Drogie mamy, jaki jest Wasz sposób na poprawę komunikacji z drugim rodzicem? Jak rozmawiać z partnerem o błędach wychowawczych, nie raniąc go? Jakie są Wasze zasady skutecznej komunikacji?
My staramy się rozmawiać spokojnie i bez oskarżeń, skupiając się na rozwiązaniach, a nie na błędach. Ważne, żeby każdy czuł się wysłuchany i zrozumiany.
U nas działa zasada: najpierw pozytywy, potem delikatnie o tym, co można poprawić. Staramy się słuchać bez oceniania i wspólnie szukać rozwiązań. Humor też pomaga śmiech rozładowuje napięcie! Bez presji, krok po kroku, razem
U nas działa szczerze, ale z wyczuciem najpierw chwalę, potem delikatnie mówię o błędach. Słuchamy się nawzajem i staramy się wspólnie znaleźć rozwiązania, bez oskarżeń.
U nas działa rozmowa “na spokojnie”, nie w emocjach. Staramy się mówić o swoich uczuciach, a nie krytykować ustalamy wspólne zasady i słuchamy się nawzajem. Ważne, by być zespołem, a nie przeciwnikami wtedy łatwiej dojść do porozumienia.
Staram się rozmawiać wtedy, gdy oboje jesteśmy spokojni, nie na gorąco, bo w emocjach łatwo zranić drugą osobę.
Ogólnie w kwestii wychowania dziecka mąż poddaję mi się totalnie. To co powiem tak robi nie próbuje na siłę robić inaczej i nie obraża się jak powiem żeby czegoś nie robił ![]()
Wspólne zasady i wzajemny szacunek to naprawdę ogromne ułatwienie w codziennym rodzicielstwie ![]()
Zgadzam się w 100%! Gdy oboje rodzice trzymają się wspólnych zasad i okazują sobie szacunek, dziecko czuje się bezpiecznie i pewnie. Mniej chaosu, mniej sporów, więcej spokoju w domu. To naprawdę buduje fajną, wspierającą atmosferę i ułatwia codzienne wyzwania
Pewnie jest też odwrotnie jak mu na czymś zależy
?![]()
![]()
Dziecko wtedy czuje się pewnie, a my mamy mniej stresu. Fajna atmosfera robi ogromną różnicę!
W sensie ? Ogólnie jakoś chyba mi ufa w kwestii dziecka, co dawać jeść a czego nie dawać jakoś nie drąży tematu jak od początku mówiłam że mały nie będzie jadł słodyczy to mu ich nie daje. W innych kwestiach związanych z dziećmi jest tak samo. Jakoś tak to naturalnie wychodzi
Ciężko znaleźć złoty środek . Najważniejsza jest po prostu rozmowa. Bez kłótni , bez wyrzutów , bez osądzania. Trzeba próbować znaleźć kompromis , wspólny język. Nie zawsze jest łatwo wychować wspólnie dziecko. Czasem mamy z mężem odmienne zdanie i musimy przegadać co jest lepsze dla dziecka a nie dla nas.
U nas poprawa komunikacji to po długich latach wciąż praca w toku, bo nie zawsze jest łatwo. Szczególnie jak jesteśmy niewyspani, dzieci dają w kość i każdy myśli, że to ja robie więcej ![]()
Ale coś, co naprawdę zaczęło u nas działać, to rozmowy jak ochłoniemy, czyli nie w środku awantury o to. Tylko wieczorem, na spokojnie, jak dzieci śpią, siadamy i mówimy sobie, co było okej, a co można poprawić.
Oj czasami bywa ciężko. Najważniejsze to rozmawiać spokojnie, bez nerwów i wzajemnego obrażania się.
Super, że macie takie zaufanie i wspólne podejście to naprawdę ułatwia życie . Fajnie, że wszystko wychodzi Wam tak naturalnie, bez zbędnych spięć ![]()
Rozmowa po emocjach, a nie w ich trakcie, to często klucz do porozumienia. Dobrze, że potraficie znaleźć ten moment spokoju i szczerze pogadać to już ogromny krok . Takie wieczorne rozmowy mogą naprawdę wiele dać
Rozmawiamy o tym co nam przeszkadza ale przede wszystkim sami miedzy soba , nie mam problemu z mężem jeśli chodzi o wspólne wychowywanie dzieci . Mamy zasadę że ZAWSZE jesteśmy jednego zdania i żadnen nie podważa tego co powiedziała druga osoba w obecności dziecka . Nie kłócimy się , dzieci są szczęśliwe więc chyba działa ![]()
Ja mówię prosto z mostu bez owijania w bawełnę ![]()
Np nie kąpał i nie przebrał bo córka za malutka i to mówił od razu ![]()
My też staramy się być konsekwentni i trzymać wspólny front, jednak zdarzają się jakieś nieporozumienia. Wiadomo różnie bywa w życiu, ale właśnie ta zasada, żeby nie podważać się przy dzieciach to złoto. Potem można wszystko przegadać na spokojnie między sobą. Fajnie, że u Was tak to działa. Daje nadzieję, że da się ogarnąć wychowanie bez dram. ![]()