Jak wygląda u Was Wielkanoc?

Dziewczyny, jestem ciekawa jak u Was wygląda Wielkanoc , bo u każdego inaczej.

Czy dajecie dzieciom jakieś prezenty od zajączka i szukacie w ogrodzie ? I jakie jedzonko i ciasta robicie?

3 polubienia

Prezentow nie robię jedynie jakies slodycze :slight_smile:
Z ciasta to robie sernik rosa badz babke piaskowa a do jedzenia to oczywiscie zurek, biała kielbaska, jajka w majonezie , salatka jarzynowa, jakas deska wędlin :wink:

U nas tegoroczna Wielkanoc będzie troszeczkę inna, bo w poniedziałek Chrzcimy bliźniaki :slight_smile: ale w sobotę tradycyjnie z koszyczkiem, w niedzielę będziemy pewnie jeść obiad w domu i może ktoś z rodziców przyjdzie. U nas nie ma prezentów na Wielkanoc, ale w poniedziałek wyprawiamy córce urodziny bo ma pod koniec marca więc z tej okazji dostanie :smiley:

1 polubienie

My w sobotę wielkanocną z grupą przyjaciół i dzieciaków idziemy po koszyczka na pizzę i lody (to nasza tradycja). Na niedzielę jedziemy do rodziców moich na śniadanie i obiad wielkanocny, a w poniedziałek do teściów :hatching_chick::nest_with_eggs::egg:

My zawsze szukamy , zajączka . Syn szukał jajek po ogrodzie . I zawsze też jakiś prezent się znajdzie . U nas i dla każdego dorosłego coś jest schowane przez zajaczka :smiling_face_with_three_hearts::high_brightness: lubię ten czas i każdy jest miło zaskoczony :blush:

U mnie mala jest jeszvze za mala , tak samo bratanek , ale zbieram opoqkowania po jajkach niespodzkankach i chce dokupix takie plastikowe otwierane za rok moze 2 .
Pozniei je porozkladac w ogrodzie , zeby dzieci szukaly .
Mam w rodzinie tez starsze bratanice to planuie zrobic dwuosobowe druzyny :grin:
Pozatym to jemy wielkanocne śniadanie. Nie chodzilam nigdy ze swieconka , ale teraz z mala bede chodzic i jak bedzie jej sie podobac to bedzieny chodzic co rok :sweat_smile:

U mnie chowamy jajeczka i Zajączki czekoladowe na ogrodzie i dzieciaki z koszyczkami biegają i szukają jajeczek w trawie😄
Jeszcze dodatkowo w tym roku zamierzam kupić dzieciom takie Zajączki na kinder jajko :smiling_face_with_three_hearts:

Wstawiałam je w którymś poscie :hugs:

Nie u nas nic takiego nie ma. Idziemy świecić koszyczek na następny dzień jest jedzenie wspólnie śniadania i świętowanie zazwyczaj z rodziną. A w poniedziałek to już tradycja niezależnie od pogody wojna z sąsiadami :rofl::rofl:

W tym roku moja córka zażyczyła sobie żeby prezent był na ogrodzie :wink: ale to raczej nie wypali. Ja prezenty podrzucam przed pójściem spać bo zdarza się , że dzieciaki wstają o 6 rano i nie wyobrażam sobie wstać o 5 żeby podłożyć prezent. Na dodatek mógłby przyjść Lis i to zniszczyć. Czy nawet pies sąsiadów by zniszczył. A dopiero jesteśmy w trakcie robienia ogrodzenia . Co do gotowania i pieczenia to nie mamy żadnego stałego menu . Robię to na co mamy ochotę :wink: nie trzymamy się sztywno tradycji bo tak trzeba

W moich stronach nigdy nie było prezentów na Wielkanoc, ale tutaj na Pomorzu mąż opowiadał że zawsze szukali jajek w ogrodzie. Ja nie będę robiła prezentów dzieciom, bo dostaną od dziadków i ciotek.
A tak to szykuje się dwa dni siedzenia za stołem. A jedzenie i ciasto to takie jak zawsze na wszystkie okazje.

My pójdziemy poświęcić koszyk z rana, a potem pewnie na cmentarz i na jedzenie do teściów :grinning: z racji tego, że mamy małego bobasa to nie robimy nic i nikt od nas niczego nie wymaga, ale jajka pomalujemy i na drugi dzień na śniadanie mamy też taką tradycję że się stukamy jajkiem i który pierwszy pęknie to przegrywa :grinning:

W przyszłości chciałabym wprowadzić u nas tą zabawę, że się chowa jajka :egg: i maluch szuka :heart_eyes:

Ps. W dino można dorwać takie mini chrzany i ćwikłę do koszyka :

3 polubienia

My prezenty dajemy zawsze dzieciom , i jeszcze coś drobnego dla rodziców :smiley: a dzieciom chowamy w ogrodzie i szukają prezentów gdzie Zajączek schował :smiley: i właśnie zawsze kinder jajka chowamy

U nas śniadanko , prezentów nie robimy ewentualnie jakieś drobne słodycze . Odkąd pojawiły się dzieci robimy szukanie jajeczek :slight_smile:

1 polubienie

Tak właśnie ja jestem z pomorza i u nas zawsze prezenty są i niedawno się dowiedziałam , że u niektórych nie ma wgl zajączka z prezentami to byłam w szoku :see_no_evil::see_no_evil: a w poniedziałek jak jest ciepło jest oblewanie, no i dyngowanie jałowcem :smiley: a raz był śnieg to w domu się rzucaliśmy a ile było sprzątania :rofl::see_no_evil:

A co to jest to dyngowanie jałowcem? U nas tych oblewanie wodą. Kiedyś starsi faceci chodzili po wsi i perfumami psiukali i wtedy dostawali poczęstunek. Ale od lat już tego nikt nie praktykuje

1 polubienie

Tez jestem ciekawa co to za zwyczaj ? :speak_no_evil:

U mnie Wielkanoc bez prezentów ale z rodziną :sweat_smile:

1 polubienie

Też będę chciała wprowadzić szukanie jajeczek w ogrodzie ja synek będzie większy . W sobotę pójdziemy poświęcić koszyczek. A w niedzielę pewnie zrobimy wycieczkę na śniadanie do teściów i moich rodziców.
A wy spędzacie Wielkanoc w domu czy jedziecie do rodziny ?

U mnie tylko był mini chrzanik z Krakusa :cry:

Mówi się śmigus - dyngus i chłopcy tak lekko pocierają o nogi dziewczyny gałązkami jałowca :rofl::see_no_evil: a o perfumach to nigdy nie słyszałam :smiley:

1 polubienie