Ilość pokarmu

Mamcie ile jadzą jadły wasze 3 mc maluchy ?
Na opakowaniu mleka pisze 150 6 razy dziennie
Nasz głodomorek wciąga 150 6/7 razy i czasem mu mało, ale nie chce przesadzac i dawac więcej

My po konsultacjach z doradczynią laktacyjną, dostaliśmy wytyczne co do ilości karmień. Musieliśmy sobie dokladnie przeliczac jaka ilośc jest malemu niezbedna a robi się to tak:
140ml na kg m.c x (mnozymy) waga = ml dzienne mleka / (dzielimy) na ilosc karmień (czyli dokladnie u nas wygladało to tak: 140x 5kg = 700ml / 6 = około 120 ml na każde karmienie (karmień 6 na dobe)
Myśle, że to najlepszy wskażnik tego ile maluch powinien jesc :slight_smile:

Mojej siostry synek również był głodomorkiem i ona karmiła go kiedy mały chciał. Wychodziło więcej niż 6x na dobę. Czasami jadł 8x, ale lekarz mówił że wszystko jest ok, rozwijał się prawidłowo i nie był otyły :smiley: teraz jest już starszy i również prawidłowo się rozwija.
Jeżeli Twoje dzieciątko również się nie najada to zwiększ mu ilość mleka, siostra zwiększała i było w porządku - dziecko szczęśliwe i zdrowe :slight_smile:

Jeżeli Twoje dziecko chce jeść to mu daj, i nie patrz na wytyczne na opakowaniu mleka bo ono jest tylko informacyjne a każde dziecko jest inne i inaczej je.
Może na jedno karmienie zrób troszkę więcej mleka zamiast 150ml, zrób 180ml.

A ja tak sobie myślę, że… skoro mleko zastępcze jest produktem spożywczym przeznaczenia MEDYCZNEGO to o jakieś drastyczne zwiększenie ilości podawanych porcji zapytałabym pediatrę… po prostu skonsultowałabym to chociażby przy okazji wizyty lub szczepienia… może podpowie Ci do jakiej porcji mogłabyś bezpiecznie zwiększać ilość podawanego mleka modyfikowanego… bo nie jest ono tak lekkostrawne jak pokarm naturalny…

bezeluszek te dane na opakowaniu mleka modyfikowanego odnośnie podawanych porcji są tylko orientacyjne. Pamiętaj, że każdy maluszek ma inne potrzeby a co za tym idzie inny apetyt. Powinniśmy jedynie traktować to jako wskazówkę, a jeśli Twoje dziecko zdecydowanie nie najada się możesz mu zwiększyć porcję. Zawsze możesz skonsultować się z jego pediatrą, na pewno będziesz bardziej spokojna.

Aha zapomniałam dodać, że wzór który napisałam tyczy się mleczka modyfikowanego. Mleka z piersi maluszek może dostawać tyle ile chce. Mój maluch tez był niezłym głodomorem i w 3 miesiacy potrafił mojego mleka zjesc 150ml! Niestety kiedy doszło mieszane karmienie z powodu problemów z laktacja, okazało się, że mm podajemy zupełnie inaczej-zgodnie z iloscią karmień i wagą.

Moja na piersi więc nie doradze :stuck_out_tongue:

Ja załuję ze cyckiem nie karmię :frowning:

nasze standardowe porcje to 120ml.
Jednak czasem zjemy tylko 90, a czasami musze dorobic dodatkową 30

Przy karmieniu mm trzeba rez pamietac ze nie wolno “przekarmic” malca…i dlatego powinno korzystac sie z tego wzoru co podałam wyżej. Jak to doradczyni laktacyjna powiedziala…od samego poczatku uczymy dzieci prawidlowych nawyków zywieniowych. Jesli od poczatku beda jadly “za duzo” chodzi o mm… (bo wiadomo z piersi nie ma czegos takiego jak za duzo… to pozniej beda chcialy wiecej wiecej…zołądek przyzywczai sie do wiekszych porcji i zacznie rosnac nam maly grubasek :wink:

bezeluszku nie sugeruj się etykietą zamieszczoną na mleku.Dzieci od urodzenia różnią się apetytem. Jedne jadłyby za trzech, bo mleko niezwykle im smakuje. Inne z kolei ssą tylko tyle, ile muszą, bo bardziej absorbuje je świat . Jeżeli tylko twój maluszek chce wypić trochę więcej, pozwalaj mu na to.

Lola nie do końca się z Tobą zgodzę. Ok dzieci różnią się pod względem apetytu aczkolwiek mm jest bardziej treściwe i nie jest tak łatwostrawne. Ja bym jednak zapytała pediatry dla pewności.

Ja chyba także nie ograniczałabym maleństwu mleczka - niech je tyle, ile potrzebuje… Niemniej jednak warto na kolejnej wizycie wspomnieć o tym pediatrze, dla pewności i spokoju, że wszystko jest ok. Moja rada jest czysto intuicyjna, bo karmię piersią na żądanie, więc nie mam doświadczenia w mm. Niemniej jednak mój maluch także bardzo często “prosi” o pierś, a mleczka mam sporo, więc też myślę, że je sporo (choć nie wygląda). Tylko że z piersią to jest już inna historia… W każdym razie, moim zdaniem jeśli maluch jest głodny, to trzeba dać mu mleczka więcej, niż wskazuje na to norma.

Dokładnie mama Ola z piersią jest o tyle łatwiej że nie dość że karmimy na żądanie to mleko jest łatwostrawne. Dzieci i częściej chca jesc a poza tym nie widzimy ile dokładnie dziecko zjadło.

Natan ma 3miesiące i 150ml to dla niego całkowite minimum. Jak zobaczyłam że 150ml już mu nie wystarcza to zaczęłam robić 180ml.
Nie dopuściłabym do tego żeby moje dziecko płakało z głodu. Je tyle ile potrzebuje. :slight_smile:

Nie głodzi się dziecka bo tak pisze na opakowaniu.
Syn mając 3 miesiące jadł 180ml a córka 150ml
Oczywiście córka w tym wieku była mniejsza od syna więc mniej potrzebowała.
Nawet producenci mleko piszą o tym że to tylko orientacyjna ilość

Etykietę traktowałabym, jako taką orientacyjną. Robiłabym intuicyjnie. Podobnie u nas było z kaszkami. Córa nigdy nie jadła tyle ile wskazywała etykieta. Dzieci to indywidualność i tak też podeszłabym do tematu, oczywiście w granicach rozsądku.

Jeśli jest to nie wiele więcej niż zalecane ok ale jeśli już jest sporo więcej to jednak zapytała bym pediatry. Nie mówię tutaj o jakiś 30 ml tylko więcej. Uważam że zalecenia są ok orientacyjne ale wszystko z głową i to zarówno w jedna jak i druga stronę.

ja karmię niestety tylko modyfikowanym ale mam odwrotny problem. Mój maluch na 6 porcji zjada 5 zazwyczaj jak zje choć pół więcej to mu się ulewa przez jakiś czas. Nie daję więc mu już na siłę. i je mniejsze ilości niż 150. Dziecko jak potrzebuje to trzeba dać według mnie. Wszystko zależy od jego potrzeb