W Polsce przesiewowe badanie słuchu wykonuje się standardowo w drugiej dobie życia dziecka. Jest to niezwykle ważne badanie, ponieważ umożliwia szybkie wykrycie nieprawidłowości oraz wady słuchu u noworodków.
Przesiewowe badanie słuchu jest wykonywane standardowo u noworodków w drugiej dobie życia. Pozwala ono szybko wykryć nieprawidłowości i wady słuchu u maluchów jest bezbolesne i szybkie
Syn niestety nie miał wykonanego badania słuchu w szpitalu , ponieważ akurat zepsuł się sprzęt. Badanie miał wykonane po miesiącu od narodzin. Stresowałam się cały czas czy wszystko jest ok , ale musiałam czekać. Całe szczęście wszystko było dobrze , słuch prawidłowy. Nie podobało mi się to, że musiałam jeździć po przychodniach z takim maluchem. Bałam się , że zachoruje , złapię coś od kogoś. Z kolei Córka miała wykonane badanie standardowo w szpitalu właśnie w drugiej dobie życia.
To chyba takie urządzono małe i pani tak pamiętam do uszu przykładała i sprawdzała. Ciężko to opisać ale tak, wykonuje się je w szpitalu.
To pech że akurat się zepsuł :(