Dziwczyny na pomoc! Mój synek ma gorączkę. Każda próba podania mu lęku przez dozownik w strzykawce kończy się fiaskiem. Wszysyko ląduje na bluzce, podłodze.. lyzeczce, czy zmieszane z napojem czy jedzeniem tak samo :( nie wiem już co robić!
No to może spróbuj z paracetamolem w czopkach?
Magdalena tylko i wyłącznie paracetamol w czopkach i ma szybsze dzialanie
Ja również polecam paracetamol w czopkach, ma szybsze działanie i nie będziesz miała takiego problemu z podaniem , tylko pamiętaj o przytrzymaniu pośladków żeby nie wypadł z pupki
Dzięki wielkie kochane! Tak zrobiłam. Przynajmniej jestem spokojna, że otrzymał odpowiednią dawkę lęku, bo z tymi doustnymi to u nas porażka.. narazie temperatura spadła. Jeśli do jutra się nie poprawi, trzeba będzie odwiedzić pediatrę. Myślałam początkowo, że to od ząbków, ale widzę coraz więcej symptomów, że to raczej przeziębienie
U nas też tylko czopki w takich sytuacjach, teraz dostępny jest też ibuprofen w czopku.
U nas też ostatnio tylko czopki bo córka prowokowała wymioty po syropach też bardzo ciężko jest mi jej podawać jakikolwiek lek bo zawsze pluje odkręca główkę i macha rączkami oczywiście drze się przy tym w niebo głosy.
Julia ostatnio czytałam u Pana Tabletki że jednak paracetamol w płynie ma szybsze działanie od tego w czopkach nie wiem może zależy od dziecka ale u nas zawsze szybciej działa syrop
Paatka pewnie tak jest że zależy to od organizmu bo u nas ostatnio tez była gorączka i po syropie ani róż nie spadała gorączka dopiero po czopkach, podawałam na zmianę paracetamol z nurofenem
Wchłanianie z odbytu jest chyba trochę gorsze. Ale u nas działa zawsze :) i na zaparcia od razu też :p
czopki szybciej dzialaja tak mi sie przynajmniej wydaje, ale nie wiem czemu ja mam obawy nie umiem tak wepchnac w odbyt. nie wiem czemu no taka blokade mam
Figa, ibupropfen w czopkach jest od lat dostępny ;)
U mnie to też jest wypluwanie i my robimy zazwyczaj tak, że ja daję cyca, a mąż wciska dodatkowo do buzi syrop. I tak na części. Traci do nas zaufanie i się boi, ale to jedyne wyjście.
Czopków nie lubię.
I jak jest problem to może Pedicetamol, to bardzo stężony paracetamol, zawsze mniej do podania.
Ja sie z moja mała tez męczyłam bo miała etap że wypluwała.chciałam nawet kupić smoczek do lekarstw...ostatecznie kilka razy podawałam jej w bardzo małych porcjach tak by nie mogła wypluć a teraz ona sama musi trzymać strzykawkę.ja tylko czekam na odpowiedni moment by jej zaaplikować
Julia ja też podawałam na przemian co 4 godziny więc wychodziło co 8 paracetamol i ibuprofen na dobę żeby nie przedawkować.
Rena pedicetamol ma dziwny smak moja mała wypiła raz z ciekawości do strzykawki później już nie było szans jej podać po mimo nie wielkiej dawki podobno piecze w gardło tak tu mamy pisały.
Nie miałam wyjścia musiałam dać czopki chociaż też bardzo się tego bałam ale to był jedyny sposób żeby dostała odpowiednią dawkę leku.
Paatka, ja pedicetamolu nie podawałam jeszcze bo dopiero pierwsza butelka paracetamolu, a więc kupiłam zwykły na początek. Jednak z racji mojego zawodu to widzę, że wiele mam jest bardzo zadowolonych z pedicetamolu. Jednak jak dziecko i tak nie chce to łatwiej wcisnąć coś o 4*mniejszej objętości.
Czopki to rzeczywiście jest rozwiązanie.
Mój syn na poczatku wymiotował jak tylko dostawał lek w strzykawce. Z czasem jednak się to zmieniło. Teraz daję mu do rączki strzykawkę i mówię, że to mus i chętnie sobie to je.
Ja też kupuje te forte.mniejsza dawka leku a siła ta sama.
Szkoda ze antybiotyków nie ma w czopkach, bo to jest dla nas problematyczne :(
Ile synek ma? Niestety te lekarstwa na gorączke w syropkach nie każde dziecko toleruje a zwłaszcza taki maluszek co dopiero przyswaja smaki. U nas kiedyś wchodziły w grę tylko czopki i to najlepiej posmarowac trochę oliwką i wchodzą gładko i bezbólu, do tego przytrzymać trochę pośladki, żeby od razu nie wyskoczyło. Obecnie u nas z kolei czopki nie przechodzą bo córka nie chce ale syropek ma swój ulubiony i tylko ten toreluje a inne kończą się wypluwaniem. Trzeba próbować co dziecku spasuje i najlepiej zawsze to podawać.
Ja kupuje tylko i wyłącznie wersję forte mniejsza dawka do połknięcia z synkiem mamy problem bo muszę mu podawać zawsze na raty po troszeczku strzykawka w bok puliczka jeśli podczas podawania się zdenerwuje na tyle że będzie mocno płakał to wszystko zwymiotuje więc podaje zabawiam i tak w kółko :-( mega uciążliwe ale niestetyu nas inna opcja nie wchodzi w grę
Noestety nie raz trzeba się pomęczyć i wysilić aby podać leki ale to dla dobra naszych dzieci