Jak zachęcić dziecko do aktywnośći fizycznej?

Hej, chcę, żeby moje dziecko było bardziej aktywne fizycznie, ale nie chcę go zmuszać. Jakie aktywności polecacie, żeby zachęcić dziecko, ale jednocześnie nie narzucać mu presji?

1 polubienie

sedli myślę że trzeba samemu dawać przykład :) 

Ile Twój syn ma lat? Moja córeczka ma skonczone 8 miesięcy i nie muszę jej na razie zachęcać. Jest bardzo aktywna. Czasami rozkładam jej poduszki i koce na podłodze i robię taki tor przeszkód. Sama też przy córce cwiczę na macie. Chodzimy prawie codziennie na spacery. Myślę że to dobry początek by w przyszłości dziecko również było aktywne. 

Niedługo wybierzemy się na pewno na basen i plac zabaw. Macie takie aktywnosci w okolicy ? W sumie wszystko zależy od tego ile syn ma miesięcy/ lat. 

Cześć, fajnie, że podchodzisz do tego z wyczuciem, bo zmuszanie dzieci często przynosi odwrotny efekt. Najlepiej zacząć od czegoś, co sprawia dziecku frajdę – może to być jazda na hulajnodze, rowerze albo zabawy ruchowe w domu. Warto też zaproponować coś nowego, np. trampolinę albo park linowy, żeby dziecko samo chciało spróbować. Na stronie https://bilgoraj.com.pl/pl/651_artykuly-sponsorowane/48390_jak-zachecic-dzieci-do-aktywnosci-fizycznej-praktyczne-porady-dla-rodzicow.html jest kilka świetnych porad, jak podejść do tematu bez stresu. Pamiętaj, że przykład idzie z góry – jeśli sami jesteście aktywni, dziecko chętniej się dołączy. :)

Rodzaj aktywności jest zależny od wieku dziecka. Może najłatwiej zacząć od pójścia na spacer na plac zabaw. A kiedy pogoda nam na to nie pozwala to można wymyślić coś samemu w domu np jakiś tor przeszkód, odbijanie balonem. 

Codzienne spacery, rowerek do jeżdżenia po domu zachęca do aktywności fizycznej od ok roku. Wspólne ćwiczenia z dzieckiem poprzez zabawę;)

duuzo spacerów , rowerki hulajnogi :)

ćwiczenia, rowerek, hulajnoga, plac zabaw

Najlepiej ćwiczyć samemu i zachęcić dziecko poprzez pokazanie mu np., skłonów czy przysiadów. Dziecko z czasem samo załapie. :)

Może spróbuj z zabawami typu tory przeszkód w domu lub na podwórku, dzieci to uwielbiają :) Albo wspólna jazda na rowerze czy hulajnodze 

Ja zapisałam tez syna na zajecia integracji sensorycznej oraz na piłkę nożna może to skloni go bardziej do aktywności 

tor przeszkód właśnieu nas świetnie się sprawdził. mamy nawet taki zestaw do aktywności z chicco.

Nie wem e dziecko ma ale chyba najlepiej będzie jak po prostu znajdziesz coś sprawia dziecku przyjemność 

Tor przeszkód, piłka teraz w zimie ciężko ale na wiosnę place zabaw, wspinaczki jest dużo rzeczy które można wymyśleć i dziecku się podoba

A może wspólne wyjście na basen? Większość dzieci uwielbia wodę. 

O to może być super pomysl

Kiedy my ćwiczyliśmy w domu to dzieci chętnie nas naśladowali ;) sprawiało im to wiele radości. Starszy syn później sam przypominal o ćwiczeniach 

Taka aktywność fizyczna to najlepiej przez zabawę, w domu może jakieś tory przeszkód.

W lato jest latwiej można wyjść na rower hulajnogę czy nawet się poganiać to jest więcej miejsca. Może gra w piłkę, wspinanie się na placu zabaw.

Najlepszy jest chyba taniec, myślę że każde dziecko się skusi na tańce ;) 

Ra2nska świetna propozycja. Taniec to jedno z lepszych rozwiaan 

O tak super