Jak dbacie o zęby waszych dzieci?

Mam problem z zębami u córki 15 miesięcy robi się na nich próchnica, a szczotkuje co dzienie rano i wieczorem. Może macie jakaś sprawdzoną pastę, albo jakiś pomysł jak się z tym uporać?

Trzeba się wybrać do dentysty moim zdaniem

Wizyta u dentysty będzie konieczna, ale moim zdaniem próchnica pojawia też niezależnie od tego jak dbamy o zęby. Moim zdaniem ma też podłoże genetyczne. 

My używamy pasty tej z bobrem na tubce, szczoteczki curaprox, są kolorowe i zachęcają maluchy do szczotkowania ząbków. 

U nas był tylko i wyłącznie od początku elmex od 0 dodatkowo w aptece można zakupić takie niebieskie kropelki które pozauja w których miejscach musisz bardziej albo mocniej szczotkować jednak z próchnica nie ma żartów udaj się do dentysty na pewno znajdzie jakiś sposób albo przepisze specjalistyczny produkt albo powie Ci jak uniknąć dalszego rozwoju próchnicy u dziecka 

Myślę że niezbędna będzie wizyta u dentysty w celu profilaktycznym , nie wiem jak wygląda leczenie w tym wieku , ale po poradę zawsze warto się zgłosić :) Natomiast myślę , że dużo daje też genetyka . Czasami próbujemy wszystkiego a to na nic :) oby u was było wporzadku :) 

my używamy ziajki i elmexa i nic jej nie wychodzi 

Wczoraj byłyśmy u dentysty i zalakowała nam tylko.

A powiedziała dentystka żeby unikać np słodyczy? 

A moze dziecko dużo soczków pije ?

Nie mówiła tylko że to genetyczne i trzeba na bierząco lakować.

córka woli wodę niż soki wiec to raczej nie od tego. 

Jedne dzieci mają bardziej podatne zeby na próchnicę a inne mniej 

W takim razie pozostaje wam obserwować na ile to możliwe dbać o szczotkowanie i raz na jakiś czas udać się do dentysty trzeba się pocierać tym że to dopiero zęby mleczne i kiedys wypadną pojawia sie stałe bylęby później nie było takich problemów ale na to nie mamy wpływu jeżeli faktycznie jest to sprawa genetyczna

Współczuję bo to jeszcze małe dziecko

A myślałam ze jeszcze za mała jest na dentystę, a jednak nie będziemy musiały chodzić bardzo często.

Czasami nie na wszystko mamy wpływ dużo właśnie takich rzeczy jest uwarunkowanych genetycznie na pewno pasuje stosować elmex bo ona się dobrze sprawdzi w takich sytuacjach i może do nieco pomoże poprawić stan uzębienia dziecka 

Szkoda dziecka bo takie małe a już p dentystach musi chodzić 

A jak przekonuje się dzieci do tego żeby porządnie umyć zęby ? Moja córka jest z tych późno zabkujacych. Pierwszy ząbek pojawił się jak miała 13 MSC . Staramy się myć ale córka chce sama . A wiadomo jak to wygląda. Zlizuje pastę i już. . Gotowe. Nie da sobie wytłumaczyć, nie da żebym ja jej umyła (wydaje mi się też teraz że dalej idą żeby kolejne i boi się że będzie bolało jak mama będzie szorować) próbowałam jej pokazywać jak jak ja myję. Podczas tej czynności często robimy to razem i pokazuje jej jakie ruchy ma wykonywać ale wiadomo że jest to mało precyzyjne. Może macie jakieś patenty 

chyba najlepiej własnie razem;) ja aby bardziej mobilizować to pamietam ze co chwila szczoteczki do zebów zmieniałam albo pasty ją to bardzo motywowało ;) aplikacje kiedyś mielisy aquafresch też działało ale jak wiadomo wszystko na pewien okres czasu;) 

Natalia jak to sprawa genetyczna to nic tylko czesto myc zęby i regularnie odwiedzać dentystę. Czasami na pewnie sprawy nie mamy wpływu niestety. Najważniejsze, że wiesz co robić . 

XYZ no z takimi małymi dzieciakami to jest ciężka sprawa z tym myciem zębów, też chętnie się dowiem jakie dziewczyny mają patenty.