Podzielcie się swoimi patentami, które ułatwiają Wam życie w każdej dziedzinie. Piszcie wszystko nawet, jeśli ktoś miałby pomyśleć "ale Amerykę odkryłeś".
U mnie tak na szybko np
1. Magiczna gąbka błyskawicznie wyczyściła Fugi, które z jasno szarych zrobiły się żółte.
2. Zakupy robię raz w tygodniu, dzięki temu oszczędzam czas i pieniądze.
3. Zmywarka i pralko- suszarka ( nie mam miejsca na dwa osobne sprzęty a tak wiem że lepiej osobno) tez pomagają mi zaoszczędzić czas
4. Do mycia luster, okien i ram wlewam płyn do szyb do miski z wodą, o niebo łatwiej i szybciej się myje niż jak psikalam płyn bezpośrednio na np lustro.
1. Staram się nie robić wolnych przebiegów. Jeśli np. idę do kuchni po coś, a obok mnie stoją brudne naczynia, to zabieram je ze sobą. 2. Układając naczynia w zmywarce od razu układam je tak, żeby było mi łatwo potem kilka rzeczy zgarnąć np. filiżanki obok siebie, małe talerze obok siebie, widelce razem itd. W pracy zauważyłam, że prawie nikt tak nie robi. 3. Podobnie zbieram rozwieszone pranie np. najpierw wszystkie ręczniki, potem bluzy itd. 4. Można ugotować rosół i w porcjach zamrozić jako bazę dla różnych zup. https://eko360.pl/czy-warto-siegac-po-ekologiczne-srodki-czystosci/ Super są też ekologiczne środki czystości.
Ustalenie harmonogramu obiadów. Planujemy obiady na cały tydzień. Robię listę co będę potrzebowała do każdego obiadu. Składniki kupuje w sobotę. Ustalam sobie według kolejności , żeby zacząć od np. obiadu , w którym przeważają warzywa (wtedy się nie zdąża zepsuć) bo np. spaghetti mogę zrobić na koniec tygodnia. Jak w tygodniu chodzę na zakupy to biorę po prostu coś na śniadanie i kolację
Oj ja magicznej gąbki jakoś nie lubię. U mnie nie zrobiła wow. Do czyszczenia fug używam sody oczyszczonej i mini szczoteczki.
Posiadam pralko suszarkę ale nie korzystamy z suszarki nawet przy dziecku, może tej zimy będziemy korzystać bo mała będzie już chodzić a wiadomo maluch ma najwięcej ubranek.
Obiady planuje z góry i mamy z mężem jeden grafik - kalendarz na telefonie gdzie każdy wpisuje ważne spotkania, lekarza itp.
Sprzątam na bieżąco co trzeba te większe porządki tyłu szafki itp co tydzień. Codzien rano odkurzam, ścieram kurze i myje podłogę na szybko. Mamy 2 koty i mała zaczęła raczkować. Często gotujemy obiady na 2 dni żeby nie zamrażać np.
Mamy białe ściany więc do ich mycia polecam nawilżane chusteczki dziecięce.
Annna wspólny kalendarz online to świetna sprawa. Polecam! Mamy z mężem. Zapisujemy planowane wizyty itd. Dzięki temu nie zdarza się że na ten sam dzień zaplanujemy oboje coś większego.
Planowanie posiłków też oszczędza czas. Siadam. Zapisuje i robie listę zakupów.
Ja takie codzienne zakupy łącze ze spacerem. Najpierw spacer - a na koniec wstępujemy do sklepu. Po chleb czy jakieś owoce.
Co do obiadów to kiedyś miałam mega oszczędność czasu ;) syn jadł tylko rosół i pomidorową. Więc standardowo najpierw rosół a na drugi dzień pomidorowa ;)
Z takich sprzętów, które bardzo ułatwiają mi sprzątanie to odkurzacz ręczny - można nim łatwo i szybko odkurzyć podłogę i nie trzeba dźwigać czy ciągać kabli. Myjka do okien karcher - jak nie lubiłam myć okien tak taką myjką naprawdę łatwo to idzie.
Lea odkurzacz takie ręczny dostałam do testów z KitchenAid i powiem Wam, że jest genialny.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.