Ostatnio lekarka na wizycie kazała synkowi dosypywać do mleka pół łyżeczki kaszy mannej a później jak zwiększać proporcje i do ilu? Każde mleko codziennie podawać juz z tą kaszą?
Kasze mannę wprowadzasz jako gluten i to nie musi być codziennie. Nie musisz tego dawać do mleka w butelce . Możesz to podać jako posiłek czyli np kaszka z mlekiem .
Ja tam się nie bawiłam w zabawy pt.pol łyżeczki tylko zaraz syn dostał porcje kaszki z mm . Potem obserwowałam czy coś się dzieje normalnie jak przy rozszerzeniu diety
Ja córce gotuje manna na mleku
a tak daje jej kaszki dla dzieci ryżowo kukurydziana aktualnie
My pijemy z różnego rodzaju kaszkami bo córka sobie nie dojada dodajemy do mleka każdego około 2 - 2,5 miarki kaszki też dużo zależy od tego ile ml mleka dziecko piję bo jak dasz za dużo to tak mleko zesztywnieje że nie będzie w stanie uciągnąć musisz kontrolować :) my dajemy 210 ml wody 6 miarek mleka kopiastych i 2 i pół miarki kaszy
Możesz też podawać z wodą i np bananem w małych ilościach i dać do popicia mlekiem mm lub cyckiem ja tak robiłam zaczynałam od łyżeczki i zwiekszalam porcje co 3 dni
Ja dodaje do mleka 1,5 łyzeczki na 180 mln mleka;p
ja gotuje na wodzie albo mleku roslinnym, dodaje owoce, albo cynamon, wiórki kokosowe, różdżki smaku z helpy, mały uwielbia i starszy tez
te z helpy kaszki też sa fajne, 3 minuty i kaszka gotowa. Taką też robię na wodzie, ale czasem dodaję mm do niej jak już jest gotowa i owoce
Ja normalnie kaszkę manną gotuje i dodaje do tego owoce - dziecko je z wielkim apetytem. Nie bawiłam się w etap małych ilości i stopniowo rozszerzać tylko od razu zrobiłam cała miskę kaszki - najpierw samej a obecnie dodaje owoce.
Madzia dokładnie dziecko zje ile potrzebuje tej kaszki. Może to być łyzka, albo cała miska :)
Dokładnie. U nas najczęściej znika do końca ale jak akurat ma dzień, że prędzej jest nasycone to trochę zostawia.
Manne kupowalam z bobowity corka lubila taka bez żadnych dodatków;) i robiłam na krowim mleku bo mm nigdy nie tolerowala:(
to można ta bobovitę na zwykłym mleku robić a nie modyfikowanym ?
Można robić taka Bobovite nawet na której pisze że jest mleczna i nie ma to nic do rzeczy tylko musisz uważać żeby breji nie zrobić z mleka
Musze spróbować bo moja córka non stop się budzi w nocy i nie wiem czy głodna czy jak
Ale te Bobovita to chyba bardzo słodkie ja stawiam na naturalną lepiej dodac samemu jakiś owoc
ja niechcący ostatnio kupiłam bezmleczną ryżową i nie wiedziałam jak jej ja dać
Ja zawsze kupuję bezmleczną i dodaje swoje mm:p
tylko ze u nas córka pije normalne mleko nie mm
Ja normalne mleko z kartonu też zagęszczam bo jest za rzadkie więc myślę że nie ma reguły czy takie czy takie każde można