Gdzie po lek?

Dziewczyny czy są wśród nas farmaceutki? albo może któraś z Was jest zorientowana i zna stronę/aplikację w której można sprawdzić w której aptece kupię dany lek najtaniej?

Znam  strony "gdzie po lek" i "kto ma lek", ale tam podają tylko dostępność, jak dzwonię do apteki to nie chcą - twierdzą, że nie mogą podać ceny.

Na stronie gdzie po lek jest tylko informacja, że "Widocznych jest 100 ofert z najbliższych aptek w cenie od 25,80 zł do 45,99 zł." zmieniam obszar, a nawet klikam w konkretną aptekę to jest informacja, że ta apteka nie prezentuje cen leków. Rozbieżność w cenach jak widać jest dość spora, a aptek w okolicy jest kilka więc możemy dojechać tam gdzie cena jest korzystniejsza. Sprawdzałam też w DOZ bo tam zawsze kupowałam ten lek, ale tu też cena 39,99zł.

Mam kuzynkę farmaceutkę i mówi, że najbardziej opłaca się w aptece słonecznej. Akurat mam możliwość kupowania tam leków, więc korzystam raz na jakiś czas. Często proponują tam różne zamienniki leków o tym samym składzie a dużo tańsze.  

Bardzo dziwne że nie chcą podać ceny bo to nie jest tajemnica no ale cóż może i faktycznie nie muszą. 

Ja najatanie leki i wszystkie inne produkty apteczne kupuje w aptece codziennej jest to sieć aptek i dlatego może mają taniej i jak dzwonię np. ostatnio o szczepionkę to powiedzieli ile kosztuje i okazało się że jest tańsza prawie o 100 zł niż w mojej miejscowej aptece która jest jedna w okolicy i dają ceny jakie im pasują i zazwyczaj zarabiają na starszych osobach. 

Potwierdzam również że tanie leki są w aptece Słonecznej bo też taka u nas jest i często kupowałam 

Jestem z zawodu farmaceutką. Z doświadczenia mogę powiedzieć że pracuję w aptece tzw. sieciówce i tak naprawdę mamy tańsze leki od aptek prywatnych z tego względu że mój szef ma sieć aptek i jak zamawia leki to w ilościach hurtowych przez co mamy większy rabat i możemy sobie pozwolić aby cena danego leku była niższa a mimo wszystko szef na tym ma 100 % przebitki ( mam na myśli leki bez recepty w szczególności ) Leki która są na receptę i są refundowane przez NFZ mają wszędzie taką sama cenę bo ona jest ustalana z góry i na nią wpływu nie mamy. Jest też dużo aptek które mają połapane kontrakty z przedstawicielami i jak dany lek kosztuje normalnie 100zł w hurtowni a przedstawiciel może go nawet nam załatwić za 80 zł więc wtedy są duże przebitki cenowe i tu głównie ludzie szukają tanich aptek gdzie drogie leki moga kupić o połowę taniej 

Kasia366 No właśnie jest to lek na który nie ma refundacji, a różnica w cenach kolosalna wg mnie, tym bardziej że jeszcze na przełomie lutego i marca zamawiałam ten lek w cenie 24,99. Wyglada na to że koronawirus wpłynął tak bardzo na wzrost cen.

Kasia to właśnie w sieciówce uslyszalam że Pani nie może podać ceny przez telefon, co to za polityka firmy? Z czego wynika?

Meg powiem Ci , że dziwne ze nie chciała Ci podać ceny.. ja oddzwaniam wszystkie i jeszcze się nie spotkałam z czymś takim... ciekawe dlaczego.. 

Ja nie znam niestety, też tylko te dwie strony co już podałaś. Zdaje się, że najtaniej jest przeważnie w sieci Gemini i DOZ. 

Nie korzystam z tych stron, tylko gemini więc nie pomogę. 

Dla mnie najtaniej wychodzi kupować w Nowa Farmacja

To dziwna ta strona, ja to nie zamawiam nigdy nic na internecie, jedynie zamawiałam tylko raz fotelik samochodowych na stronie emag i tyle , a moja ulubiona apteka i tania jest słoneczna , nie wiem czy we wszystkich regionach ona jest. 

Też nigdy nie zamawiałam internetowo lekarstw ale widziałam nawet że można na receptę takie dostać online. 

Ewciaos w moim miasteczku też jest słoneczna 

Megg wiesz co my też mamy zakaz podawania cen przez telefon i tak zadecydował szef. Ale to jest związane z tym że apteki dzwoniły do innych aptek pytać się o ceny i ustawiały sobie cenę niższa żeby wyeliminować konkurencje. I faktycznie był u nas taki okres a aptece że ludzie tylko pytali o ceny i nic więcej i to zaczęło nas bardzo denerwować bo przez cały dzień koleżanka nie mogła odłożyć telefonu bo taka gorąca linia była i wówczas zaczeliśmy widzieć jak nam obroty spadają a klienci uciekają. 

Ale tak to racja koronawirus też zrobił swoje bo hurtownie bardzo podniosły cenę i my też musieliśmy tego dokonać chociaż o 2 lub 3 zł do góry co już klientom się nie podobało a marża była naprawdę kiepska a nie możemy sobie pozwolić na wzrost cen nawet o 50% bo nie będą kupować 

Powiem szczerze że nigdy nie kupowałam leków na necie witamin itp lubię iść do sklepu apteki zaufanej i dostać to do ręki choć miałabym zapłacić ciut więcej. Słyszałam że leki sprzedawane w marketach tzn taki apap itp są zle przechowywane i ich działanie poprzez przechowywanie może być różne.. Nie wiem czy to prawda ale wolę jednak mieć pewność że jak kupię coś dzieciom z leków to apteka zapewni odpowiednie przechowywanie a taka z neta no ja pewności nie mam. To moje zdanie ale jeśli chodzi o porównywarkę to może Ceneo też miało by leki. 

Nie wiem czy leki da się zamówić do domu chyba jest tak że można tylko w aptece odebrać. Naprwno tak jest w przypadku leków na receptę. Nie wiem jak innych bo nie zamawiam 

Z tego co ja się orientuje to leki to tylko do odbioru w aptece. Ja tez wole iść stacjoarnie 

Leków na receptę nie kupimy online w żadnej aptece musimy się pofatygować osobiście. Natomiast witaminy , oraz inne produkty bez recepty już tak można kupić wszędzie. 

Megg nie ma raczej takiej strony z cenami w każdej aptece są różne co innego strona internetowa danej apteki . Raczej ceny się nie dowiesz , chyba że przez uprzejmość sprzedający Cię poinformuje przez telefon ale też nie bardzo chcą dzielić się taka informacja ze względu na konkurencję . Chociaż jak ja szukałam zastrzyku to jak zadzwoniłam do apteki to cenę mi podali bez problemu. 

Dokładnie, uważam podobnie jak Pati.Ja mam jedną w swojej okolicy , aptekę, która najczęściej ma leki najtaniej.Zawsze, gdy o coś dzwonię to bez problemu uzyskuję informacje, ale to już raczej przez to ,że jestem stałą klientką i od razu się przedstawiam rozpoczynając rozmowę.

Nie wiem jak z innymi lekami na receptę ale z tabletkami antykoncepcyjnymi nie ma problemu żeby dostać online tylko w sumie nie wiem jak z odbiorem. 

Ja też zawsze robię zakupy w jednej aptece jest dużo tańsza niż pozostałe w mojej okolicy i też nigdy nie było problemu z podaniem ceny przez telefon 

Leki raczej polecam zamówić przez internet ale z odbiorem właśnie w aptece. Bo są specjalne auta które są dostosowane do przewożenia leków i muszą spełniać wszelkie warunki. Na internecie do domu można zamówić ewentualnie dermokosmetyki lub kosmetyki pielęgnacyjne czy herbatki ziołowe które nie potrzebują specjalnego traktowania. Owszem jak są stali klienci to częściej można przez telefon się dowiedzieć jaka jest cena danego leku lub go zamówić aby odłożyć żeby ktoś nie wykupił ;)

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś w aptece odmówił podania ceny. Nawet jeśli aktualnie czegoś nie ma to zawsze mówią po ile było w ostatniej dostawie. A kupuję w różnych aptekach i przez telefon normalnie informują też