Bliskość mamy i taty działa kojąco. Nic dziwnego, że dzieci lubią spać z rodzicami. Co jednak, kiedy mama i tata chcą odzyskać swoje łóżko, a maluch płacze przeniesiony do dziecięcego łóżeczka? Podpowiadamy, jak nauczyć dziecko spać samemu:
U nas zaczęło się od najmniejszych dni początkowo mała spała z nami jednak szybko zaczęliśmy odstawać do swojego łóżeczka i nie mamy problemu z samodzielnym spaniem w swoim łóżeczku , bardziej problem stanowi samodzielne zasypianie . Mała nauczyla sie zasypiac trzymając rękę mamusi i bez tego nie zaśnie …
Ja uczyłam od samego początku, że dzieci śpią same w łóżeczku. Zdarzają się kryzysowe sytuację, że zuza czy jas śpią ze mną w łóżku, ale jest to bardzo rzadko. Dzieci są zwyczajne swoich łóżek i to w nich się wyciszaja i idą spać.
Też uważam, że jedną z najważniejszych zasad jest konsekwencja. Trzeba być jednak nieugiętym, bo maluch szybko może to wykorzystać. Fajny pomysł, aby dziecko coś samo wybrało do swojego łóżeczka np przytulankę. Moja córka śpi z lalą, którą dostała od kuzyna. Zawsze mówię, żeby się do niej przytuliła w chwilach kiedy chce do mnie spać na łóżku. Najlepiej zacząć od małego, bo z większym dzieckiem jest zawsze trudniej.
Ja również uczyłam ale ostatnio znów kryzys maluch budzi się w nocy i do nas przychodzi nieraz da się odłożyć do łóżeczka A niekiedy budzi się od razu i się nie da.
No i u nas sezon chorobowy trwał ponad miesiąc, wiec maluch na dobre zagościł w naszym łóżku. Obecnie 2 lata i spać sam nie chce.
Przeszliśmy do kolejnego etapu i w sobotę złożyliśmy łóżeczko niemowlęce zostawiając materac na podłodze. 2 drzemki w ciągu dnia odbył na materacu i sądziłam, ze to super, ze oswaja się z miejscem swoim, a nie naszym łóżkiem, ale noce nadal były u nas…
Teraz myślimy nad nowym “dorosłym” łóżkiem tylko dla niego i mam nadzieję, ze to pomoże.
Nie chcę robić nic na siłę i kiedy widzę jego strach przed zostaniem samym kraja mi się serce. Zrobie co mogę, aby być konsekwentną, bo chcemy starać się o kolejne dziecko.
Bez konsekwencji na pewno się nie uda, ale też dziecko musi mieć poczucie bezpieczeństwa we własnym łóżeczku. Moja córka śpi ze swoimi ulubionymi przytulankami i to też nam pomogło w usypianiu w łóżeczku.
Zamarancza na siłę wiadomo nic się nie wskóra, a dodatkowo dziecko może się zrazić. A wy chcecie żeby spał sam w swoim pokoju czy po prostu w waszym pokoju ale w swoim łóżku? Może jakby wybrał sam swoje łóżko to by go to jakoś zachęciło.
Chcemy, aby spał z nami w pokoju w swoim łóżku.
Teraz jego chrzestny zrobi mu łóżko “domek”. Myślę, że mu się spodoba, bo za dnia można na nie zarzucić kocyk i bedzie miał bazę
Zamarancza super pomysł! Oby się udało. U nas lepiej maluch znów śpi u siebie ale przychodzi do mnie spać nad ranem już ale progres jest widać ząbki jak wyjdą już to myślę że będzie już u siebie spać ładnie.
Też wydaje mi się że ciekawą przygodą a dla nas doświadczeniem będzie przeprowadzka maluszka z łóżeczka (które trzeba będzie zwolnić dla młodszego rodzeństwa) na poważniejsze łóżeczko. Też mam upatrzone takie łóżeczko domek, z barierką.
U nas od początku zapadła decyzja że Hania z nami się śpi… choć nie powiem że nie zdarzają nam się nocki we troje. Ale to już nagle przypadki kiedy np jest chora i czuje że musiała bym ciągle wstawać… wolę wtedy mieć ją przy sobie. Ogólnie zasypia z nami ale potem przenoszę ją do łóżeczka. Próbowałam przestawić ją żeby zasypiała sama w łóżeczku ale nie dało rady bo po prostu płakała.
Jesli Mama i Tata faktycznie maja cos przeciwko spaniu z dzieckiem, no to chyba tylko konsekwencja i delikatnosc, dawanie maluchowi poczucia bezpieczenstwa, stale rytualy… ja za to jestem wyznawczynia co-sleepingu i kazdemu kto jest w stanie sobie takie wspolspanie wyobrazic, polecam sprobowac, bo ma mnostwo zalet
Michu, mi się marzy wspólne spanie, a znowu wszyscy wokół zazdroszczą nam, że córa zasypia w łóżeczku i w nim śpi. Polecam przytulankę, konsekwencję i przyjemną pościel
Ja mam porównanie Syn spał z nami w łóżku córka w łóżeczku i sporadycznie śpi z nami a nawet jak chce żeby spała to ciężko jej zasnać i wszystko ma swoje plusy i minusy. Wspólne spanie i jego główny plus był taki ze uwielbiałam jak syn opłatał mnie swoimi malumy rączkami. A córka śpi w łóżeczku i szczerze powiedziawszy mam wrażenie że mniej się budzi.
Zgadza sie Kasiu, gdzies nawet czytalam wyniki badan w ktorych to bylo udowodnione ze maluchy spiace z rodzicami wybudzaja sie czesciej (chocby gdy mama zmienia pozycje spania), co jednak niekoniecznie jest minusem - poniewaz przy zachowaniu pewnych warunkow bezpiecznego snu jest to dodatkowa ochrona przed smiercia lozeczkowa, zwlaszcza u noworodkow. Ja takze zauwazylam ze od kiedy Klara sypia u siebie wybudza sie rzadziej, ale u nas doszlo do tego kiedy juz byla ona w takim wieku, ze wizja SIDS nie spedzala mi snu z powiek
A wspolspanie ma oprocz tego, jak na pewno sama wiesz, bardzo korzystny wplyw na powodzenie karmienia piersia.
Michuni A mój syn z kolei ma momenty że u nas spał i dziecka nie było cała noc przesypial u nas A jak u siebie to się budził więc chyba jesteśmy wyjątkiem potwierdzającym regułę tetaz śpi u siebie i też ładnie śpi choć do nas jeszcze przychodzi nad ranem spać choć nie zawsze.
Od wtorku zawitało do nas nowe Oskarowe łóżko Domek Z racji, ze wykonał je Tatuś i Tatuś chrzestny to Oskaro czynnie pomagał w jego składaniu. Po pytaniu, czy mu sie podoba odpowiedział TAAAAK!, a czy będzie w nim spać odpowiedział NIEEEE!
Mimo wszystko wieczorem położyłam się z nim w nowym łóżku i mimo płaczu spodobało mu się. Przespał w nim całą noc, z jedną pobudką. Położyłam się obok, a kiedy usnął to wyszłam. Popołudniowa drzemka także w nowym dorosłym łóżku i kolejna noc także sam w łóżeczku!
Chyba odzyskaliśmy prywatność, a ja przez nadmiar miejsca na łóżku kiepsko sypiam, i ciągle sprawdzam, czy mały nie spada i czy wszystko u niego okej…
To dopiero 2 noce, więc ciężko ocenić co będzie dalej, ale póki co dorosłe łóżko pomogło nam przestać spać z rodzicami
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.