Ciąża to okres ekscytacji, ale i ciągłego strachu o zdrowie naszego maleństwa. Nie tylko odpowiednią suplementacją, zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną jesteśmy w stanie zadbać o zdrowie płodu, ale również, wykonując badania profilaktyczne.
Bardzo fajny pomysł na poradę, dwa lata temu byłabym z niego bardzo zadowolona :) mysle, że przyszłe mamy wyciągną dużo informacji o samej idei badania jak i o przygotowaniu do nich ;)
Ja w pierwszej ciąży miałam badania zlecone od lekarza, w drugiej ich nie chciałam robić ale było wskazanie. Udało się 1 i 2 zrobić na fundusz, tylko za 3 musiałam zapłacić
Dzięki Paulina ;) chciałam zebrać wszystkie info w poradzie i przekazać tak jak ja bym oczekiwała tego przed badaniami.
Ja miałam skierowanie ,ale na daną klinikę. Byłam tak niezadowolona ,że wolałam za połówkowe zapłacić sama w sprawdzonej klinice ,gdzie robiłam badania w poprzedniej ciąży.
Taaak ! Bardzo wartościowe ♥️
Ja pamietam ze jak szlam na pierwsze badanie prenatalne trochę sie bałam ale byłam bardzo zadowolona :) trafiłam na super lekarza badanie przebiegło bez problemowo
dla mnie badania prenatalne są podstawa i kazda mama powinna je robić
a jednak spotkałam się z opinia ze na takie badania wysyłają tylko osoby której ciąża jest zagrożona bądź coś się dzieje
dlatego dwie znajome wgl nie były na takich badaniach nawet ich lekarz ponoć je nie wysyłał na nie byłam zdziwiona
jak to u was było ?
Ja okropnie panikowalam że coś może wyjść źle. Na szczęście mąz był spokojny to mnie uspokajał.
Ja też miałam wyznaczone miejsce na 2 pierwsze badania, za 3 płaciliśmy. Ale akurat trafiliśmy na super panią doktor.
Mmm szczerze to nie słyszałam, żeby ktoś nie robił badań prenatalnych. Aż dziw. Jak jest taka technologia żeby nie sprawdzić czy z dzidziusiem wszystko ok. Choć jeśli trzeba płacić za badania to część osób pewnie się zastanawia. Ale pomimo wszystko gdybym nie dostała skierowania to i tak bym poszła.
Ja prenatalnych nie miałam tylko przy pierwszym dziecku ,ale to było 10 lat temu :) W drugiej i trzeciej ciąży oczywiście miałam :) Też bym się nie zastanawiała:)
Badania prenatalne miałam i na pewno znów się na nie wybiorę w przyszłości jeśli zdecyduję się na kolejne dziecko. :)
Badania prenatalne są bardzo ważnymi badaniami. Bardzo fajna porada. Świetny temat.
Świetna porada :) Ja jestem z tych osób, które bardzo przeżywają jakieś nowe badania, sytuacje i właśnie przed pierwszymi prenatalnymi szukałam informacji co właściwie mi będą robić, czy się muszę rozbierać itd.
Te badania są bardzo ważne i warto na nie pójść :)
W pierwszej ciąży miałam darmowe bo korzystałam ze specjalnego programu dla mieszkanek województwa, a w kolejnych jak się okazało przysługiwały mi darmowe ze względu na poronienie. Plus w ostatniej ciąży lekarz wpisał podejrzenie tachykardi płodu i to też się łapało na refundację.
Ja się bardzo bałam przed prenatalnym w pierwszym trymestrze . Robiłam test Pappa , wcześniej już miałam wyniki badań krwi i zaczęłam sobie szukac odpowiedzi w internecie. Głupia ja. Tylko się denerwowałam i wmawiałam że coś jest nie tak bo dziwne te moje wyniki. Oczywiście jak już byłam na wulizycie to lekarz mówił że wyniki są super. Z dzidziusiem na USG też wszytko dobrze. Za dwa tygodnie mam połówkowe. Też się bardzo denerwuje i to jest taki strach który po prostu ciężko powstrzymać. Ile jest sytuacji że ciąża przebiega książkowo a nagle coś zlego się wydarzyło .
Ja się bałam na każdych badaniach prenatalnych, że coś będzie nie tak, różne historie i choroby przychodziły mi do głowy ale mam zdrowe dzieci i to jest najważniejsze i niech tak zostanie
Bardzo przydatna porada dla przyszłych mam ;)
super porada ;) bardzo przydatna.
Ja byłam na badaniach prenatalnych w pierwszej ciąży jak i w drugiej ;) ale byłam na dwóch , trzeciego nie robiłam i teraz tez nie będę robić trzeciego. Z ciąża i dzidziusiem wszystko jest okej , nawet dzisiaj byłam na wizycie ;) Ja należę do ludzi , którzy się stresują każda wizyta u lekarza , czy z maluszkiem jest wsyztsko okej i badania prenatalne także były dla mnie stresujące.. ale na szczęście wsyztsko wyszło dobrze;)
Ja znam osoby co nie robily badań prenatalnych i to teraz wiec wszystko jest możliwe..
Ja robiłam w obydwu ciążach takie badania. Na pewno powtórzyłabym je, gdybym była w kolejnej ciąży. Mi zawsze przed takimi badaniami towarzyszy stres, to bardzo ważne badania, każda mama chce otrzymać dobre informacje, że z dzidziusiem jest wszystko dobrze.
To mnie z kolei test Pappa uspokoił :) Bo na pierwszych prenatalnych pani doktor mówiła ,że nie ma pewności co do kości nosowej i jak złączyło się to z wiekiem to wyszło wysokie ryzyko. A test Pappa wyszedł idealnie. A potem mój lekarz więcej widział na starym sprzęcie zwykłego USG w swoim gabinecie :) Już więcej się tam w tej klinice nie pojawiłam :) Pojechałam prywatnie do sprawdzonej :) I wszystko tam się wyjaśniło :) Z pełną dokładnością wszystko mi powiedzieli :) I oczywiście uspokoili :)
Patrycja ale stres musiał być niesamowity . Ja starannie szukałam lekarza polecanego do takich badań . Z racji też że nie są najtańsze, nie wiem jak u was ale ja zapłaciłam 570 razem z tym testem Pappa . No i dobrze trafiłam. Lekarz kompetentny i dokładny . Teraz na połówkowe wybieram się do tego samego
Ja byłam na prenatalnych na NFZ w pierwszej ciąży jak i teraz. Mój lekarz wypisał mi skierowanie i polecił prywatna klinikę, która robi badani na NFZ i wszystko super mi zrobili ;)
Ja w każdej z trzech ciąż robiłam pierwsze i drugie prenatalne, każde na NFZ.
A koszt u nas chyba coś ponad 400 zł ale nie pamiętam czy to już z testem Pappa czy samo usg.