Czy polecacie jakieś herbatki na noc dla dziecka nie wiem na lepszy sen ?
Oj nie podawałam na nockę herbat . Poprostu tuliłam i spały
i mleko przez nocke dawałam ![]()
Z Herbapolu polecają taką jak poniżej:
Z kolei ta u góry w Kauflandzie jest, ale my kupiliśmy, a z raz daliśmy.
W sumie zależy w jakim wieku dziecko?
Zdecydowanie najlepiej będzie coś doradzić jak powiesz w jakim wieku jest dziecko, bo rady będą inne dla rocznego dziecka, a inne dla 5 latka. I jak wygląda problem ze snem, nie może usnąć? O której kładzie się do łóżka i co robi przed snem ?
Zaraz rok synek będzie miał . Przed snem bawi się zazwyczaj w sypialni albo w którymś z pokoi a starsza córka. No ma problem z zasypianiem i częstym wybudzaniem i może coś takiego by trochę pomogło
To zdecydowanie ta druga herbatka, bo tą pierwsza od dwóch lat jest ![]()
Moze potrzebuje wyciszenia przed snem … roczne dziecko bedzie sie budzic w nocy , moj synek tez sie budzil po pare razy ![]()
Też o tym pomyślałam
może jakiś rytuał wyciszający? Zamiast zabawy to kąpiel, przygaszone światło i bajka na dobranoc ?![]()
Ja miałam z herbapolu ale na brzuszek -była ok, ja nie używałam na sen. Może spróbuj wyciszyć np czytaniem książeczek przed snem
Ja bym nie podawała niepotrzebnie, a jeśli już to bym sytuację skonsultowała z lekarzem pediatrą ![]()
Nie wiem czy coś dają te herbatki. Trzeba przed snem wyciszyć dziecko. Umyj go nawet godzinę przed spaniem. Później jakieś książeczki do czytania albo zabawy bez wygłupów. Kolo roku może mieć też skok rozwojowy i gorzej spać. Ile ma drzemek w ciągu dnia i jak długo.
No i najważniejsze to ograniczyć ekrany przed snem. U nas zauważyliśmy, że to ma spory wpływ na to kiedy dziecko uśnie. No i druga sprawa słodycze. Jak ma za dużo w ciągu dnia to widać efekt, a im później tym gorzej xd
Synek ma 2 lata skonczone i nigdy nie podawalam. Podpytywalam po rodzinie i znjaomych ale nikt nie dawal i nie mógł sie wypowiedziec.
Synek czasem pije herbate malinowa ale to rano do sniadania.
Także chętnie poczytam jeśli Ktoś ma juz doświadczenie z takimi herbatkamk
Ja nawet nie wiedziałam że są takie herbatki. Jak spróbujecie to daj znać czy to działa ![]()
Ja nigdy nie podawałam nic takiego , a to faktycznie działa ?
Ja nic takiego nie podawałam. Moim zdaniem dużo lepiej jest zacząć takie dziecko wyciszać na ok 1/2 h przed snem nocnym, ustalić rutynę. Kolacja, kąpiel, delikatne zabawy, czytanie książeczek, nic co gra, śpiewa, tańczy i pobudza dziecko.
Można włączyć też dyfuzor z olejkami w pomieszczeniu i dobrać olejki, które pomogą przy wyciszeniu
Pamietam jak w dzieciństwie miałam problemy z zaśnięciem i pediatra przepisała jakiś syrop na sen ale nic nie pomagało. Tak z perspektywy czasu wiem że to była wina ekranów przed snem i braku wyciszenia.
Ale już byłam starsza, nie pamiętam ile mogłam mieć, ale może z 5 lat skoro to pamiętam.
Ale takiemu rocznemu dziecku najlepiej jest wprowadzić rutyne, kąpiel tak jak ktoś wspomniał godzinę przed snem, po kąpieli wyciszenie, czytanie bajki itp bawiąc sie z siostrą tylko się rozbudza, wiec trudniej mu usnąć. Co do wybudzania to roczne dziecko często budzi się w nocy 2-3 razy i to całkowicie normalne. Oczywiście są też dzieci które przesypiają całą noc więc nie ma co się porównywać do innych. Co masz na myśli pisać że często się wybudza ?
Kochana, jeśli myślisz o herbatce na lepszy sen dla dziecka, to najczęściej polecane są rumianek i melisę ( ja podawałam tylko rumianek ale dopiero po skończonym roku a można już podawać po skończonych 6 miesiącach) delikatnie wyciszają i pomagają przy brzuszku, a przy okazji mogą ułatwić zasypianie. Są też gotowe mieszanki typu „Spokojny Sen” z melisą, rumiankiem i lipą, popularne u maluchów powyżej 6 miesięcy. Najważniejsze, żeby była bez kofeiny i najlepiej po konsultacji z pediatrą, zwłaszcza jeśli dziecko jest młodsze. Dla najmłodszych poniżej 6 miesięcy lepiej sprawdza się rytuał wieczorny czyli kąpiel, przytulanie i spokojna kołysanka. ![]()
Moja corka uwielbia ta:
Bardziej ze wzgledu na kwiatki niz na walor “usypiajacy”.
Ale taki kubek herbatki “kwiatowej” to dla niej ulubiony rytuał, z tym ze ma zadatki na “jesieniare” wiec lubi takie rzeczy
Powiem szczerze że ja nie używałam żadnych herbatek na sen dzieciakom . Najważniejsze aby dziecko nie dostawało dodatkowych bodźców które będą nadmiernie je pobudzać . Możesz zrobić dziecku ciepłą kompiel z dodatkiem lawendowego olejku które idealnie wyciszy zmysły dziecka. Zadbać o komfort snu czyli przygaszone światło w pokoju w ktorym dziecko ma zasypiać. Najlepiej jakaś lampka co nie rozświetli calego pokoju , dziecko nie będzie mieć chęci biegać po pokoju i bawić się. Przytulanie bobasa i głaskanie to bardzo dziala wyciszająco.
Nie stosowałam żadnych herbatek. Za to teraz mój syn ma 10 lat i pije meliske na sen
ale to już starsze dziecko przy roczniaku melisy raczej bym nie dawała.
Herbatki , które polecają dziewczyny są bezpieczne i możesz je wypróbować. Wiadomo , że po jednej herbatce nie pomoże , trzeba będzie kilka dni żeby organizm zaczął reagować. Jeśli jest szansa , że to pomoże to próbuj
nie wiem czy takie specyfiki pomagają , ale tonący brzytwy się chwyta ![]()