Gotowanie dla niemowlaka i starszaka

Ja bardzo polecam gotowanie na parze :) wystarczy kupić takie sitko/nakładkę na garnek i możesz wrzucać do środka i mięsko i warzywa. Ja ostatnio dużo na tym gotuję i zawsze chętnie zjada bo warzywa z pary mają pyszny smak i oczywiście więcej witamin w nich zostaje :) 

Ja czasem mrożę zupki :) 

Kochane czy macie jakieś sprzęty ułatwiające gotowanie dla niemowlaków ? Zastanawiam się na kupnem zupowaru .Słyszałam że można tam zupkę od razu rozdrobnić według potrzeby .Polecacie ? Korzystacie ? Może inne propozycje?Nie chodzi mi o Termomixa bo to na ten moment za duży wydatek dla mnie. Jeszcze jestem ciekawa czy gotujecie maluchom codziennie ? Może podzielicie się jak przechowujecie.Mrozicie? 

Ze sprzętów ułatwiających gotowanie to korzystam chyba tylko z blendera. 

Nie gotuję typowo osobno dla dziecka. Często gotuję wspólnie i pod koniec gotowania dla nas rodziców dodam jakieś przyprawy aby np zupka była bardziej pikantna czy dodam jeszcze jakieś składniki.

Jak już jest coś robione typowo dla malucha to w takiej ilości, że wystarcza na 2-3 dni. 

Sitko do gotowania na parze, blender ręczny i blender kielichowy to u mnie podstawa. Teraz chce kupić blender z mikserem w jednym. Mam mało miejsca a brakuje mi miksera żeby czasami coś ubić. 

Co do mrożenia to u mnie rosół, zupki, sezonowe warzywa i owoce czy sosy do makaronów. Staram się gotować więcej i zawsze zamrozić co nieco na wszelki wypadek. Później mam na czarną godzinę ;)

niezbędny jest blender to jest produkt obowiązkowy ! u nas wszyscy jemy to samo, dla syna czasem blendowałam , ale ogólnie odpowiednio doprawiałam i po problemie. Jak mieliśmy coś niedozwolonego to mały dostawał słoiczek z makaronem czy kaszą 

No właśnie blender to podstawa :) 

Ja też na samym początku blendowalam dziecku i jadło to co my . Odkładałam wcześniej a później przyprawiłam 

ja gotuje dla całej rodziny, tylko odkładam dla dziecka by zblendować. 

blender to podstawa;) bez niego ani rusz;) zanim go wyjełam z szafki próbowałam przecierac marchewkę przez sito;) godzina roboty dla jednego słoiczka;) hehe 

potem sobie o nim przypomniałam i teraz jak gotuje to gorące wlewam do słoików i sie zawekuje  to potem juz w lodówce trzymam ;)

ja Tez uważam ze warto mieć blender 

Jak popsół mi sie mikser to szukalam miksera wielofunkcyjnegoni przystalo na mikser plenatarny, przyznam ze jest to najlepszy zakup ;) zaroqno shake mozna zrobic czy wlasnie przeciery zupki ciasto a dzieki tarczom do surowek juz nie straszne mi tarcie wiekszej ilosci marchewek czy ziemniakow na placki ziemniaczane;)

Blender to priorytet super mieć także urządzenie do gotowania na parze albo takie jak frytkownica beztłuszczowa to są super rozwiązania :) 

Ja muszę kupić takie urządzenie do gotowania na parze 

Frytkownica beztluszczowa  ostatnio byla w selgrosie za 200zl jak dla mnie super cena myslalam ze one sa duzo drozsze urzadzenia do gotpwania na parze rowniez fajne bo jednak zdrowe gotowanie;) 

ja mam parowar i dla mnie to must have, ale można też takie sitko do garnka sobie zakupić i gotować na parze. Ja chyba na allegro dałam 16zł i jak mam mniej to w nim gotuję, a jak dla całej rodziny pełny obiad to wyciągam parowar bo tam mam trzy poziomy jednak 

https://allegro.pl/oferta/stalowy-wklad-do-gotowania-na-parze-koszyk-sitko-11538322199?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_wyposazenie-got_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17958866049&gclid=Cj0KCQjw9ZGYBhCEARIsAEUXITWiHjHNmCugHl0FuD7_iQZqPwk6RlbYZ2D4kLkZl58SbbP4C5c-sXIaAkYXEALw_wcB

Mazia Potwierdzam parowar to świetna sprawa Ja szczególności Uwielbiam robić w nim rybę albo w ogóle podgrzewać różnego rodzaju potrawy ale tak jak piszesz w takim parowarze to bardziej obiady dla całej rodziny takie krótka również fajna sprawa kiedyś miałam ale z czasem mi się zepsuło Muszę właśnie o takim pomyśleć bo na mniejszą proporcję jednak fajnie zrobić na takim sitku

mazia a ja kiedyś to gdzies widziałam i myślałam że to na owoce;)

hehe w sumie też dobra opcja z takim urządzeniem nie drogie i mało meijsca zajmuje w szafce w przeciwieństwie do całego sprzętu;)

Ja ostatnio polubiłam podgrzewać pierogi w parowarze. Zawsze lubiłam takie świeże ugotowane bo np. z patelni mi nie smakują i właśnie w parowarze wychodzą jak świeżo ugotowany odgrzane

Robię obiady na dwa dni, zawsze jest lżej, kiedy codziennie nie trzeba czegoś nowego wymyślać. 

Też zawsze robię na 2 dni nie wyobrażam sobie inaczej zwariować by można. Tak samo jak nie wyobrażam sobie 2dan robić codziennie a wiem że wiele takich domów jest