Drogie mamy, jak wiadomo szczęśliwa mama, to szczęśliwe dziecko. Jak dbacie o siebie? Co pozwala Wam się zresetować i odpocząć?
Ja paradoksalnie żeby odpocząć muszę się zmęczyć lubie pobiegac tak porządnie 10km
jak mam z kim zostawić dzieci to wiadomo wychodzę na zewnątrz , na szczęście mam możliwość również w domu na bieżni . i oczywiście słuchawki głośna muzyka ;)
Staram się zawsze wieczorem czytać książkę (dla siebie a nie tylko dla dzieci). Nawet te 40 minut pozwala mi na odprężenie się. Zapomnienie o problemach , odreagowanie od codzienności. Dzieci śpią a ja zatracam się w lekturze. Czasem jest to wypicie kubka kawy w ciszy ;)
Nie zawsze udaje mi się zrealizować te „moje” chwile , ale spędzenia czasu w ten sposób jest dla mnie czymś wspaniałym.
Lubię odpoczywać czytając książkę i taka forma relaksu sprawdza się u mnie na co dzień. Raz na jakiś czas lubię też wyjść z przyjaciółką na kawę a mąż zostaje z córką w domu.
Lubie odpoczywać w wannie z ksiazka , bardzo mnie to odpreza
Ja niestety jak dzieci pójdą spać biorę się zazwyczaj za zmywanie podłogi. Wiosna się zaczyna więc i prace ogrodowe też. Mąż jeszcze z nogą nie wydobrzał więc spada to niestety na mnie. Dzisiaj walcowalam trawę, zaczęłam od razu po pracy i weszłam do domu jak było już ciemno. Jutro czeka mnie nawożenie. Oczywiście mąż zajął się małym w tym czasie ale to nie są prace odprężające i puki co nie mogę sobie na to pozwolić niestety. Mam nadzieję że ten czas minie bo ciągnie się to od grudnia i powiem wam że mam dość. Czasem w niedzielę uda mi się maseczkę na twarz położyć ale szczerze to nawet po całym tygodniu nie chce mi się nic robić
Współczuję Karoliga :( do tego masz fizyczną zawodową pracę :(
Plus taki,że bicki masz wyćwiczone - wiesz pisze to pół żartem, pół serio - bez obrazy ;) ;) ;) ;)
Ja np na dzień Kobiet umówiłam się z koleżankami na sniadanie do knajpki plus spacer po rynku :) na do widzenia managerka wręczyła nam tulipanka :)
Kolejne wyjście będę miała końcem marca na Noc Kabaretów.
Tak to nie mam atrakcji , a tylko dom. W sumie to w tygn nie mam sił żeby coś dla siebie robić,muszę tylko przed urodzeniem fryzjera zaliczyć i zdjąć hybrydy.
Mnie pomagają spacery i trening na siłowni, nic mnie tak nie stawia na nogi.
Mi pomaga wieczorem jak już dzieci pójdą spać masaż na fotelu do masażu. Póżniej gorące mleko przy kominku +dobra książka.
Ja lubie włączyć sobie wieczorem jakis dobry serial czy film.. Wtedy się najbardziej relaksuje :)
W ciągu dnia jest jedna wielka bieganina, dlatego jak tylko przychodzi wyczekiwany wieczór, kiedy wszyscy śpią, dobrze jest usiąść i odpocząć :)
Mama słoneczka oj bicki to mam hahaha niby ich nie widać bo niepozorne są ale siły w nich jest czasem więcej niż u chłopa. To chyba jedyny plus
Książka, ciepła kawa (wypita w spokoju!), spacer albo chwila samotności w wannie – to mój reset.
Mi też pomaga spacer, dobra kawa i chwila bez pośpiechu :))
Spacer może tez dużo pomoc
Ja szczerze powiem, że to jest dla mnie mega trudna sprawa. Mam trójkę maluchów i pracę na pełny etat 8-16, gdzie te godziny są dla mnie okropną udręką. Po powrocie mam mało tego czasu by poświęcić go dzieciom, a chciałabym tak w 100%. Dochodzą obowiązki domowe, choć już i tak sporo odpuszczam, ale ugotowanie obiadu stawiam gdzieś wyżej (byleby chociaż córka miała zupę, którą jej babcia może podać w ciągu dnia). Więc dla mnie niezwykle ważne są wieczory, gdy już dzieci śpią ale... w ostatnim czasie sama z nimi zasypiam :p
Raz na jakiś czas (średnio powiedzmy raz na 2-3 miesiące) wyjdę gdzieś z koleżanką, czy na buszowanie po szmateksie i daje mi to chwilę resetu. Cieszę się na nadchodzącą wiosnę, bo wtedy nawet biorąc dzieci ze sobą na rowery ja się relaksuję. :)
MammaNK Sport to super sposób, żeby głowa odpoczęła! :)
MojeM Bardzo fajny sposób. To wspaniałe, że starasz się o siebie dbać! :)
Karoliga Przykro nam, że sytuacja tak wygląda. Faktycznie w takich chwilach, ciężko jest zadbać o siebie. Życzymy dużo zdrowia :)
magdalenna2023 Ekstra, że znalazłaś najlepsze dla siebie sposoby na odpoczynek! :)