Jak dzielić czas i uwagę pomiędzy dzieci?

Drogie mamy, pojawienie się na świecie kolejnego dziecka przynosi nowe wyzwania. Dzisiaj chcieliśmy Was zapytać, jak dzielicie czas i uwagę pomiędzy dzieci, żeby żadne nie czuło się pokrzywdzone? Szczególnie, że w różnym wieku maluchy mają różne potrzeby i reszta rodzeństwa może nie do końca to rozumieć. Jesteśmy ciekawi, jakie są Wasze sposoby!

U nas nie ma tego problemu bo różnica między rodzeństwo jest ponad 10 lat więc siostra doskonale wie że mały teraz potrzebuje więcej uwagi i sama mu ją poświęca. Oczywiście jej potrzeby, dodatkowe zajęcia itp też są realizowane normalnie więc myślę że córka nie odczuła pojawienia się brata no chyba że wejdzie jej do pokoju i grzebie w szufladach to w tedy jest krzyk hahahah

Dzielenie czasu między dziećmi to często wyzwanie. Kiedyś doradzono mi żeby zawsze znaleźć czas dla każdego dziecka osobno. Tak żeby mieli mamę czy tatę dla siebie. Dzieci są różne i nie każdy lubi to samo. Staram się wymyślać zabawy , które cieszą jedno i drugie dziecko. Dzieci chętnie  się  tak bawią. Nie mają problemu z tym , że robimy coś razem. Jednak jest czas , że jestem sama z synem i budujemy coś z lego. Później tylko z córką malujemy , ponieważ ona to kocha. Dzieci robią to co lubią. Mają mamę dla siebie , ale jest też czas dla nas wszystkich. 

To duże wyzwanie , ale jakos narazie nam się w większym stopniu udaje :)

Ja drugie dziecko dopiero urodzę, więc życie pokaże jak to będzie. Ale chętnie poczytam porady innych. Natomiast obserwując moja rodzinę czy znajomych to faktycznie najbardziej sprawdza się sposób żeby poświęcać każdemu dziecku czas osobno albo organizować takie zabawy żeby wszystkie dzieci były zainteresowane. 

Różnica wieku pomiędzy moimi dziećmi to 3 lata . Bardzo jestem zadowolona ponieważ udaje nam się póki co dzielić uwagę między dziećmi tak że starszak w ogóle nie czuje się odrzucony . Poza tym mam chyba ogromne szczęście bo starszy synus jest wspaniałym starszym bratem , nikt się tak nie cieszy z tego jak maluszek się obudzi rano jak właśnie starszak ;) s

Przycupne,  to dopiero przede mną    :) 

U nas będzie różnica wieku 3 lata. Chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach bo to właśnie przede mną. Wiem że noworodek będzie potrzebował dużo uwagi ale nie chcę żeby starsza córcia poczuła się odrzucona.

Staramy się poświęcać czas każdemu dziecku indywidualnie, dostosowując aktywności do ich wieku i potrzeb. Starsze dzieci często pomagają przy młodszych, co sprawia, że czują się ważne i potrzebne. Staramy się też tłumaczyć im, dlaczego maluchy potrzebują więcej uwagi w danym momencie, ale zapewniamy, że to nie zmienia naszej miłości i uwagi do nich. Czasem wprowadzamy specjalne chwile tylko dla starszaków, by nie czuły się zaniedbane

To bardzo ważne :)

To ważne  aby każde  dziecko  miało  czas tylko  z rodzicem 

Myślę że tego czasu nie da się sprawiedliwie i na równo podzielić , bo każde dziecko jest inne i potrzebuje uwag w rożnych  momentach 

Karoliga Rzeczywiście, przy takiej różnicy wieku nie jest to aż taki problem, bo starsze rodzeństwo jest świadome, że małe dziecko potrzebuje więcej uwagi :)

MojeM Super, że znalazłaś równowagę! :)

MammaNK Wspaniale! 

Mama Wojtusia Oczywiście ciężko byłoby podzielić nasz czas równo np. 50/50 i tak jak piszesz, każde dziecko potrzebuje więcej lub mniej uwagi w zależności od np. wieku. Najważniejsze, żeby dzieci nie czuły się odrzucone :) 

MamyCanpolu nie zawsze jest łatwo , ale kombinować trzeba :) 

Niestety jak już ma się więcej niż jedno dziecko to ciężko podzielić tę uwagę pół na pół. 

jeszcze przy dwójce jakoś można to rozgraniczyć, ale teraz jak pojawi się 3 w naszym życiu to nie wiem jak to będzie 

Mama Wojtusia no właśnie też mnie to zastanawia. Zwłaszcza , że u nas  różnice wieku będą spore. Jakoś w głowie sobie wszystko planuje , ale pewnie i tak wyjdzie całkiem inaczej ;)