Pożegnanie z pieluszką to nie lada wyzwanie dla każdego maluszka. Zanim zaczniemy go przyuczać do siadania na nocniczku sprawdźmy czy jest świadomy, że chce mu się siusiu. Taką umiejętność nabywają dziewczynki ok. 18 miesiąca życia zaś chłopcy trochę później – ok. 22 miesiąca.
Moja córeczka nauczyła się korzystać z nocnika gdy miała 2 latka. Wcześniej próbowaliśmy ale się nie udało. Troszkę odczekaliśmy i praktycznie od razu załapała o co chodzi. Najlepsze do nauki jest lato. W zimie nie tak prosto przebrać malucha gdy zdarzy się wpadka
Mój syn jeszce nie zaczął przygody z nocnikiem jednak wielce interesuje go co też robi się w ubikacji…
Natomiast 10-miesieczna córka kolezanki świetnie oswoiła się z nocnikiem. Oczywiście nie potrafi sygnalizować swoich poterzeb. Za to jej mama obserwując dziecko wysadzają je jesli tylko widzi, że nadchodzi kupka. Kilkakrotnie w ciągu dnia łapią też w ten sposób siusiu.Dziewczynka nie protestuje, chyba nawet podoba się jej to siedzenie na nocniku.
Rodzice zaś oszczędzaja pieluchy.
Zapomniałąm dodać-przepraszam, że córka koleżanki jest karmiona sztucznym mlekiem i mieszankami oraz innymi produktami odpowiednimi dla tego wieku.Wwiadomo zaś że dzieci na sztucznym mleku mają kał bardziej stały…łatwiej zaobserwować po dziecku ,że będzie się wypróżniało.
Mój syn je mleko z piersi i czasami nawet nie zauważę kiedy zabrudził pieluchę . …( prędzej poczuję ) .
Naszą przygodę z nocnikiem zaczęliśmy jak Wojtek miał 1,5 roku, był czerwiec czyli idealna pora na latanie z goła pupą po mieszkaniu;) Zwinęliśmy dywany, nocnik zajął główne miejsce i pełni zapału czekaliśmy na efekty. Sadzaliśmy małego na nocnik, najpierw nei chciał siedziec więc zasypywaliśmy go zabawkami byleby dłużej posiedział i to chyba był największy błąd, bo nocnik kojarzył mu sie z zabawą a nie z konkretną czynnością ![]()
Tak zleciały nam 2 miesiące, zapał z dnia an dzień co raz mniejszy, czasem zrobił siusiu do nocniczka, były brawa i nagrody ale coz tego jak obok nocnika za chwilę kałuża jeszcze większa ![]()
W końcu poddaliśmy się całkowicie, mąż rozłożył dywany i stał się cud ![]()
W ciagu trzech dni Wojtek załapał o co chodzi;)
Jak już widziałam że sika świadomie do nocniczka, co chwila do znudzenia mówiłam tak : pamiętaj że jak siusiak będzie chciał siusiu, to powiedz mamusi i siusiu zrobisz na nocnik " sama współczułam mu bo ilez można tego słuchać…jak robił dłuższą przerwę w siusianiu mówiłam "choć zobaczymy czy siusiak chce siusiu " i za każdym razem coś poleciało:)
No i poszło, bez zasikanego mieszkania i stresu , naszego i malucha.
Przed nami jeszcze sporo czasu zanim synek nauczy się korzystać z nocnika, ale mam nadzieje że załapie o co chodzi
Mój brat uczył się latem i też uważam że lato to świetna pora na naukę.
Katkam świetne z tym sisiakiem:))
My jeszcze do nocniczka nie:( Chociż prób było naprawdę wiele. Nawet było wrzucanie klocuszków, po tym jak wstała, ze nuby kupka była, ale niestety zabawa to nie jest dobry sposób na naukę.
Ostatnio nam zrobiła kupkę do nocnika, ale to nieświadomie, bo akurat się udało. Jedyny plus taki że podaje nocnik jak zrobiła kupkę w pieluchę:)Bo jak ją sadzamy to siedzi siedzi i nic, zkłądam pieluchę i od razu kupa:)
Nasza pediatra powiedziała, że nie co się się straesowac.Warto poczekac jak dziecko skończy 2 latka i będzie więcej rozumieć.Łatwiej mu wtedy wytłumaczyć o co chodzi. Dlatego nie stresujemy się tylko poczekamy jeszcze.
Oczywiście nocnik stoi w pogotowiu cały czas:)
Chyba bede musiala juz zakupic nocnik ,bo czytajac te porady to juz czas zeby mala zaczela probowac siadac na nocnik.
U nas nauka zajęła 2 dni tzn. zdarzały się wpadki ale młody załapał o co chodzi i już po 2 dniach wołał że chce siku. Naukę zaczęliśmy w maju gdy było ciepło teraz wpadki się już nie zdarzają pieluchę zakładam na noc i na dłuższe podróże samochodem. Moim zdaniem nauka korzystania z nocnika to nic strasznego.
grace - ale to ze siada na nocnik to też już duży sukces bo niektóre dzieciaczki boją się nawet usiąść
Kiedyś słuchałam opinii Super Niani .Żeby zaczać naukę korzystania z nocniczka , dziecko musi przestać sikać w nocy . Jeśli budzi się z suchą pieluszką to jest to dobry moment na pozbycie się jej. Później trzeba pokazać dziecku co to znaczy ze cos jest suche a coś jest mokre. Ja mam jeszcze to wszystko przed sobą , bo na razie jestem w Pieluszkowej Krainie:)
katkam moim zdaniem jak maluch boi się usiąść na nocniczku, warto spróbować jakoś oswoić mu ten nowy “gadżet”, np. oklejając go naklejkami z ulubionymi postaciami albo zwierzątkami maluszka ![]()
Agnesia nie zgodzę się z supernianią. Moja starsza córka ponad rok sika do nocnika nie zdarzają się jej wpadki w dzień za to w nocy czasem jeszcze sika. Wszystko rozumie itp ale śpi tak twardo że nie zawsze obudzi się na sikanie. Więc według superniani jeszcze jej nie powinniśmy uczyć sikać do nocnika a ona to doskonale umie
Moim zdaniem jak dziecko zacznie siadać to można spróbować sadzać dzieckowtedy kiedy będzie miało chęć.Przecież żadna z nas nie będzie jak żandarm siedzieć i czekać jak dziecko zrobi grymas że chce siku, czy czerwone jak burak na kupę.Pomalutku przyzwyczajać i oswajać z nocnikiem i nic na siłę.A nocnik z melodyjką jak najbardziej w tym okresie tak , bo dziecko jest ciekawe różnych dzwięków i przedmiotów.
Po pierwsze,dziecko samo powinno byc na to gotowe,a przede wszystkim powinno rozumiec co to znaczy higiena
Arzana , ciekawa jestem jak to bedzie u mojego Synka . W rodzinie jest chłopczyk ,który ma 4 latka i nadal biega w pieluchach , bo rodzice sa leniwi , zeby nauczyć go sikania do nocniczka . To jest dopiero dramat.
Moja znajoma na 2 dziewczynki, jedną w wieku 4 lat, drugą 2 lat. Obie noszą pieluchy jeszcze, 2latka cały czas (dopiero uczą ją wołać si) a 4 latka sporadycznie…
mozna tez kupic grajacy nocnik ,mozo to barzdej zainteresuje malenstwo.
Agnesia katastrofa z takimi rodzicami. Wiem że to wygodniej założyć pampersa i spokój . Ale zdrowy 4 latek z pampersem to jak dla mnie porażka. Ja teraz co noc wstaję do córeczki żeby ją wysikać. Jak tego nie zrobię obudzi się na siku lub nie wolę przypilnować.
mam znajomą która nocnikiem meczy dziecko od — urodzenia , wysadza ją nad sedesem itd, i wmawia mi że jej 4 m dziecko wysiusiane przed spacerem, wraca z suchą pieluszka i znów siusia do wc