Gdy dziecko chrapie - przyczyny i leczenie

I znowu mala uwaga “korektorska” ode mnie, akapit pt “wiotkosc krtani”, ostatnie zdanie - “maluchy z wiotkoscia tkanin” :wink:

Co do samego chrapania to u corki pojawia sie wlasciwie jedynie wtedy gdy jest podziebiona i ma obrzeknieta sluzowke noska, wiec przechodzi samoistnie. Faktycznie zgadza sie tez obserwacja, ze po takiej nocy gdy dziecko chrapie jest mimo dlugiego snu wciaz zmeczone.

Drogie Mamy,

Problem chrapania kojarzy nam się raczej z osobą dorosłą niż dzieckiem, dlatego chrapiący maluch może budzić u rodzica zdziwienie, a nawet niepokój. Dowiedzcie się, jakie są najczęstsze powody chrapania u dzieci oraz jakie są metody leczenia tej przypadłości.

https://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/14/7373-gdy-dziecko-chrapie---przyczyny-i-leczenie

Pozdrawiamy,
zespół mam z Canpolu

Dziękujemy. Coś się nam chochliki wkradły w artykuły w tym miesiącu :slight_smile:

Nie ma za co!
Widocznie wrzesien to miesiac ich wzmozonej aktywnosci. :wink:

A wg mnie przytkany nosek z powodu kataru również może być przyczyną A wystarczy zaprosić nosek i odciągnąć wydzieline i często maluch przestaje chrapalc

Aiisa, Twoj komentarz brzmi tak jakbys probowala stanac w opozycji do porady, a przeciez takze w poradzie jest napisane “Oprócz tego przyczyną chrapania mogą być: infekcje dróg oddechowych, nieżyt nosa lub infekcje nosogardła;” ergo: katar.

U mojej córki czasem pojawiało się chrapanie, ale zwykle podczas jednej nocy i przechodziło. Tak jak w poradzie jeśli problem jest długotrwały i nie przechodzi samoistnie to należy to sprawdzić.

Bardzo ciekawa porada, nie zdawałam sobie sprawy że przyczyn jest aż tak wiele ale jak sięgnę pamięcią do różnych przypadków to wszystko się sprawdza. Syn koleżanki mojej mamy reż chrapał jako dziecko. Przyczynà była nadwaga - co prawda wtedy nie objaśniono przyczyny ale mtślę teraz że mogło to być prawdopodobne tym bardziej, że później przeszedł na dietę. Mój bratanek chrapie lub charczy gdy ma katar (tak Aisa, odciągnięcie wydzieliny wystarczy :slight_smile: ). Co do mojej córki, ma wiotkość krtani, ale oba nie chrapie, raczej sapie/świszczy. Przy okazji z własnego doświadczenia: jeśli maluch ma wiotkość to warto kuoic monitor oddechu (dla spokojnego snu, swojego oczywiście :))

Mama ja też mam monitor oddechu :slight_smile: mimo że moje dzieci nie mają problemu z krtanią to ja kupiłam dla bezpieczeństwa i powiem szczerze że raz u mnie się włączył ale jak pobiegłam do łóżeczka to córka już miała otwarte oczka więc nie wiem czy nie wyczuł oddechu czy ten głośny dźwięk ja obudził.

Moje dzieci nie chrapią ale zgadzam się, że jeśli maluszek przez dłuższy czas chrapię warto szukać przyczyny.

Kasiu, jest ciś takiego jak bezdech. Lekarka tłumaczyła mi że wtedy nie należy potrząsać dzieckiem ale go podnieść,poruszyć, „przypomnieć” mu o oddychaniu. Z tego co słyszałam to jest to częsty problem bojuż od kilkorga rodziców słyszałam o takim zdarzeniu. Często kończyło się na obserwacji w szpitalu choć jeden tata mi opowiadał że podniosldziecko i wszystko wróciło do normy - w tym przypadku dziecko spało w foteliku- nosidełku, ale na ten temat już rozmawialysmy niedawno

Michuni Nie wg mnie porada jest super i generalnie wieksosc porad naprawde przydaja sie nawet te napisane przez uzytkownjczki czesto sa bardzo przydatne. tylko nie każda mama zrozumie że chodzi też po prostu o przytkany nosek wiec osobiscie bym dodala bo nie każda mama zagłębia się bardziej w sensie szuka fraz użytych w artykułach itd :slight_smile:

Ooociekawy artykuł. Zauważyłam od kilku dni, że synu chrapie, ale był przeziębiony i ma katarek. Muszę poobserwować, czy następnie minie, bo jak nie to trzeba coś z tym zrobić.

Zamarancza przy katarku niestety chrapanie częste gdyż nosek przytkany ja jak mały miał katar przez ząbki to przed spaniem mu ściągalam i fajnie działa też mleko mamy wkropione do noska u nas 2 dni I po wszystkim :slight_smile:

Masz na mysli ze nie kazdy wie, ze niezyt nosa to to samo co katar? No w sumie, kto wie. Moze byc i tak :slight_smile:

Michuni tak właśnie to miałam na myśli:) oczywiście większość mam wie o co chodzi szczególnie te mamy które czytają dużo i tematy po prostu przerabiaja ale znam mamy które nie mają pojęcia co oznacza to pojęcie:)

U mnie zuza czasami chrapie. Nie jest to katar i nie przez nos. Są to sytuację sporadyczne nie wiem czym jest to związane.