Jak dbać o mleczne zęby

Gdy u dziecka zacynają pojawiać się pierwsze ząbki, mamy często wiele pytań o to, jak o nie zadbać, czy o mleczaki w ogóle trzeba jakoś specjalnie dbać? Wątpliwości może rozwiać wizyta u dentysty. 

Zdecydowanie wizyta u dentysty. Fachowo odpowie na każde pytanie , doradzi, zaproponuje odpowiednią pielęgnację 

Dbanie o higienę jamy ustnej niemowlaka od początku jest bardzo ważne! 

U mnie dwóch synkow niestety na dwa latka próchnica na górnych zabkach aż 4 firmę jedynki i dwójki;( i już nic nie pomogło. A to wina soczków owocowych i wydaje mi się że też może dlatego że nie czyściłam tak często gazikiem jako niemowlę dop od pierwszego żabka czyściłam woda i szczoteczka ale niestety. Teraz mam córeczkę 2mc i staram się jej przemywać gazikiem codziennie i na pewno będę unikać soczkow do picia. Ale też mówią że próchnica czasem jest genetycznie i czasem już ciężko mieć na to wpływ ale czy to prawda to nie wiem , wiem że warto dbać o ząbki bo u takiego dziecka próchnica najczęściej pojawia się na 2,5roczku.

My tak naprawdę dbamy od narodzin. Najpierw gazik i woda, po pojawieniu się 1 ząbka szczoteczka na palec i pasta (odrobinkę). 

ewa o dobrze że uczulasz na te soczki słodzone . Próchnica bywa genetyczna, tak więc nawet jeśli czyścimy po kilka razy dziennie to może nie być wystarczające 

My myjemy ząbki odrobinka pasty rano i wieczorem. A na noc mleczko. Czytałam że to może prowadzić do próchnicy ale przy butli często Mały zasypia.  To już po niej nie ma mowy o myciu... I to takie błędne koło.

I nas też zasypianie na noc przy butli więc nie ma mowy o myciu ząbków po jedzeniu. Niektóre roczne dzieci potrzebują jeszcze jedzenia w nocy więc jak im myć zęby? 

U nas wizyta dopiero przed nami , muszę umówić córkę bo już ma ząbki :) 

Jak widzi  szczoteczkę to aż się cała trzęsie 

Sama mi ją bierze,ją nie dam rady jej myć zębów,  mam nadzieje, ze z czasem pozwoli... 

Anna też tak robiłam gazik z wodą przegotowaną , potem szczoteczka pasta z apteki potem na dwa latka była pasta elmex ale niestety  soki i słodką herbata jak i rowniez chemia u synka zrobiła swoje i niestety ząbki są z próchnica i tylko czekamy na nowe a synek ma już 6lat.