Dostaliście na vinted czy olx aby podać pesel? Weszła dyrekrywa i podobno od 30 transakcji muszą co roku raportować.
Czy wiecie z czy. Się wiąże ten podatek?
Ja czasem paczki mojej mamie wysyłałam jak była promocja na olx za 1 zł i teraz dostałam maila aby podać pesel. Dzwoniłam na infolinię olx i powiedzieli że muszę bo mi Fiskus nakiczy mandat skarbowy. Urzad nie wie czy coś naliczy, a jak mają rozpatrzeć czy naliczą coś czy nie to mam pismo o interpretacje złożyć płatne coś około 45 zł
Może poradźcie coś?
Dużo sprzedaje na Vinted , olx nie używam . sprawdziłam maila i nic takiego nie dostałam
To podobno związane jest z dyrektywą DAC 7
Tak dokładnie trzeba podać w związku z tymi nowymi przepisami
Ja w ubiegłym roku myślę, że zrobiłam więcej niż 30 transakcji, ale nie dostałam żadnego takiego powiadomienia.
Nie dostałam niczego takiego. W grudniu sprzedawałam sporo rzeczy i nic nie było. Póki co mam przestój ze sprzedażą bo już chyba wszystko sprzedałam ;) niedługo będę wystawiała wiosenne kurtki.
Nie dostałam nic takiego, ale ja raczej nie zrobiłam 30 transakcji, ale słyszałam o tym że jak ktoś przekroczy to Vinted ma z automatu zgłaszać do US
Paula ja czytałam o tym ostatnio i jeżeli zrobi się więcej niż 30 transakcji sprzedażowych to trzeba wypełnić dokument DAC7. To jakiś raport sprzedażowy właśnie na takich platformach. Aż się odechciewa coś wystawiać czy zaraz jakieś podatki nie dojdą do zapłaty.
Boże zaraz wszystko opodatkują , masakra. Chyba trzeba iść zastrzec pesel bo nie wiadomo kto do czego wykorzysta. Licho nie śpi
Teraz to chodzi im o osoby które kupują ubrania i sprzedają nowe czy tam nawet kupują w lupeksach i zarabiają na nich. Oni podobno analizują czy nie zarobiłaś na tych rzeczach bo jeśli sprzedasz nawet 50 rzeczy np. ubranek po dziecku czy tam coś i nic na tym nie zarobisz to nie ma podatku. A są osoby które np. robią rękodzieło na handel i zamiast założyć działalność to wystawiają na Vinted.
Podobno nawet jak cos za 1 zł sprzedasz 30 razy to już trzeba tą deklaracje złożyć.
Wydaje się, że chodzi o przepisy związane z e-commerce, które nakładają obowiązek raportowania przy sprzedaży powyżej 30 transakcji rocznie. To dotyczy osób, które sprzedają regularnie, a nie jednorazowo. Jeśli wysyłałaś paczki dla mamy, to może zostać potraktowane jako sprzedaż. W takim przypadku musisz podać PESEL, by uniknąć problemów z Fiskusem. Jeśli nie jesteś pewna, najlepiej skonsultować się z doradcą podatkowym, który pomoże wyjaśnić, czy trzeba zapłacić podatek i jak to zrobić. Ale bez stresu! ;)
ja bym za nic nie podła PESELU, mam konta na tych stronach i nigdy nie dostałam takiej prośby
Powyżej 30 transakcji vinted czy OLX automatycznie wysyła raport do urzędu skarbowego. Zastrzeżony PESEL możesz podać bo i tak nikt z nim nic nie zrobi. Podatek jest od kwoty chyba 30000 więc nikt kto sprzedaje swoje ubrania na tym tyle nie zarobi. Chodzi o to żeby osoby które kupują tanio a sprzedają drogo płaciły podatki jak normalni przedsiębiorcy. Bo pani sprzedająca w sklepie podatek zapłacić musi a inna sprzedająca na vinted już nie więc to nie sprawiedliwe
a to nawet nie wiedziałam o tym