Drogie mamy, jak wasze starsze dziecko poradziło sobie z pojawieniem się rodzeństwa? Było zadowolone? Zazdrosne o malucha? Jeśli towarzyszyły mu negatywne emocje, to po jakim czasie sytuacja się ustabilizowała?
Przed pojawieniem się drugiego syna na świecie z tym pierwszym dużo rozmawialiśmy kupiliśmy rozne książeczki itp . Jednak synek był bardzo zazdrosny i , niechętnie wgl patrzyl na młodszego brata . Jednak z czasem zaakceptował on to ze brat już jest i nigdzie się nie wybiera :)
kiedy syn zobaczył brata to nie wiedział jak ma zachować się ale był szczęśliwy kiedy dotarło do niego po chwili , że to jego wyczekiwany brat ;) tłumaczyliśmy synowi , że pojawi się dzidziuś i razem szykowaliśmy dla niego wyprawkę . Ogladalismy książeczki , po porodzie angażowaliśmy starszego na tyle ile to było możliwe w opiekę nad młodszym dzieckiem ;) tłumaczyliśmy , że maluszek potrzebuje więcej opieki bo nic nie potrafi sam zrobić więc musimy jemu pomóc i zatroszczyć się ;)
Nie znam tematu z autopsji , znam za to od strony najbliższych . Siostra rodziła córkę gdy synek miał 18 miesięcy . Uwielbial siostrzyczkę , mówił na nią łała :)
Chetnie poczytam u mnie jedyne dziecię:))
Każde dziecko napewno innaczej zaaraguje :)
Moja cora na początku po powrocie miała takie ataki histeria czasmi . Jak miałam dziecko na rękach to krzyczała że ona też chce . No czuć było że chce zwrócić swoją uwagę i że chce do mnie wtedy kiedy ja akurat brałam na karmienie czy usypiane. Ale to ustało
Dwa cudowne szczęścia Jak syn okazywał zazdrość? Ile czasu potrzebował, by zaakceptować brata?
Femka Syn nie był zazdrosny o brata czy mimo wszystko zdarzało się?
Xyz Długo trwał ten okres?
U mnie spoko ale córka ma 15 lat więc się ucieszyła bardzo