz w tygodniu na godzinę i on chyba czuję że inni koledzy mogą dłużej
To juz nie te czasy…
Corka nie ma 2óch lat a juz zdjecia przesuwa w tel i zrobi zdjęcie, a tak sie zarzekałam. Do jedzenia czasem dam tel.
Nie daj 12 latkowi telefonu to w szkole go obśmieja ze jest dziwak , zakazać 15 latkowi miec fb czy ig takk samo.
Masz absolutną rację teoria jedno, a życie i realia drugie. Świat się zmienił i dzieci dorastają w zupełnie innym środowisku niż my. Ekrany są wszędzie,
Myślę że jedyna zasada jaką powinniśmy się kierować to jest UMIAR , nie można wymagać od dziecka żeby nie chciało tego tv , telefonu czy innego ekranu jeśli oni sami widzą nas dorosłych wiecznie z jakimś urządzeniem . Bo taka jest prawda pracujemy z telefonami w ręku , laptopy tablety itp dzieci to widzą i chcą być jak my dorośli . Więc moim zdaniem zanim zaczniemy stawiać kategoryczne granice i zakazy powinniśmy też pilnować siebie żeby przykład szedł od nas . No bo nic nie zastąpi tej prawdziwej rodzinnej relacji
Nierealne o zdobienia. Do 3 rz nie jesteś w stanie nie dać nic do obejrzenia no w sumie może jesteś ale bez przesady jak dziecko obejrzy jedna czy dwie dobre bajki nie mówię tutaj o pierdolach migających to naprawdę nic się nie stanie. W deszczowy dzień gdzie nie da się wyjść na zewnątrz bajka to jedyny ratunek. Do 15 rz bez mediów społecznościowych? Nie ma opcji nawet dlatego że takie dziecko będzie wykluczone z towarzystwa bo wszyscy mają trzeba jedynie kontrolować jakie zdjęcia udostępnia na portalach i z kim pisze. Jedyne z czym się zgadzam w 100% to brak ekranów do jedzenia. Mój mały ogląda ma taką rutynę. Idziemy się myć schodzimy na dół ogląda 10minutowa bajkę bus buster pije mleko i idziemy spać. Dam wyłącza telewizor i mówi mama idziemy lulu nie widzę w tym nic złego
widać, że starasz się zachować zdrowy balans. Rzeczywiście, całkowite unikanie ekranów przez pierwsze 3 lata życia może być trudne w praktyce, szczególnie gdy ma się więcej niż jedno dziecko albo po prostu trzeba coś załatwić. Ważne, żeby to były spokojne, wartościowe treści i żeby ekran nie zastępował relacji.
nie chodzi o całkowite zakazy, tylko o to, by to my, a nie technologia, kierowaliśmy codziennością dziecka. Relacja i wspólny czas zawsze wygrają z bajką.
Wszystko z umiarem jak zawsze. Staram się zachować bilans ale też mam gorsze dni i dziecko tez czasami ogląda te bajki bo mnie np boli głowa a przy bólach migrenowych położenie się na 10 minut dużo daje ale nie włączam pierdół to fakt.
Zasady ok , jednak łatwo podpowiedzieć a ciężej zrobić życie weryfikuje i nie jest aż tak łatwo uchować dzieci bez „ekranów”. Trzeba po prostu starać się robić wszystko z umiarem. Zwłaszcza , że teraz te „ekrany” towarzyszą nam wszędzie
Mój kuzyn swój pierwszy telefon dostał jak miał 11 lat. Dzieci się z niego w szkole nie śmiały. Poza tym pamietajmy, że te dzieci skądś to wyniosły, że rzeczy materialne są na tyle ważne
My planujemy córce nie włączać bajek do 2 roku życia, córka ma pół roku i póki co się udaje wiadomo bywa ciężko, bo córkę trzeba zajmować co chwilę czymś, bo szybko się wszystkim nudzi, ale dajemy radę
No właśnie ja słyszałam o tym, żeby do 2 roku nie dawać, a to już różnica 2 czy 3.
Mi się wydaje, że rodzice też chcą mieć kontakt z dzieckiem, jak jest w szkole, i stąd te telefony są dawane wcześniej niż kiedyś. Chociaż sama miałam jak miałam 9 lat, i dużo grałam w snakea
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.