Jak przyzwyczaić malucha do butelki krok po kroku

Wracając do pracy, młode mamy często stoją przed sporym dylematem: podawać pierś czy przejść na mleko modyfikowane? Jest też jeszcze trzecia opcja – karmienie mieszane. Dzięki takiemu rozwiązaniu szkrab, oprócz mieszanki, będzie nadal otrzymywał pokarm mamy.

u nas poszló szybko,załapała od razu

Moja córka także szybko sama załapała o co chodzi nie było z butelką najmniejszego problemu

u mnie również nie było problemu …Synek potrafił pić z każdej butelki za co byłam bardzo wdzieczna.
Jak Kacpi sie urodził zaczynałam pierwszy rok w szkole także w każdy weekend Syneczek był pod opieką babci albo taty albo i babci i taty heh :slight_smile: odciagałam mlecio dodam ze nie uzywałam do tego sprzetu …robiłam to własnymi dlonmi i tatus badz babcia dokarmiali malca buteleczka …
Obawiałam sie ze nie bedzie chcial , ze bedzie odmawiał …a wiadomo taki miesiaczniak to glodomorek na samym mleczku wiec musiałabym wybierac albo glodne dziecko przez 9 h albo szkola …hm wiadomo co bym wybrała …choc nie powiem byloby mi ciezko bo na szkole mi zalezało :slight_smile:
Takze juz przed porodem warto szukac porad i sposobów …zeby pozniej nie bylo problemu :slight_smile:

U nas bardzo przydała się pomocna dłoń taty. Synek nie chciał pić z butelki, jeśli ja go trzymałam, u taty było lepiej.

a u mnie maluszek od samego początku dostawał butelke aby się przyzwyczaić, wiadomo cały czas był na piersi ale butelka z wodą lub mm też, szczególnie jak musiałam podać małemu jakieś leki :slight_smile: rozpuszczałam je w mm lub wodzie i podawałam synkowi, daliśmy radę i teraz jesteśmy na etapie kubka niekapka

u nas butelka to samo zło według mojego dziecka

u mnie poszło ekspresowo, :slight_smile:

u mnie również Madzia, długo nie była na piersi i szybko nauczyła się z butelki. Nie było prooblemu.

dobrze jest podawać oprócz piersi również butelkę np. z wodą, wtedy łatwiej się przyzwyczai

moja corka nie miala problemu z nauka picia z butelki zaczelam ja jakis czas temu dokarmiac na noc i od razu zalapala picie z buteleckzi pomimo ze do tej pory caly czas byla na piersi

Najlepiej używać butelek tego samego producenta. My mamy dwa rodzaje: do soków mała, do mleka duża. Są one z różnej firmy. Gdy było tak gorąco podawaliśmy małemu dużo soków i herbatki z małej butelki, przez co przyzwyczaił się do smoczka. Teraz mamy problem z karmieniem go mlekiem, bo z dużej nie chce pic, a w małej się nie mieści 180 ml.

Jak wybac odpowiednie mleko? Co kupowalyscie?

warto zaopatrzec sie w smoczek ksztaltem przypominajacy sutek byc moze wtedy dziecko szybciej zalapie chodzi mi oczywiscie o dzieci ktore wczesniej byly karmione sama piersia

synek przez pierwszy miesiac pij butelke dopuki nie rozruszalam laktacji

myślę, że butelka to nie kłopot bo dziecko łatwiej ma z piciem

Ciekawe jak to u Nas będzie . Mam nadzieje, że większych problemów jakich nie będzie i że w razie czego będzie chciała mała pić z butelki :slight_smile:

synek ma miesiąc i chcę zacząć odciągać pokarm i podawać mu z butelki, ale jakoś nie chce pić z niej i mamy okropny problem i płacz co kończy się cycusiem, okropność .

Moja córcia karmiona piersią przez kilka miesięcy uczyła się pić z butelki aż w końcu się udało.

mój synek na początku nie chciał pić z butelki ale szybko się przyzwyczaił