Czy ktoś z was obecnie buduje dom i będzie miał wszędzie grzejniki zamiast podłogówki i dlaczego?
Teraz zazwyczaj się robi podłogowe ogrzewanie pewnie w dużej mierze chodzi o sam wygląd grzejnik wiadomo szpeci ale wydaje mi się że podgowe lepiej ogrzewa pomieszcze nie gdyż jest rozmieszczone po całej powierzchni
Ja mam podłogówkę wszędzie. Ale mam znajomego, który ma podłogówkę ale również wprowadzone rury pod grzejniki. Jak coś to wyłącza podłogówkę i przechodzi na grzejniki. Moim zdaniem jednak nie powinno się łaczyć tych dwóch typów ogrzewania.
Jeśli nie chcesz montować ogrzewania wodnego podłogowego, polecam zainteresować się tematem mat albo folii grzewczych. W obecnych wysokich cenach energii, ogrzewanie nimi wychodzi bardzo opłacalnie:
https://www.samurio.pl/oferta/elektryczne-ogrzewanie-caleo
Na stronie znajdziesz więcej informacji o tym rodzaju ogrzewania domu.
My budujemy i postawiliśmy na podłogówkę w całym domu, hydraulik nam doradził, że drożej wychodzi takie ogrzewanie mieszane...
U nas wszędzie podlogowka. Niektórzy znajomii mają na piętrze grzejniki na dole podlogowke, nie narzekają ale przy skosach i grzejnikach chyba ciężko o umeblowanie
nati przyjaciółka ma normalne grzejniki, ale ma wybrane ładne, długie i w sumie nie szpecą mieszkania. Fajnie to mają położone, w sumie też zależy jak to się położy
Ale faktycznie to jest racja brak grzejnika to zawsze dodatkowe miejsce na jakiś mebel pod tym kątem patrząc to duży plus
MamaRóży my właśnie też wzieliśmy to pod uwagę, że jak będzie tutaj grzejnik, to już nic się tam nie postwi, i zabiera to miejsce właśnie;p
Te ogrzewanie podłogowe to super sprawa, gdybym się budowała to bym na pewno takie zrobiła, szczególnie w łazience :)
Właśnie łazienka to jest to;) my nawet latem zostawiamy łazienkę włączoną
My jak będziemy się budować to stawiamy na podłogówkę wszędzie. Bez mieszania. Mąż chciał na górze grzejniki ale jednak dużo drożej wychodzi
Tyna u nas tak samo mąż chciał grzejniki, ale wybiłam mu ten pomysł :D
Ja to wyboru nie miałam bo mieszkam w bloku to muszą być grzejniki, nie można podłogówki montować. Ale mi samej zawsze się takie ogrzewanie podobało. Tylko ciekawe jak to jest z wydajnością? W sensie czy drożej wychodzi ogrzewanie bo dłużej się nagrzewają pomieszczenia?
ja wam powiem ze cięzko y było z praniem ;) bo jednak tak to na te grzejniki sie zawsze coś wrzuci ;P
Aniss dokładnie..ja mam podłogówke w kuchni a w reszcie pokoi grzejniki i w zimię zawsze daje pranie by wyschnęło
Mazia faktycznie teraz to robią też takie te grzejniki że są w sumie mało zauważalne no ale i tak moda jest na podłogowe
Ale jak się rozstawi suszarkę to pranie też szybciej wyschnie od ciepłej podłogi:p
Oj tak ba grzejnikach to w ogóle te ciuchy bardzo szybko schną. Tylko ja mam wrażenie że jak coś na grzejnik położę to to takie twarde ściągam. Nie wiem dlaczego
Moze za szybko wysycha ja czasami mam tak latem jak sciagam reczniki z balkonu ;(
Na kratce to ostatbio wywalam na balkon przewieje i na noc wstawiam do mieszkania to ladnie schnie do rana alw jak wilgotno na dworze to czesto jednak na grzejnikach susze
Czytałam, że jak się na mróz wystawi pranie to najpierw materiały zmarzną i pokryją się szronem, kolejno powstały lód zacznie sublimować – dojdzie do przejścia ze stanu stałego do gazowego z pominięciem stanu ciekłego. Tak więc ustalona woda będzie parować, a pranie schnąć.