Jeśli jesteśmy w ciąży głodne co odczuwa maluch w brzuchu? Też jest głodny jak my? Jak sobie radzić z głodem kiedy jesteśmy głodne 24h na dobę… Też miałyście taki problem, że wiecznie byście jadły?
A kochana, w którym jesteś tygodniu? Ja tak miałam w pierwszym trymestrze, że nagle mimo zjedzonego śniadania/,obiad/ kolacja, czułam taki głód jakbym miała zemdleć zaraz. Dlatego wzbogaciłam dietę świeżymi sokami z dużą ilością miąższu… Dzięki temu pierwszy trymestr zakończył się bez przybrania na wadze. W tych krytycznych momentach piłam swoje mikstury, żeby nie jeść co popadnie. Anka być może to jest powodem Twojej zgagi o czym piszesz w innym wątku? Koniecznie zmień dietę na bardziej bogatą w witaminy i treściwą. Jeśli chodzi o głód maluszka,dzidziuś go nie odczuwa, bo cały czas jest dokarmiany przez nasz organizm, a i często połyka wody płodowe:) natomiast kiedy czujesz wilczy głód tzn. Że zapotrzebowanie na wartości odżywcze dla dziecka rośnie, a Ty nie nadążasz za ich uzupełnianiem, przez co maluszek się najada, a Ty jesteś smokiem:p ja osobiście jestem w 20 tc, nie mam już wilczego głodu:) pozdrawiam
Szczęśliwe są dzieci w brzuchach, nie wiedzą co to głód bo wszystko czego potrzebują biorą od mamy bez proszenia;) więc o dzidziusia się nie musisz martwić, ale zapotrzebowanie na energię się zwiększa więc i chęci na jedzenie większe. U mnie te napady dopiero teraz pod koniec ciąży się pojawiaja, w miarę możliwości staram się raczej “zapychać” zdrowymi przekąskami, chociaż nie ukrywam że na te ciążowe zachcianki też sobie pozwalam:)
Jestem w 35 tygodniu ciąży
zgaga przychodzi nawet gdy nic nie jem od paru godzin więc nie wydaje mi się by to było spowodowane moim odżywianiem bo mię odżywiam się jakoś nie zdrowo, dziennie jem warzywa owoce biorę witaminy, żelazo a kiedy jestem głodna to nie objadam się tylko raczej regularnie staram się jeść posiłki. A moja mała w brzuszku jak jestem głodna to szaleje jakby też była głodna ;D
Anka a może jedz częściej tylko mniej
ja miałam cukrzycę ciążowa i ze specjalnym jadłospisem jadłam małe porcje co 2 godziny i nie odczuwalam głodu ![]()
Przez całą ciążę przytyłam tylko 11kg.
A o maluszka się nie martw
on pobiera wszystko z organizmu matki ![]()
Anka twój maluszek na pewno nie odczuwa głodu tak jak ty teraz:) wszystko co jemu potrzebne dostaje od twojego organizmu. Twoje napady głodowe mogą być wynikiem tego, że rzadko jesz. Spróbuj jeść częściej a w mniejszych porcjach i nie zapominaj o codziennej dawce płynów minimum te dwa litry.
Dziękuję za rady wszystkim
co do przytycia to zalezy od organizmu w sumie. Koleżanka ma większy brzuszek niż ja a przytyła koło 7kg przez całą ciążę a ja dwa tygodnie później niż ona mam termin a przytyłam już 17 kg a odchudzać się nie mogę, moje ciało całe się przygotowuje. Jednym poszło w sam brzuszek a mi od poacztku szło wszędzie a brzuszek podobno mam malutki jak na ten tydzień ![]()
A tak wyglądam aktualnie
17kg do przodu
Bardzo ładnie wyglądasz:) jak to jest 17 kg na plus to przed ciążą musiałbyć z Ciebie patyczek, pewnie dlatego jesteś ciagle głodna. Który to już miesiąc? Może być tak, że jeśli jesteś szczupłą osobą to w ciąży przytyjesz o wiele więcej niż puszyste kobietki, bo dzieciaczek daje Ci znać, że potrzebuje o wiele więcej jeść niż Twoje ciało z przed ciąży może mu zaoferować.
Zgadzam się z Anną słowo w słowo:) a brzuszek masz bardzo zgrabny, pokaże Ci swój dla porównania z 35tc - przytyłam mniej niż Ty a brzuch mam jak smok, więc to faktycznie nie ma reguły:D dopóki się dobrze czujesz i masz dobre wyniki badań to nie ma się co przejmować kilogramami czy ilością jedzenia, byle sobie nie szkodzić:P
Faktycznie brzuszek o wiele większy ale też słodki
jakie to piękne jak kobietki w ciąży są
ale głodna jestem wiecznie 24h na dobę
nie raz obudzę się w nocy nie nie zasnę dopóki czegoś nie przekąsze i wtedy zawsze jakaś mandarynka musi być pod ręką ![]()
Ja jestem w 15 tc i na samym początku w ogóle nie miałam apetytu, wręcz zmuszałam się do jedzenia. Teraz jem normalnie, a ogromny głód odczuwam tylko rano i jak wstanę biegnę szybko na śniadanie. Przed ciążą nie jadałam śniadań i nie czułam głodu od samego rana.
W ciąży najważniejsze jest jeść mniejsze posiłki a systematycznie, np. co 2 godz. Ja staram się tak jeść, malutkimi porcjami i same wartościowe rzeczy - dużo warzyw, ryby, jaja, owsiankę, jogurty naturalne, owoce (u mnie głównie jabłka), ziarna słonecznika, orzechy włoskie, soki przecierowe i dużo, dużo wody.
Osobiście odrzuciło mnie od kawy, czerwonego mięsa, jem mniej pieczywa niż wcześniej, staram się nie jeść w ogóle słodyczy.
Maluszek nie głoduje, a ja staram mu się dawać wszystko co najcenniejsze ![]()
Ja wręcz przeciwnie nie miałam ochoty na jedzenie, jadłam z przyzwoitości. Później nieco się to zmieniło. Za to słodycze mogłabym pochłaniać. Nocne wstawanie do toalety też często owocowało tym, że czułam zwyczajnie głód. Gdy okazało się, że mam cukrzycę, przeszłam na dietę. regularne posiłki i częste spowodowały, że nie miałam już takich napadów głodu, zwłaszcza w nocy. A co do maluszka to zdecydowanie on nie odczuwa głodu tak jak Ty:)
Dziewczyny, brzuszki macie cudowne:)
Ja też słodycze pochlanialam i tez ballam się o cukrzycę w ciąży ale na szczęście wszystko wyszło w porządku i żadnej xukrzycy, ograniczylam za to słodycze i jadalam o wiele mniej raz na jakiś czas ![]()
mnie najcześciej dopadała głód w nocy, jak się przebudze o 3 albo 4 ale staram się nie jest wtedy tylko napije się wody i staram się dalej isc spac
Jedno jest pewne dziecko nie odczuwa takiego głodu ono w ogóle nie zna tego uczucia więc nie martw się. Dziecko ma na bieżąco jedzonko od Ciebie i wcale nie musi Cię i nie prosić. Głód odczuwasz Ty bo jesz nieregularne posiłki. Lepiej jedz co 2- 3 godziny mniejsze porcje niż rzadko a dużo. Stąd też Twoja zgaga z głodu po prostu.
Brzuszki macie dziewczyny śliczne. ![]()
Dlatego m.in. porod i to co po nim jest dla maluszka takim szokiem… musi nauczyc sie ze glod zaspokaja sie ssaniem, poznaje uczucie glodu, swiatlo, dzwieki, dotyk… tak wiele sie zmienia!
Dziewczyny brzuszki sliczne; jak wygladaja teraz? ![]()
Oj piękne te Wasze brzuszki. Chyba będzie Wam i brakowało? Ale maluszki w końcu po długim oczekiwaniu będą z Wami.
Kochana spokojnie
To ze Ty jestes ciągle głodna to nie znaczy ze maluszek gloduje
Jeśli normlanie jesz i dostarczasz wszystkich niezbednych witamin, mikro i makroelementów itd to maluszek pobiera to co jest mu potrzebne. A Twoje ciągłe uczucie głodu to niestety tzw… Ciąża ![]()
A Twoje ciągłe uczucie głodu to niestety tzw… Ciąża
- piękne zdanie ![]()