Higiena narządów płciowych niemowląt

W którym kierunku wycierać miejsca intymne u dziewczynek? Jak prawidłowo dbać o narządy płciowe chłopca? Poznaj zasady higieny niemowląt i małych dzieci.

Mi w szpitalu pielegniarki powiedzialy, zeby nie rozchylac warg malej. Tak wiec czyscilam tylko z wierzchu. Jak przyszla polozna srodowiskowa do domu i ogladala mala to sie az za glowe zlapala, ze nie wycieralam miedzy wargami. i komu tu wierzyc

Mi w szpitalu również powiedzieli że nie można ich rozchylać.Trzeba je czyścic tylko tyle co delikatnie wejdzie wilgotna chusteczka.Tak robiłam i położna nie mówiła że źle robie.

niedługo po porodzie mi Pani doktor kazała w ciepłej wodzie bez mydła i innych środków,gazikiem wymywać “broszkę” niuni tzn kazła mi delikatnie odchylić wargi i przemywać gazikiem żeby się zapalenie nie wdało.

moja mala to jak sie kapie to sama sobie myje juz pupcie i jak to mowi afke ja zawsze po niej poprawiam ale jak sie sama nie umyje to z wanny wyjsc niechce i to samo jakbym zapomniala ja przy przebieraniu wytrzec to tez wielki lament

ja też początkowo tylko gazika z wodą używałam ale teraz już używamy i chusteczek nawilżanych do przemywanai intymnych miejsc córeczki

wiecie co moze do dlawas wydawac sie smieszne ale w szpitalu polozna pokazala mi jak czyscic afke od dziecka za pomoca patyczkow kosmetycznych zeby tam wszystko dokladnie wyczyscic ale powiem wam ze nigdy tego nie robilam woda albo husteczki i oczywiscie pozniej krem

ja przez pierwsze 3 miesiące czyściłam pupkę synka wacikami nasączonymi w rumianku (jaka oszczędność w stosunku do drogich chusteczek), potem osuszałam delikatnymi ręcznikami papierowymi i dopiero sudocrem. Przy kąpieli delikatnie naciągam fifolka, by i tam dobrze się umyło :slight_smile:

Czytam,że Wy używałyście chusteczek nawilżanych do miejsc intymnych,a mi surowo tego lekarze zabraniali bo tymi chusteczkami mogłabym niuni podrażnić delikatne miejsca intymne zwłaszcza,że to dziecko i jest bardziej podatne i Ja nawet do tej pory nie używam chusteczek do wycierania wgłębień w miejscach intymnych tylko wycieram chusteczkami tylko wierzch.

marysienka ja na początku też nie używałam chusteczek,dopiero od jakiegoś czasu i oczywiście tak głęboko bardzo nimi nie wycieram ,czasem na poczatku też rumiankiem przemywałam

Przyznam się szczerze, że dla mnie przewijanie dziewczynki to bułka z masłem:) No ale nigdy chłopca nie przewijałam więc pewnie dlatego tak uważam, bo nie miałam porównania:)
W czasie noszenia pieluch i ich zmian nigdy nie było u nas problemu z infekcjami więc znaczy się dobzre to robiłam:)
Tak jak w artykule piszą puder nie jest za dobry, bo niestety nie da sie nie wspyac w zakamarki szczególnie wrażliwe. Ja używałam bepanthen najpierw a potem sudocrem.

grace Ja chłopca raz przebierałam i tez mi jakoś dziwnie było bo Ja tylko niunię przewijam,więc też mogę powiedzieć,że przebrać dziewczynkę jest łatwe :slight_smile: I pudru używam,ale bardzo się staram żeby się nie wsypał niuni tu i ówdzie,ale to tylko podsypuję jej jak ma pupkę czerwona.

pewnie dla mamy ktora ma dziewczynke przewijanie chłopca jest skomplikowane i odwrotnie, dla mnie jak narazie w obu przypadkach będzie problem :stuck_out_tongue: ale raczej będę wolała stosować do pielęgnacji waciki z wodą przegotowaną do szczególnie wrażliwych miejsc intymnych.

ja juz chlopczyka przebieralam od siostry syna ale u chlopcow trzeba pamietac zeby delikatnie przy kazdym myciu ze tak powiem ta skorke naciagnac bo to jest bardzo wazne zeby nie przyrosla a po drugie zbiera sie tam brudek i chlopak moze dostac zapalenia stulejki a to jest nie samowity bol

tego właśnie się boję, później jak się zaniedba higienę tej części narządów płciowych u chłopca to różnie się to kończy, może i nawet operacją :confused:

my najczęściej naciągamy delikatnie skórkę podczas kąpieli

a puder to nie wiem…ale wydaje mi się zły dla dziewczynek…nie używamy

moja mala teraz przy tych wszystkich lekarstwach to ma taki ostry moczi kupki ze tu napewno nie ma co przemywac chusteczkami zaraz nalewam wody do miski i w pokoju bo tam najcieplej to ja przemywam wiadomo woda wszedzie dojadzie

Kulcio…no to dobrze robisz,można dodać jeszcze coś do tej wody aby skóry sama woda nie podrażniała…może delikatny płyn,czy co tam używasz?

Mili na pudrze nie jest napisane,że jest On przeznaczony tylko dal chłopców,można go używać tylko trzeba go umieć dobrze rozprowadzić na miejscach intymnych u dziewczynek :slight_smile: