Jak zmienił się Wasz sposób wychowywania przy drugim dziecku?

Drogie mamy, czy przy drugim dziecku zauważyłyście jakieś zmiany w sposobie wychowywania? Czy przy pierwszym dziecku byłyście bardziej surowe w przestrzeganiu różnych zaleceń np. przy rozszerzaniu diety czy oglądaniu bajek, a przy drugim Wasze podejście stało się luźniejsze? 

Drugie dziecko to już takie wszystko było łatwiejsze . Człowiek ogarniał i wiedział już jak to wszystko wyglada . Wiec myśle ze przy drugim było bardziej na spokojnie i mniej stresu :)

Ooo tak przy drugim już na spokojnie wszystko. Człowiek wie co i jak i czego się może spodziewać i wie też czego nie robić 

Tak właśnie mówia, że przy drugim dziecku wszystko się zmienia, rodzice wiedzą z czym będą się mierzyć i są bardziej wyluzowani 

Moja mama mówi żeby przy drugim dziecku miała łatwiej. Tak próbuje mnie zachęcić :D

Każde dziecko oczywiście inne ale już ta opieka jest znana i tak nie przeraża. Przy drugim dziecku dostrzegam że bardziej na luzie podchodzą do opieki. Wydaje mi się ze nie ma innej opcji. Czas trzeba podzielić na dwoje więc pewne rzeczy trzeba odpuszczać. 

Bo tak jest serio dużo łatwiej :) . Ale z drugiej steony to już dwójka do ogarnięcia hahah

Na pierwsze  to się dmucha, uważa żeby nie brało do buzi brudnych rączek,  za każdym razem się butelki wyparza,  smoczki, gryzaki, a przy drugim wiadomo też się to robi , ale też już z przymrużeniem oka ;) 

Przy drugim dziecko już zjada z miski psa ;))) eheheh , jak z filmików. Tak jest , przy pierwszym się dmucha i chucha a przy drugim nie ma czasu na chuchanie, bo jest masa obowiązków przy dwójce 

Gahahahah oj tak z 😂

Annka ooo tak hahaha mój pije wodę z pieska miski dość często haha

Dwa cudowne szczęścia W takim razie na plus, mniej zestresowana mama, to szczęśliwsze dzieci :)

Lily Ta mniejsza ilość czasu wymusza trochę na nas pewne ustępstwa, zgadzamy się z Tobą :)

Mama słoneczka Myślisz, że to z powodu braku czasu na taką skrupulatność, czy po prostu oswojenie z sytuacją i wiedza, jak wygląda opieka nad maluchem?

Przy drugim dziecku to człowiek wie czego ma się spodziewać i jak to będzie wyglądać mniej więcej, bo jednak każde dziecko może być inne. 

Chyba drugie dziecko wychowuje się trochę  same. Na pewno już się więcej  wie więcej jest łatwiej 

Gosiałek też tak wiele razy słyszałam że drugie się już samo wychowuje. Obecnie jestem w drugiej ciąży i zobaczymy czy u nas się to sprawdzi.

Na pewno mimo przeciwności jest lżej. Te sprawy najważniejsze przy pierwszym dziecku zaczynają powszedniec

Też mam takie wrażenie, bo przy pierwszym dziecku wszystko musi być idealne, a przy drugim człowiek wie w których kwestiach można odpuścić.

Shadow555 racja przy drugim inaczej a przy trzecim już całkowicie. Jak w filmiku który kiedyś widziałam przy pierwszym dziecku mama odmierza miarkę z mm na wadze żeby było idealnie, przy drugim dziecku miarkę bierze tak ,,na oko,, żeby było mniej więcej tyle samo a przy trzecim dziecku wsypuje mleko od razu z pudełka hahaha coś w tym jednak jest 

Wydaje mi się , że z każdym kolejnym dzieckiem czuję większy luz ;) po prostu wiem , że nigdy nie będzie idealnie i bez sensu się tak wszystkim stresować. Im większy spokój u mnie , tym większy spokój u dzieci.