Jak ułatwić sobie życie podpowiedzi

Podzielcie się swoimi patentami, które ułatwiają Wam życie w każdej dziedzinie. Piszcie wszystko nawet, jeśli ktoś miałby pomyśleć "ale Amerykę odkryłeś".

U mnie tak na szybko np

1. Magiczna gąbka błyskawicznie wyczyściła Fugi, które z jasno szarych zrobiły się żółte.

2. Zakupy robię raz w tygodniu, dzięki temu oszczędzam czas i pieniądze.

3. Zmywarka i pralko- suszarka ( nie mam miejsca na dwa osobne sprzęty a tak wiem że lepiej osobno) tez pomagają mi zaoszczędzić czas

4. Do mycia luster, okien i ram wlewam płyn do szyb do miski z wodą, o niebo łatwiej i szybciej się myje niż jak psikalam płyn bezpośrednio na np lustro.

U mnie magiczna  gąbka nie sprawdziła  się i nie rozumiem  jej fenomenu. 

U mnie plan  dnia ułatwia  mi życie.

1. Staram się nie robić wolnych przebiegów. Jeśli np. idę do kuchni po coś, a obok mnie stoją brudne naczynia, to zabieram je ze sobą. 2. Układając naczynia w zmywarce od razu układam je tak, żeby było mi łatwo potem kilka rzeczy zgarnąć np. filiżanki obok siebie, małe talerze obok siebie, widelce razem itd. W pracy zauważyłam, że prawie nikt tak nie robi. 3. Podobnie zbieram rozwieszone pranie np. najpierw wszystkie ręczniki, potem bluzy itd. 4. Można ugotować rosół i w porcjach zamrozić jako bazę dla różnych zup.
https://eko360.pl/czy-warto-siegac-po-ekologiczne-srodki-czystosci/
Super są też ekologiczne środki czystości.

Ja sprzątam wszystko na bieżąco 

Wcześniejsze planowanie posiłków ( przynajmniej tych głównych) I od razu zakupów żeby nie musieć jeździć/chodzić do sklepu dzień w dzień. 

Ustalenie harmonogramu obiadów. Planujemy obiady na cały tydzień. Robię listę co będę potrzebowała do każdego obiadu. Składniki kupuje w sobotę. Ustalam sobie według kolejności , żeby zacząć od np. obiadu , w którym przeważają warzywa (wtedy się nie zdąża zepsuć) bo np. spaghetti mogę zrobić na koniec tygodnia. Jak w tygodniu chodzę na zakupy to biorę po prostu coś na śniadanie i kolację 

Oj ja magicznej gąbki jakoś nie lubię. U mnie nie zrobiła wow. Do czyszczenia fug używam sody oczyszczonej i mini szczoteczki. 

Posiadam pralko suszarkę ale nie korzystamy z suszarki nawet przy dziecku, może tej zimy będziemy korzystać bo mała będzie już chodzić a wiadomo maluch ma najwięcej ubranek. 

Obiady planuje z góry i mamy z mężem jeden grafik - kalendarz na telefonie gdzie każdy wpisuje ważne spotkania, lekarza itp. 

Sprzątam na bieżąco co trzeba te większe porządki tyłu szafki itp co tydzień. Codzien rano odkurzam, ścieram kurze i myje podłogę na szybko. Mamy 2 koty i mała zaczęła raczkować. Często gotujemy obiady na 2 dni żeby nie zamrażać np. 

Mamy białe ściany więc do ich mycia polecam nawilżane chusteczki dziecięce. 

Ja jej jeszcze nie używałam wiec muszę przetestować 

Annna wspólny kalendarz online to świetna sprawa. Polecam!  Mamy z mężem.  Zapisujemy planowane wizyty itd. Dzięki temu nie zdarza się że na ten sam dzień zaplanujemy oboje coś większego. 

Planowanie posiłków też oszczędza czas. Siadam. Zapisuje i robie listę zakupów. 

Ja takie codzienne zakupy łącze ze spacerem. Najpierw spacer - a na koniec wstępujemy do sklepu. Po chleb czy jakieś owoce.

Magiczna gabka - jakoś mnie nie przekonała.

Co do obiadów to kiedyś miałam mega oszczędność czasu ;) syn jadł tylko rosół i pomidorową. Więc standardowo najpierw rosół a na drugi dzień pomidorowa ;) 

Wspólny kalendarz online? O łał!! To aplikacja? Czy działacie na jednym koncie google?

Mój mąż tworzył więc nawet nie wiem :P  mam zaznaczać "grupa rodzinna" I wtedy nam obojgu się wyświetla.

Świetna sprawa;)) od roku mężowi powtarzam żeby używal kalendarza google jako przypominajek, głowy niedługo zapomni

W natłoku codziennych spraw jest to duże ułatwienie 

Ja też nie rozumiem fenomenu magicznych gąbek, ale może jednak ktoś mi wytłumaczy jak to używać by działałY:D

ManaEm też bym chciała wiedzieć jak to zrobić żeby było faktycznie czysto :)

Z takich sprzętów, które bardzo ułatwiają mi sprzątanie to odkurzacz ręczny - można nim łatwo i szybko odkurzyć podłogę i nie trzeba dźwigać czy ciągać kabli. Myjka do okien karcher - jak nie lubiłam myć okien tak taką myjką naprawdę łatwo to idzie.

Myjkę też polecam do okien dużo czasu się zaoszczedza 

Lea odkurzacz takie ręczny dostałam do testów z KitchenAid i powiem Wam, że jest genialny.