Drogie mamy, w którym miesiącu ciąży powiedziałyście pierwszemu dziecku, że będzie miało rodzeństwo? Ile miało lat? Jak zareagowało? Jakie pytania się pojawiły i jak odpowiadałyście?
Powiedziałam w 5 miesiącu ![]()
Syn miał dwa lata więc nie za dużo jeszcze rozumiał .
Ja powiedziałam na samym początku jak wróciłam z USG ale córka miała 14 lat więc to co innego. Popłakała się ze szczęścia
Nie pamiętam dokładnie ale jakoś na początku ciąży powiedzieliśmy synowi że będzie miał rodzeństwo , miał wtedy 3 latka i nie do końca rozumiał o czym mówiły . Z czasem przyswajał tą informację bardzo pomogły książeczki , bajeczki gdzie mama była w ciąży
Powiedziałam synkowi w 4. miesiącu ciąży, miał wtedy 6 lat. Zareagował ciekawie, pytał kiedy dzidziuś wyjdzie i czy będzie się z nim bawił. Teraz codziennie głaszcze brzuszek ![]()
Powiedziałam synkowi o rodzeństwie w 4 miesiącu ciąży, miał wtedy 5 lat. Był zaskoczony, ale bardzo podekscytowany. Pyta ciągle dużo o dzidziusia i kiedy będzie mógł się z nim bawić. Już nie może się doczekać . Wymyśla już zabawy dla nich jak się urodzi
U nas na razie temat rodzeństwa jeszcze nieaktualny mam tylko jedno dziecko. Ale przyznam, że czasem się nad tym zastanawiam, jak by zareagowało i jak najlepiej to przekazać w odpowiednim momencie. Fajnie poczytać, jak to wyglądało u innych, na pewno się przyda na przyszłość ![]()
Jeszcze nie mam dzieci, ale z ciekawością czytam, jak inne mamy sobie z tym radzą. Na pewno to wyjątkowy moment i warto podejść do niego z wyczuciem i spokojem
My powiedzieliśmy w dzień pierwszych badań prenatalnych, synek akurat był z nami w szpitalu i jak wyszłam ze zdj USG zaraz mu pokazaliśmy , był bardzo szczęśliwy że będzie miał rodzeństwo
Ja powiedziałam mojemu synowi w 3. miesiącu ciąży. Miał wtedy rok i 2 miesiące
nie wiem ile zrozumiał, ale jak pytam gdzie jest dzidziuś to się śmieje i pokazuje na mój brzuch. Albo jak mówię żeby uważał na brzuch bo jest tam dzidziuś to wtedy przestaje się po mnie wspinać
mamy też taka fajna lalkę malutką, i nazywamy ja Dzidziuś, od dawna już ja karmi i czesze ![]()
Powiedzieliśmy mu po pierwszym trymestrze, jak już wszystko było stabilnie. Zareagował zaskoczeniem, ale pozytywnie, od razu pytał, czy to będzie brat czy siostra i czy będzie mógł się bawić z dzidziusiem. Tłumaczyliśmy mu wszystko spokojnie, że na początku dzidziuś będzie malutki i potrzebuje dużo opieki, ale że na pewno będą się kochać.
Jak wyglądało dalsze przygotowanie do poznania rodzeństwa? ![]()
To musiał być bardzo wzruszający moment ![]()
Jak wyglądał powrót z dzieckiem do domu?
![]()
Wspaniale, pewnie nie może się doczekać
![]()
Oj tak już nie może się doczekać , co chwilę pyta ile jeszcze dni zostało ![]()
![]()
Kupiłam książeczki oglądaliśmy bajki i dużo opowiadałam mu o jego braciszku w brzuszku ![]()
Synek miał dwa lata , powiedziałam jak tylko dowiedziałam się o ciąży. Syn bardzo się cieszył i przeżywał wszystko (pozytywnie). Kolejne dziecko miało się pojawić na świecie gdy miałam już dwójkę dzieci i też super zareagowali. Bardzo się cieszyli. Jednak maluszek odszedł i tutaj był duży problem - dzieci nie potrafiły tego zrozumieć. Więc ciężej powiedzieć o stracie niż o ciąży.
Kolejny maluch był wyczekany przez wszystkich
starszaki lat 10 i 7 i bardzo się cieszą ![]()
U nas też synek miał dwa lata jak pojawiła się córeczka
tzn. jak się urodziła to miła już prawie 3
ale ciąża jak i was ![]()
Ciągle mówił do mojego męża że on już chce jechać po mamę i dzidziusia , bardzo się cieszył chodził oglądał , dotykał główkę braciszka ![]()