Hejooo
Jak juz pisałam mam juz trójke dzieci na pokładzie, 4 w drodze. Jestem w 19 tygodniu ciaży i strasznie drętwienie rąk czesto w nocy. Potrafie sie obudzić i ryczeć z bólu, magnez nie bardzo pomaga. Ginekologa mam w czwartek to jego też napewno zapytam a czy ktoraś z Was tez tak miała, przy poprzedniej 3 nic mi nie bylo. Wymysliłam sobie ze to juz starość ![]()
Może to być cieśń nadgarstka. W ciąży jest większa predyspozycja do tego, ponieważ jest większa skłonność do obrzęku tkanek i dochodzi do ucisku na nerw. W ciszy raczej z tym nic nie zrobisz, ale po ciąży powinno Ci przejść. Ewentualnie jeśli teraz bardzo Ci doskwiera to możesz pójść do fizjoterapeuty.
Jest tragicznie i w obu dłoniach na raz, budzi mnie juz nie tyle co dretwienie a ból. We wczesniejszych ciazach nie mialam nic takiego, miedzy ciazami też nie. I zwalam że za stara juz jestem na ciąże ![]()
To ile masz lat?
Ja nie miałam takiego drętwienia. Skurcze łydek czasami, ale z rękami jeszcze mi się nic nie działo.
Tak miałam z rękami , to normalne. Nogi rowniez . Poprostu nerwy sa uciskanej. Jak urodziłam to ręką odjął, az dziękowałam córce że jest juz na świecie ![]()
![]()
![]()
38 juz, wiec mozna duzo zwalić na wiek ![]()
Ja mam podobny problem ale z nogami - ginekolog zaleciła mi na razie magnez 3xdziennie, a jesli nie pomoże to wspominała o lekach na receptę. Myślę, że ginekolog najlepiej Ci doradzi ![]()
No to też jednak z wiekiem większą predyspozycja jest do takiego ucisku nerwów. ![]()
W poprzedniej ciazy dretwiala mi prawa reka, ale wlasciwie byl to stan permanentny. Tylko ze to bylo 5lat temu i w okolicach 30tygodnia.
Od ginekologa uslyszalam ze mala uciska mi na nerw pewnie i taka moja uroda. Bylam u fizjo i okleila mnie tasmami, ale to tez za duzo nie pomoglo. Chwilowa ulge przynosilo jak masowalam ta reke taka pileczka z kolcami.
ja czasami mam takie skurcze ale w stopach ale jest to ból do wytrzymania, pomaga taki ruch góra dół śródstopiem plus delikatny masaż oliwką i też pojawiają się zakwasy w pośladkach sama nie wiem dlaczego aż takie bolesne ale możliwe że przez pierwszy miesiąc ciąży byłam słaba i mało aktywna przez samopoczucie a teraz więcej spaceruje i to dlatego. Moja mama nie jest w ciąży ale ma cieśnin nadgarstka i właśnie opisuję ten ból jako silny, promieniujący tylko że jej wystaję kość z jednej strony albo ta nadgarstka lub promieniująca więc może warto obserwować czy coś tam spuchło lub jakaś kość się uwydatniła bo mogą to być początki tej dolegliwości a wtedy warto zgłosić się do lekarza
W ciąży są różne dziwne objawy tak naprawdę nie wiadomo z czego. Zapytaj ginekologa na wizycie może coś zaproponuje. To też może być od kręgosłupa szyjnego
Serio?
Ciekawe na jaki nerw uciskała, że ręka bolała
bo rozumiem noga, ale ręka? ![]()
Wlasnie ręka i to nie jedna a dwie, i na poczatku czuje ze drętwieją a po kilku minutach jest ból nie do wytrzymania. I moze to dziwnie zabrzmi, ale rodzenie dzieci, robienie tatuażu tak nie bolało jak wlasnie te ręce
No czasami tak jest że jak drętwieje to przepływ w nerwach nie jest taki jak powinien być dlatego później organizm broni się bólem
A noe popuchły Ci? Mojej mamie drętwiały bo popuchły, dajesz zakladać pierścionki itd?
Nie zauwazylam różnicy
Ja 33, 2 lata temu lepiej znosiłam ciążę ![]()
Kompletnie pojecia nie mam, ale spuchlam jak balon od momentu jak zaczela mi dretwiec ta reka. W samej ciazy przytylam 19kg (przy wzroscie 154 i waga na start 50kg). A wychodzac ze szpitala po tygodniu mialam juz tylko 7kg+.
Mój mąż fizjo mówi że ręce mają unerwienie od splotu szyjnego. Może masz jakoś inaczej ustawioną poduszkę, albo wymieniłaś na jakąś inną?
Ja 2 ciąża i w nocy strasznie drètwieją mi ręce w nocy. Tak że sie budzę i muszę rozruszać i rozmasować. Na razie czuję duzy dyskomfort. W pierwszej ciąży mialam tak samo. Im dalej tym bardziej bolalo. Ale po zwiekszonej dawce magnezu bylo troche lepiej. Teraz tez czekam na wizyte u ginekologa