Higiena jamy ustnej u niemowlaka

Od kiedy i czym należy myć ząbki maluszkowi? Czy dzieci poniżej roku mogą używać pasty do zębów z fluorem? Sprawdź, jak prawidłowo dbać o mleczne zęby.

nam mówiono że gazik na palcu nasączony woda stosuje się wtedy gdy pojawią się pleśniawki ale nie do pielęgnacji

Trzeba gazikiem codziennie przemywać dziąsła aby nie pozostawiały sie resztki pokarmu na nich.

Gazikiem od początku czyściliśmy dziąsła. Przy przejściu na butlę tym bardziej. Potem silikonowej szczoteczki używaliśmy, ale czasem ona nie pasowała, to znowu gazik. Teraz już normalna szczoteczka i pasta :slight_smile:

ja posiadam taką malunią szczoteczkę silikonową zakładaną na palec, ale na naszego wielkoluda jest jeszcze za duża

ja przemywałam niemowlakowi jame ustną nasączoną przegotowaną woda pieluszką tetrowa a później specjalna nakładka na palec

ja przemywam wodą

higiena to podstawa

przemywam usta synkowi bo ulewa i wtedy jest nieprzyjemny zapach

dbanie o zabki jest wazne od jak najwcześniejszego wielu dziecka

higiena jamy ustnej u dziecka jest bardzo ważna

szczoteczka jest potrzebna to bez wątpienia

higiena jest bardzo ważna już od pierwszych chwil życia

ja pewnie kupie szczoteczke znacznie szybciej niż po roku

Ja muszę jakąś kupić jak wyjdą ząbki

kupiłam już zestaw szczoteczek dla niemowlaka i zaczynam codziennie od kilku dni już mu myć dziąsła jak na razie

na początku przemywałam dziąsła przegotowaną wodą

niby im wczesniej tym lepiej, ale jak dzecko jest karmione piersia to mozna i pozniej

ta porada powinna znalesc sie w zakladce zabkowania :slight_smile:

Będziemy kompletować zestaw dla maluszka.