Dziecko nie chce ssać piersi – poznaj przyczyny i pokonaj problem

Podczas mlecznej drogi zdarzają się sytuacje, w których dziecko odmawia ssania piersi. Może to być spowodowane różnymi czynnikami. Poznaj powody niechęci do ssania i sposoby na rozwiązanie tego problemu. 

boje sie ze ten problem bedzie mnie dotyczyl wiec zakupilam oslonki oraz laktator 

Barbarka nie ma do się bać obawiać czy nastawiac się na taki zły scenariusz najlepiej starać się myśleć że będzie dobrze ze się uda wssytsko :) emocje mamy też mają znaczenie a strach dziecku nie pomoże :) 

Ja karmilam Haneczke przez 4 miesiące.. Chociaż tak na prawdę ostatni miesiąc to już było karmienie mieszane.. Cyca ciągnęła w nocy i czasem w dzień ale głównie w ciągu dnia dostawała butle z mm. U mnie po prostu pokarm zaczął zanika i malutka przestała się najadać. 

Mam nadzieję że teraz będzie inaczej, że będę miała pokarm. 

Zgadzam się w 100%, że maluch KP odczuwa "nastrój" mamy.. Nie raz byłam zdenerwowana karmiąca Hanie i ona ewidentnie bardziej nerwowo ssala pierś. 

Mama Hani na pewno się uda! Trzeba w to wierzyć to już połowa sukcesu :) a jakby co zawsze masz nas tutaj na forum i możemy zawsze doradzić pomoc jak będzie trzeba laktacje rozkręcić :) 

Oj tak, mam Was ❤️ a to już kolejna część sukcesu :D

Mama Hani na pewno się uda tylko trzeba przystawiac oczywiście jeśli chce się karmić piersią :) 

Dziecko też niestety nie chce ssa kiedy idą mu zęby. Pręży się i wygina, jest rozdrażnione. W tym czasie niezwykle ważne jest aby przystawiać dziecko na tyle czesto, aby w piersiach nie powstały zatory spowodowane nadmiarem pokarmu,

Asia med nie zawsze tak jest bo niekiedy jak dziecko zabkuje to właśnie wisi na piersi bo przy okazji picia mleka sobie masuje dziąsła :) 

Najczęściej dziecko odmawia jak coś boli, zalega 

Przyczyn może być wiele.. Najważniejsze to znaleźć problem i spróbować go rozwiązać zanim laktacja zniknie i maluch całkiem zrezygnuje z piersi. 

U nas przygoda z karmieniem była krótka ale nie łatwa. Maluch bardzo czuje to co mama podczas karmienia. Początkowo ja byłam zdenerwowana że nie wychodziło i Hania. Na dzień dzisiejszy żałuję że nie skorzystam więcej razy z porad położnej albo spacjalistki od laktacji

Bardzo obawiałam się, że nie dam rady karmić córeczki, bo przy pierwszym dziecku się nie udało. Zbyt płaskie brodawki, synek, który nie umiał chwytać piersi i żadnej osoby, która by mnie pokierowała. W dodatku presja otoczenia i stres zrobił swoje. W tamtym przypadku zdecydowałam się na odciąganie pokarmu laktatorem. Natomiast kiedy urodziła się malutka, robiłam wszystko, by ją karmić. Przynieśli mi małą na stałe, a ja nie mając pokarmu, cały czas ją przystawiałam, aż w 3 dobie dostałam nawału :) Na szczęście córcia jest przeciwieństwem brata pod względem chwytania piersi i z tym problemu nie miała. Karmimy się już ponad miesiąc :)

Magiczny pazur to jest dowód że da się karmić normalni e mimo że przy pierwszym dziecku były problemy z karmieniem czy brodawkami :) 

Też znam taki przypadek że pierwsze dziecko nie umiało złapać a drugie bez przoblemu lapalo

Najważniejsze to chociaż spróbować  :) bo przecież nie ma nic piękniejszego niż KP :) nie rozumiem mam które po prostu nie chcą tego robić i nie mam tu na mysli mam które z różnych powodów nie mogą karmić. 

Aiisa dokładnie :)

Mama_Hani też uważam, że zawsze warto próbować i też uważam, że kp jest piękne :)

Ja rozukeim jak się przegra walkę czy z jakiś powodów się nie da ale warto próbować karmić jeśli jest taka możliwość :) 

Czasami właśnie ciężko jest sie pogodzić z przegrana.o KP

Po miesiącu miałam problemy z karmieniem bo synek się denerwował przy jedzeniu. Potem po jakimś czasie nie chciał jeść z prawej piersi, ale podstępem ponownie go nauczyłam  i tak już karmię 14 miesięcy