Chciałbym was zapytać ile kosztowało was:
1.lekarz i badania w trakcie ciąży
2.wyprawka dla dziecka
3.utrzymanie dziecka w pierwszych miesiącach życia
Będziemy się starać i jestem ciekawa jak to u was mniej więcej wyglądało
Chciałbym was zapytać ile kosztowało was:
1.lekarz i badania w trakcie ciąży
2.wyprawka dla dziecka
3.utrzymanie dziecka w pierwszych miesiącach życia
Będziemy się starać i jestem ciekawa jak to u was mniej więcej wyglądało
Dużo zależy czy prowadzi się ciążę prywatnie czy na nfz. Tak czy inaczej trzeba liczyć za każde badanie pronetalne po ok 500zl .
Kompletując wyprawkę dużo zależy za ile kupić się wózek, lozeczko itd..
Za to po porodzie największy koszt to mm jeżeli dziecko nie jest karmione piersią bo to jednak dziecka główne pożywienie.
Niestety ale tutaj dużo czynników ma wpływ na cenę. Czy NFZ czy prywatnie. Jeśli prywatnie to każde badania laboratoryjne itp. będą płatne.
W ciąży prenatalne 2x mieliśmy darmowe, za trzecie płaciliśmy 350zł (2D). Doliczyć warto tutaj suplementację.
Wyprawka to standardowo: wózek, fotelik (chyba, że ktoś wybiera modele 3w1, 4w1) - tutaj ceny też potrafią być różne ciężko powiedzieć czego oczekujecie od wózka bo można kupić model 2w1 za 1600 a można np. Cybexa Priam za min. 6500 w designerskiej grafice.. do tego łózeczko (my wybraliśmy model 7w1 drewniane) nie należy do najtańszych ale to opcja na lata więc na takie się zdecydowaliśmy - koszt na promocji ok. 1400zł, do tego wanienka (opcjonalnie stelaż), poduszka do karmienia, ciuszki, kocyki, śpiworek do spania? (jak kto woli), do tego warto pamiętać o "drobnicy" typu kosmetyki dla dziecka.
Jeśli planujecie osobny pokoik to meble dziecięce (my zdecydowaliśmy się tylko na szafę i komodę taką większą) ale meble nie dziecięce a po prostu takie, które nam się podobały i trochę posłużą. Caly wystrój i dodatki to już od Was zależy czy chcecie czy potrzebujecie.
Badania lekarskie zawsze można prowadzić na NFZ i już wszystkie badania są również darmowe
Wyprawka zależy jaki się ma budżet do dyspozycji. Zawsze można kupić coś używanego w naprawdę świetnym stanie i o połowę taniej.
Małe dzieci szybko wystastaja i nie niszczą rzeczy więc można kupić naprawdę w okazyjnych cenach rzeczy w idealnym stanie ;)
Ja na olx dorwałam kołyskę z koszem Mojżesza wiklinowym z materacykiem w stanie idealnym za 60zl gdzie nowy kosztuje ok. 650zl tej firmy
To jest taki trochę ciężki temat i wydaje mi się że każda z nas tutaj udzieli ci troszeczkę innej niejednoznacznej odpowiedzi bo to wszystko zależy od tego jaki kto ma standard życia a na ile może sobie pozwolić i ogólnie co chcę wykonać kupić u każdego będzie to wyglądać troszeczkę inaczej Jeden ma okazję skorzystać z lekarzy na NFZ który poprowadzi go ma bardzo fajnie ciąża przebiega prawidłowo wielu lekarzy Ja nie mówię że tylko takich na fundusz ale ogólnie już kiedyś poruszałyśmy tutaj ten temat że lekarze dzielą się na takie dwa obozy I jedni z nich nie widzę potrzeby robienia jakichkolwiek badań na przykład z krwi a inni praktycznie po każdej wizycie wypisują całą ogromną listę tak też było w moim przypadku w każdej ciąży że po każdej wizycie wychodziłam od lekarza z listą około 13 badań z których jakby się uparł to około 5 6 ewentualnie można by było zrobić na fundusz Gdybym poszła do rodzinnego lekarza o skierowanie ale nie każdy też chce je wypisywać przynajmniej u nas tak jest Lekarze twierdzą że jeżeli kobieta chodzi sobie do ginekologa prywatnie to i prywatnie powinna robić wszystkie badania ale już nie zagłębiam się i nie rozgaduje w ten temat bo nie o to tutaj chodziło Tak więc często wiele badań z krwi robionych w ciąży nie da się zrobić na fundusz tylko trzeba za nie zapłacić jeśli chodzi o wyprawkę No to też można kupić wszystko nowe wypasione ale można też decydować się na wyprawkę z drugiej ręki ja tak naprawdę wiele rzeczy tak właśnie kupiłam na przykład wózek czy łóżeczko i wszystko fajnie się sprawuje widzę już po tych sprzętach że najprawdopodobniej po mojej córce już nawet nie będą nadawały się do sprzedania Chociaż kto inny powinien by to sprzedał ale ja widzę małe mam kamenty które gdzieś tam się wyrobiły podczas użytkowania przez inne dzieci ale dla mnie jest to super że możemy dać życie drugie życie istniejącym już produktom inna osoba powiedziałaby że sobie nie wyobraża że wszystko dla dziecka musi być nowe prosto ze sklepu No i tu jest właśnie ta różnica że jeden za wózek potrafi dać powiedzmy kilkaset złotych i kupić używane a inni nie wyobrażają sobie nie kupić nowego wózka i muszą wydać za niego na przykład kilka a nawet kilkanaście tysięcy co do wydatków jeśli chodzi o dziecko na początku No to tak standardowo pieluszki chusteczki mleko modyfikowane Jeżeli nie karmimy piersią jakieś tam witaminy szczepionki no i ta sprawa też różnie wygląda bo możemy zdecydować się na szczepionkę z ośrodka zdrowia która jest darmowa Możemy również zdecydować się na szczepionkę płatną i zainwestować w nią sami więc tego nie da się tak jednoznacznie określić są jakby takie dwa tory przez które możemy pójść w tym naszym rodzicielstwie macierzyństwie ta opcja trochę tańsza i droższa ale nie da się tego przewidzieć Jaką opcję Będziemy musieli wykorzystać w jakim przypadku
Oj to temat rzeka tak naprawdę każdego myśle będzie kosztowało innaczej . Możesz chodzić do lekarza na NFZ albo prywatnie tu jest mega różnica finansowa �
Mnie lekarz kosztowała 250zł każda wizyta plus co 2 wizytę były jakieś dodatkowe badania typu cytologia, czy na koniec ciąży ktg więc dochodziło 50zł. Prenatalne badania kosztowały 500zł.
Skoro chodziłam prywatnie to i badania w diagnostyce płaciłam na swój koszt pierwsze kosztowały ponad 400zł później wychodziło coś koło 100zł.
Niekttórzy lekarze wypisują skierowanie na badania na NFZ wtedy trochę kosztów odchodzi. Prenatalne też nie są obowiązkowe. Ale trzeba też wiąć pod uwagę to że czasami tych wizyt w ciąży jest więcej niż co miesiąc. Ja np. już w ostatnim miesiącu miałam wizytę co tydzień bo miałam problem z wodami. Także to bardzo różnie jest i nie da się tak dokładnie policzyć. Są droźsi ale i tańsi ginekolodzy. Można chodzić na NFZ.
Wyprawka to temat rzeka. My kupowaliśmy wszystko nowe, sam wózek, łóżeczko i fotelik z bazą do samochodu kosztowało nas 5500zł.
Potrzebne są ubranka, pieluszki tetrowe, jakieś kocyki, rożki, śpiworki. Wszystko zależy ile się kupi. Nie jestem w stanie policzyć ile na takie rzeczy wydałam bo kupowałam stopniowo. starałam się kupować ubranka wcześniej na promocjach.
Potrzebna jest też wanienka, akcesoria do kąpieli, ręcznik, kupowałam też przewijak.
Trzeba mieć butelki, warto mieć laktator.
Kupowałam też bujaczek, kokon.
Musisz mieć pampersy, chusteczki nawilżane.
Po porodzie to kupowałam tylko pampersy i chusteczki i potem ubranka na bieżąco, nowe pieluszki tetrowe. Karmiłam piersią więc mm odchodziło.
Koszty zawsze zależą od wielu czynników. Czy lekarz będzie na NFZ, czy będziemy chodzić prywatnie (jak lekarz na NFZ to większa część badań też na NFZ, prywatnie trzeba płacić za wszystko).
Wyprawka- jak chcemy wszystko nowe to trzeba przygotować się naprawdę na spore koszty. Wolę nie liczyć, ile to wyszło. Na pewno warto kupować stopniowo, nie zostawiać wszystkiego na sam koniec. I wyprawka to nie tylko Maluch, ale też Mama (koszule, biustonosze, podkłady itp.). Warto porównywać ceny w sklepach i Internecie- bo bardzo często naprawdę przez Internet można kupić o wiele taniej.
Ja rowniez prowadzilam ciaze prywatnie jest to spory wydatek ale napewno nie sa to pieniadze wywalone w bloto;)
Szkoda ze nie mialam zaufanego lekarza na nfz bo bym pewnie tam chodzila moj lekarz uratowal obie ciaze mimo komplikacji udalo sie donosic moje babińce ;)
Koszt nie maly co wizyta skierowania na badania do tego testy pappa i inne dodatkowe badania kiedy byla taka potrzeba np. Powtorzenie krzywej cukrzycowej, czy czesta kkntrola poziomu tarczycy,nie raz bywaly wizyty czestrze niz planowane a lekarz pod telefonem o kazdej porze dnia i nocy. KOszty lekow cisnieniowe, witaminy + na tarczyce ktore potem sie okazaly bezplatne dla kobiet w ciazy wiec z tego skorzystalam;)
Dodatkowe koszta ? Lekarze specjalisci, niestety mimo iz musza wyszukac termin wizyt dla kobiet w ciazy na cito to nie zawsze jest to tak jak w teorii;( do endokrynologa na nfz dostalam sie 3 miesiace po porodzie;) heh...
Wyprawka to juz inna kwestia;) tutaj mozna duzo zaoszczedzic jesli skupimy sie na tym co jest na prawde potrzebne a co mozna olozyc na pożniejszy zakup ewentualnie skorzystac z zakupu z drugiej reki;)
Dziewczyny już tam niżej dużo napisały w sumie, ale skrótem odpowiem o sobie
Powodzenia; Ps. Pamiętaj że nigdy nie ma idealnego czasu, idealnego planowania i idealnych warunków na Dzidziusia :) a Wy na pewno będziecie najlepszymi rodzicami :*
Ja wizyty prywatnie, to koszt kilku tysięcy złotych.
co do wyprawki to miałam wiele rzeczy po rodzinie i znajomych, oczywiście jak materac do łóżeczka, wózek czy fotelik. Bo jednak to powinno być nowe. Chociaż teraz z perspektywy czasu kupiłabym używaną gondolę z nowym materacem. a później zainwestowała w dobrą spacerówkę.
U każdego te koszty rozkładają się trochę inaczej. I też zależy czy to pierwsze, czy kolejne dziecko. Ile rzeczy się dostanie od rodziny itp.
Ale pewne jest jedno- trzeba być jednak na koszty przygotowanym :)
tak przy dzieciach trzeba się przygotować już na wszelkie koszty hahha
U każdego jednak koszt będzie i inny...
Też warto nie kupować na zapas wielu rzeczy, bo np nie zdążymy ubrać lub wykorzystać. Ja np z kosmetykami czekałam prawie że do samego końca lub polowałam na promocję, żeby w razie czego nie stracić. A np musieliśmy zmienić płyn do kąpieli to żeby nie zmarnować tego dziecięcego teraz z mężem używamy ;)
Mi się wydaje ze u każdego to kwestia indywidualna
1 Do lekarza i na badania chodziłam prywatnie bardzo duży koszt
2 Ja starałam się kupić wszystko jak najlepsze. Dość duży koszt był mojej wyprawki.
3 Dość spory koszt wszystko kosztuje fajnie że w biedronce czasami zdążają się świetne promocje na pampersy wtedy robiłam zapas
Tak, na pewno kompletując wyprawkę trzeba ostrożnie z kosmetykami, chusteczkami nawilżanymi i pampersami. Nie wiadomo jak skóra dziecka zareaguje. Może pojawić się alergia, odparzenia itp. i jak zrobimy zapas to się może okazać, że nie wykorzystamy tego co mamy....
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.