Infekcje w ciąży

Infekcje w ciąży są niestety bardzo popularne. Wynika to z różnych zmian hormonalnych które skutkują np. zmianą pH układu moczowego i w pochwie. Ja akurat nie miałam infekcji ale już na początku ciąży ginekolog zaleciła mi stosowanie invag. Raz w tygodniu miałam użyć globulki. Są to bakterie kwasu mlekowego i inne probiotyczne które kolonizują nabłonek zapobiegając działaniu niepożądanych bakterii i grzybów, utrzymują właściwe pH. Infekcję grzybiczą miałam dawno temu po używaniu nuova ring. Musiałam używać wtedy globulek, chyba ginalgin

Cześć dziewczyny, przychodzę do Was z problemem którego doznało pewnie większość kobiet w ciąży, a mianowicie -Infekcje . Ostatnim razem byłam u ginekologa i okazalo się, ze mam infekcje grzybicza, dostałam lekarstwa po których mi przeszło na 1.5 tyg, a teraz znów wrócilo. Czy któraś z Was miała nawracajace infekcje w ciąży i jak sobie radzilyscie? Wizytę mam dopiero za tydzień, co do tej pory moge zrobić i jak radzić sobie gdy nadal będzie wracać? Dodam że jestem w 7 miesiącu.
Pozdrawiam

Zapobiegawczo oraz w delikatnej infekcji można stosować doustne probiotyki, zwykły probiotyk, który stosuje się przy antybiotykoterapii. Powinno spać się w koszulach nocnych, używać przewiewnej bawełnianej bielizny oraz takiej odzieży. Natomiast jeśli infekcja się już rozhulała to jedynie globulki zalecone przez lekarza zwykle na receptę

tak infekcje w ciąży są bardzo częste niestety… mnie na szczęście to ominęło,ale polecam picie dużej ilości wody, przewiewna bielizna, no i globulki muszą być obowiązkowo…

Istotne jest tez to, że infekcjom sprzyja ciasna, obcisła odzież nieprzepuszczająca powietrza dlatego lepiej zakuć sukienkę, spódniczkę zamiast obcisłych jeansów

Stosowac przy kapielach specjalnych plynow do higieny intymnej tez pomagaja :slight_smile:

Nie powinno się stosować zwykłego mydła, tym bardziej w kostce, ponieważ na nim jest dużo zarazków. Najlepiej używać płynów z dozownikiem. Co do płynów to warto wybierać te naturalne, bez aromatów

Był już ten temat poruszany na forum.
Ja w ciąży ciągle mialam ten problem. Przed ciążą, ani po juz nie. Lekarz tlumaczyl mi że część kobiet niestety juz tak ma.
Brałam różne leki, pomagały na chwilę, po czym za tydzień infekcja wracała. Nie jadlam słodyczy, za to dużo kiszoneki jogurtów naturalnych.
Pocieszę Cię, że przed samym porodem dostałam globulke, ktora szybko działała i wszystko było ok :slight_smile:
Niestety część kobiet juz tak ma, a w ciąży stwarzają się korzystne warunki do rozwoju infekcji

Poza tym infekcje lubią nawracać. Jedli raz złapiemy np na basenie to wystarczy ze organizm jest osłabiony i infekcja wraca. Warto też ją dokuczyć czyli zażyć tyle leków ile faktycznie lekarz nam zalecił - czasem przerywamy kurację bo widzimy efekty

W ciąży warto używać płynu do higieny intymnej dla ciężarnych bo w składzie mają kwas mlekowy, probiotyki i substancje łagodzące. Lepiej w czasie infekcji unikać kąpieli w wannie, tylko prysznic.

Używam płynu do higieny intymnej zapobiegający infekcji z dozownikiem. A jeśli chodzi o kąpiel to niestety mam tylko wannę. Czy jest cos jeszcze co może pomoc?

Mój ginekolog zdecydowanie odradzał używanie jakiegokolwiek płynu do higieny intymnej (tylko woda). Mi pomogła najbardziej modyfikacja diety (unikanie cukrów prostych i produktów z drożdżami). Brałam też doustne probiotyki - trochę pomogły.

Jamajka, bierz prysznic w wannie. Nie musisz siedzieć w wannie wypełnioną wodą. Jestem jednak zwolenniczką mycia się w płynie, w samą wodę nie wierzę

Oo dobrze ze ktos to napisal jeszcze ze dlugie kapiele w duzej ilosci tez tenu nie sprzyjaja . Lepszy jest prysznic bo duza ilosc wody tez sprawia ze bakterie "maja sie dobrze " lepszy zatem prysznic gdzie plukamy a nie kapiemy sie z nimi. A co do plynu do higieny intymnej sa nawet specjalnie nam dala pani ginekolog probki . Rowniez nie wierze w sama wode . Jak idziemy sie kapac to tez nie kapiemy sie przeciez sama woda tylko uzywamy zelu lub mydla itp wiec tak samo uwazam ze powinno sie uzywac plynu do higieny intymnej :stuck_out_tongue:

Chodzi o siedzenie w kąpieli w wannie w dużej ilości wody, lepiej brać prysznic w wannie, bo nie ma stojącej wody. Mycie samą wodą mnie nie przekonuje, zanieczyszczenia przylegają do skóry i woda ich nie usuwa w pełni i potrzebny jest środek myjący. Brudnych rąk ni domyjemy samą woda więc innych części ciała też nie. Mydło może podrażniać dlatego lepiej wybrać łagodne żele do higieny intymnej. W okresie infekcji lekarz odradzał też uprawianie seksu, bo może rozognić i podrażnić śluzówkę

Infekcje to niestety częsta przypadłość u wielu ciężarnych i bardzo trudna do wyleczenia. Pomimo stosowania rozmaitych leków, wielokrotnie do nas powraca… Radzę przede wszystkim unikać słodyczy, ponieważ słodkie tylko sprzyja rozwojowi infekcji (tak mi tłumaczył ginekolog) i dbać o higienę (podmywać się nawet kilka razy w ciągu dnia). Spróbuj też zastosować do podmywania naturalne mydełko w płynie z nanosrebrem, mi bardzo pomagało.

Słodyczy należy unikać przy infekcjach grzybiczych, nie tylko intymnych a też dróg oddechowych czy przewodu pokarmowego, cukry proste są doskonalą pożywką dla rozwoju grzybów. I przy grzybicach właśnie zdarzają się napady chęci na słodycze jak grzyby czują że dostają ich za mało

Warto też po każdym podmyciu jak radziła koleżanka, zmienić bieliznę

Przy cukrzycy ciążowej bardzo często towarzyszy również problem z częstymi infekcjami, zwłaszcza tej niezdiagnozowanej, jak u mnie w pierwszej.
Płyn do higieny intymnej to konieczność, częste podmywanie się, przewiewna bielizna, zero stringów. 7 miesiąc to już końcówka, musisz dać radę, mnie męczyły już do końca infekcje niestety.

Infekcjom można zapobiec stosując zdrową i zróżnicowaną dostęp, powinno się wykluczyć słodycze, jeść więcej owoców i warzyw