Fotelik dla maluszka

Mamy pomóżcie. Gryzę się z zakupem dwóch modeli fotelika dla córki- poród końcem listopada. Avionaut Pixel pro z bazą - on jest bardzo lekki bo waży jedyne 2,5kg. Drugi model to cybex cloud z i-size z obrotową bazą. Ten fotelik waży 5kg ale na możliwość rozłożenia na płasko. I tutaj jest pytanie czy lepiej wybrać ten lżejszy czy ten cięższy się rozkładany na płasko i z obrotową bazą. 

Jakoś dużo jeździć raczej nie będziemy się bardzo podoba mi się ta opcja rozłożenia na płasko jakbym jechała na zakupy czy w domu na chwilę jakby dziecko zasnęło w aucie. Znowu waga fotelika przemówia za avionaut. 

Jak myślicie co się lepiej sprawdzi? 

Ja bym kipiała ten cybex 

Ja bym wybrała avionaut, ma super opinie a jeśli będziesz musiała sama nosić dziecko w foteliku to 2kg to duża różnica :) Myślę, że na początku baza obrotowa nie jest potrzebna, przy kolejnym foteliku na pewno lepiej się sprawdzi. Co do rozkładania fotelika na płasko to nie mam zdania, nawet nie wiedziałam, że takie są :) 

Teraz mama ma rację trzeba patrzeć tez na wygodę pod tym kątem ze czasem będziesz musiała przenieść ten fotelik z auta na wizytę do lekarza itd

Ja bym wolała cybexa, mamy fotelik z obrotową bazą i jest to naprawdę super sprawa, wkładanie czy wyjmowanie z samochodu jest megawygodne. To że się rozkłada na płasko to też duży plus.

Wydaje mi się że bardzo ważne jest aby fotelik był lekki trzeba go nosić na codzienne czy wyjąć gdzies z auta i trzeba się namęczyć wiem o czym mówię bo sama miałam ciężki fotelik i musiałam non stop się męczyć dźwigając go gdzieś 

Olaleksandra nie wiem co Ci doradzić, jeden kusi i drugi, obrotowa baza super, bo łatwiej wyciągnąć fotelik, ale znowu Waga przemawia za avionautem, ale z drugiej strony jak masz bazę, to zastanów się jaki fotelik chciałabyś kolejny, czy baza z avionauta będzie pasować do drugiego fotelika? Cybex z tego co kojarzę jest kompatybilny. 

My mamy dwa auta i jeden nie posiada isofix, dlatego nie inwestowaliśmy w bazę, bo bysmy musieli kupować dwa foteliki. trochę nad tym ubolewałam, ale nic się nie zrobi. Drugi fotelik też mamy bez bazy, by pasował w obydwóch autach. 

No właśnie to jest ten mój ból czy postawić na lekki fotelik czy na obrotową bazę i rozkładanie na płasko co wydaje mi się że przyda się podczas zakupów czy jak dziecko zaśnie w aucie. 

a jawam powiem ze my poczatkowo fotelik meiliśmyw  domu a potem jak mała przybrała na wadze to juz znosiliśmy ją bez fotelika bo razem z fotelikiem było cieżko nieść;) zwłaszcza jak samochód daleko;( 

obrotowe bazy i mi sie podobają bo tak sie zastanawiałam nawet nad takim fotelikiem już dla starszego malucha;) na pewno wygoda jak sie wkłada malca i zapina pasy tylko pytanie czy to sie z czasem nie psuje?

Ja bym wybrała cybex cloud z bo mam taki jest mega bezpieczny fakt ciężki ale się składa na płasko naprawdę wygodny synek uwielbia w nim podróżować . Pasy łatwo zapinane jakościowo super i cybexa są w cenie zawsze sprzedasz

My zawsze fotelik przypinamy do stelaża wózka więc nie ma problemu z jego noszeniem ale właśnie też trzeba sprawdzić czy do danego wózka da się dokupić przejściówki do fotelika :) 

Niedługo będziemy kupować kolejny fotelik i pomyślimy o bazie obrotowej bo teraz przez ten pierwszy rok nie było potrzeby by baza była obrotowa :) 

Ogólnie bazę łatwo jest sprzedać potem bo dużo osób szuka używanych a koszt używanych jest też dosyć drogi

Ja też gdzieś kiedyś czytałam że właśnie im fotelik cięższy tym bezpieczniejszy tylko później z tym przenoszeniem trochę ciężko ale trzeba się zastanowić czy postawić na naszą wygodę czy na Bezpieczeństwo dziecka

W czwartech w przychodni jakaś mama przyszła z maluszkiem w foteliku avionaut pixel, aż zwróciłam uwagę. 

Tak naprawdę musisz sama przeanalizować plusy i minusy. I to jaki tryb życia prowadzicie, np. Czy dużo jeździcie i te rozkładanie na płasko wykorzystacie ? Czy będziesz mogła fotelik zostawić w samochodzie, czy będziesz go dźwigać, czy od zaparkowanego auta do drzwi domu masz daleko... . 

Teraz mama no my podobnie myślimy jednak te obrotowe fajnei wygladają łatwiej malucha posadzić wpiąć;) no ale jeszcze póki co na tym do 13 kg jestesmy ;)

Baza obrotowa super, na pewno to jest wygoda przy wkładaniu i wyciąganiu dziecka. Ja ubolewam nad tym, ale nic się nie zrobi, może jak zmienimy auto to wtedy pomyślimy i kupimy taki z obrotową bazą i jeden będzie w tym aucie, a drugi w drugim. 

ta obrotowa podstawa to droga sprwa?

mamaWojtusia to zależy jaka firma i jaki fotelik się chce. 

ja dziś patrzyłam właśnie foteliki i taki co kupiłam 2 lata temu dla córki i kosztował 150 zł teraz kosztuje 300zł i to zwykły fotelik z lionelo

To na pewno fotelik a nie nosidełko? :) 

fotelik 9-36kg z lionelo. ogólni kosztował wtedy 200zł ale była jednego dnia promocja na 152zł