Fizjoterapia uroginekologiczna - warto?

Drogie mamy, czy korzystałyście z usług fizjoterapeutów uroginekologicznych? Czy były to pozytywne doświadczenia?

Wskazaniami do wizyty są np. obniżenie narządów rodnych, powikłania i dolegliwości po cięciu cesarskim lub nacięciu krocza podczas porodu, nietrzymanie moczu, endometrioza i wiele innych. Z konsultacji można także skorzystać w ramach przygotowań do ciąży lub porodu.

Ja nie korzystałam 

Ja równiez nie korzystalam..

Ja nie korzystałam :) 

Ja też nie korzystałam 

Nie korzystałam ale jeżeli się coś dzieje to warto iść. 

Natalia Dziękujemy za odpowiedź :)

Karoliga Zdecydowanie warto, jeśli coś nas niepokoi, zgadzamy się z Tobą :)

Tak, korzystałam z usług fizjoterapeutów uroginekologicznych i zdecydowanie były to pozytywne doświadczenia! Po pierwszym porodzie miałam pewne trudności z regeneracją po cesarce, a także odczuwałam dyskomfort związany z mięśniami dna miednicy. Konsultacje i terapia u fizjoterapeuty uroginekologicznego okazały się naprawdę pomocne, szczególnie w kwestii poprawy komfortu życia codziennego i zmniejszenia dolegliwości.

Fizjoterapeuta pomógł mi zrozumieć, jak ważne jest dbanie o mięśnie dna miednicy, niezależnie od tego, czy chodzi o wzmocnienie, czy o rozluźnienie. Sesje obejmowały ćwiczenia, które dostosowane były do mojego stanu, a także porady dotyczące prawidłowej postawy ciała i technik oddechowych. Czułam się bardzo zaopiekowana, a efekty były zauważalne – poprawił się komfort życia, a ja zaczęłam lepiej rozumieć, jak dbać o swoje ciało po porodzie.

Chciałam także wspomnieć, że przygotowanie do kolejnej ciąży i porodu również może być wspierane przez fizjoterapeutę. Uważam, że to bardzo dobry sposób, by zadbać o siebie w kontekście regeneracji po porodzie i prewencji przyszłych problemów. Jeśli chodzi o przygotowanie do porodu, wizyta u takiego specjalisty może pomóc w odpowiednim wzmacnianiu odpowiednich partii ciała, co może ułatwić sam poród.

Zdecydowanie polecam takie konsultacje, zwłaszcza jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości czy dolegliwości po porodzie – nie warto czekać, a skonsultowanie się z fachowcem może pomóc poprawić komfort życia i zadbać o zdrowie intymne.

Moim zdaniem warto skorzystać z pomocy fizjoterapeuty, żeby szybciej dojść do siebie po porodzie. Czasami nie zdajemy sobie sprawy, że jakieś codzienne czynności wykonujemy nieprawidłowo, przez co sobie szkodzimy i np. możemy sobie zafundować obniżenie narządu rodnego. 

Korzystalam po porodzie i uwazam, ze warto odwiedzic takiego specjalistę. Dzięki temu poznalam bardziej swoje cialo i wiem na co zwrócić uwage przy kolejnym porodzie. Wydawalo mi sie ze mam slabe miesnie. Po porodzie okazalo sie ze mam problem z nie trzymaniem moczu, wiec dostałam zestaw do ćwiczeń miesni kegla. Na wizycie okazalo sie ze mam bardzo silne miesnie wewnatrz macici i absolutnie cwiczenie miesni kegla jest u mnie zabronione. To by tlumaczylo, czemu polozna kazala mi przestac przeć, tlumaczac, ze uduszę dziecko.
Dzieki wizycie dowiedzialam sie jak poprawic swoją kobiecą strefę. Dlatego polecam każdemu.