Jaki wybrać fotelik

Ja przede wszystkim przy wyborze fotelika kierowałam się bezpieczeństwem ,poleceniami innych mam a także wszystkimi niezbędnymi atestami czy taki fotelik je posiada i testy :) dla mnie funkcjonalność jednak też miała znaczenie bo jednak robimy dłuższe trasy muszę mieć możliwość zmiany pozycji fotelika do półleżącej w razie drzemki żeby dziecko było i bezpieczne i żeby było mu wygodnie :) ja bym raczej nie była w stanie zaufać takiemu fotelikowi na płasko raczej nie wydaje mi się to bezpieczne rozwiązanie ale to tylko moje zdanie warto udać się z dzieckiem do sklepu w którym dobiorą fotelik zarówno do dziecka jak i odpowiednio do samochód :) my mieliśmy bazę i powiem szczerze że jest to duza wygoda wystarczy wsadzić fotelik na klik tak samo wyjąć jednak gorzej jak trzeba zmienić samochód który nie posiada wpięcia na ISOFIX 

Dziewczyny niebawem będę kupować fotelik dla córki. Co polecacie? Teraz są takie fotelik rozkładane na płasko- ktoś miał? Czy warto? 

Nie zamierzam raczej robić długich tras z dzieckiem do roku, raczej tak po 10-30km jazdy. Baza do isofixa niezbędna czy zapinanie w pasy? 

Czym się kierowaliście przy wyborze? Wagą czy funkcjonalnością? 

Ja kupiłam fotelik 0-36kg i świetnie się sprawdza ma isofixa można popytać w sklepie napewno doradza 

najlepiej to poradzić się w sklepie dobiorą odpowiedni 

Ile córeczka ma miesięcy/lat?

Osobiście nie kupuje właśnie fotelika dla dużego przedziału tylko zmieniam.

Dla maluszka obowiązkowo tyłem do kierunku jazdy i żeby szło obracać na wszystkie strony bo to ułatwia wkładanie i wyjmowane dziecka a do tego np jak jeździliśmy na urlop to na postojach mogłam sobie w dowolnym kierunku obrócić i nawet przebrać dziecko czy ubrać sweterek. Ułatwiało mi to również karmienie bo mogłam dać coś zjeść lub się napić.

Dla starszaka takiej już 4 latki wybrałam fotelik już taki dopasowany do jej postury i aby pasy koło szyi nie szły itp. Tutaj przymierzałam ja w salonie do kilku fotelików a potem te same foteliki do samochodu i wybrałam ten który idealnie wpasował się w samochód i tak, że idealnie pasowała do niego moja córka. 

Natalia nie wiem czemu ale nam taki fotelik 0-36 odradzili w dwóch sklepach.

Najważniejsze, żeby miał wszystkie atesty i odpowiedni kont nachylenia do kanapy :) 

Dla mnie baza do fotelika to podstawa nie wyobrażam sobie bawić się w zapinanie pasów :) 

My mieliśmy najpierw dla noworodka to jakiejś tam wagi już nie pamiętam a teraz mamy kolejny który zarówno może być tyłem jak i przodem do kierunku jazdy co jest też myślę bardzo ważne 

To oczywiste ze atesty i testy bezpieczeństwa są najważniejsze ale co oprócz tego? 

Na pewno będzie to fotelik tyłem do jazdy w tym przedziale 0-13kg. Dla noworodka. 

zastanawiam się nad takim Cybex Cloud Z i-Size - on ma mozliwość rozłożenia na płasko w stelażu wózka. Ta pozycja standardowa dla fotelików też jest oczywiście ale za długo maluszek nie może tak być w foteliku (chyba max 1h). Na bazie się obraca, ma przedłużaną budkę z filtrami UV. Jedyny minus to waga - ok 5kg. 

ma Któraś mam taki fotelik? jakie macie modele fotelików?

Drugi mój faworyt to avionaut pixel - jest mega lekki - 2,5kg. On ma tylko ta standardową pozycję (nie rozkłada się do pozycji leżącej) oczywiście atesty i testy też ma ok. Nie ma bazy obrotowej. 

My mamy maxi cosi cabriofix. 

Bazy nie mamy, ale nas jest 5 i fotelik na środku tylnej kanapy. A poza tym czasami jak stoimy, na światłach, w korku czy na parkingu to delikatnie bujam fotelikiem (na ile zapięcie pasów pozwala), bo maluszek się budzi i dzięki temu śpi dalej. Ale nie ma co - baza jest wygodniejsza. 

Tych fotelików co wymieniasz nie znam, ale drugi nasz fotelik to avionaut, firma polska i w sklepie nam polecili. 

Jeśli chodzi o wagę to mnie zawsze męczyło noszenie fotelika i przy drugim dziecku zostawiałam fotelik w samochodzie a bąbla na ręce brałam(nie noworodka tylko paromiesięcznego), tym bardziej że moi ponad 4 kg urodzeni to było co nosić. 

Wybrałabym lżejszy fotelik prawda jest taka że musisz się namęczyć i go nadzwigac :) dlatego warto pomyśleć takze o swojej wygodzie ale i o kręgosłupie :) 

Madzia my mamy 0-36, ale wiem czemu odradzają bo te foteliki nie są przystosowane dla maleńkich dzieci., Córka go dostała jak miała 18 miesięcy, ale on kompletnie się  nie nadaje dla maluszków dlatego ie rozumiem dlaczego takie oznaczenie, Miał jakieś wkładki do wyjmowania, ale dla mnie słabo bezpieczne to jest. Córka już z takichg rzeczy nie korzystała, ale w życiu bym tam nie dała dziecka leżącego. Dla syna ciągle przeciągamy kupienie nowego fotelika, ale czas najwyższy. Tzn chyba kupimy córce nowy ,a on weźmie jej bo ona ma ten jeszcze do jeżdżenia tyłem i przodem

najlepiej wybrać lekki fotelik, żebyś nie musiała tyle dźwigać i żeby było również dobrze ci. Polecam iść do sklepu i tam podpowiedzą Ci jaki fotelik będzie dobry 

ja mam wrażenie, że te foteliki kołyski mimo wszystko w większości są mega ciężkie 

ja poczatkowo zastanawiałam sie na tymi 0-36 w sumie kosztowo było by bardziej opłacalne a fotelik na cały okres podróżowania dziecka;) 

jednak czytając opinie gdzie ze szpitala nie wypuszczą bez fotelika stwierdziłam zę nie ma sensu kupowac dwóch  a pożyczki wiadomo jak z nimi jest nie zawsze jest od kogo w efekcie kupiliśmy 0-13 

Fotelik samochodowy Kite 0-13 kg Adamex

fotelik który wybraliśmy nie był jakos wygórowany jesli chdozi o cenówkę, mało podróżujemy jedynie do lekarza jakieś krótkie trasy, jednak dla nas duzym plusem okazał sie daszek jak równiez okrycie na nóżki zwłaszcza ze takie pierwsze wyjscia mieliśmy póżną jesienią oraz zimą, jeśli chodzi o  wagę pusty nie jest cieżki z dzieckiem;) wraz z kazdym miesiacem odczuwa sie wage;) ale obecnie fotelik jest w samochodzie a malucha zanosimy na rękach lub w wózku wiec tak do noszenia był typowo w okresie noworodkowym;) ma mozliwosć wpięcia do wózka po zakupie adaptera, jednak dla mnei wózek i fotelik to dwie rózne rzeczy i jedno jak i drugie służy do zupełnie innych celów;) wiec go nie kupowałam bo wiedziałam ze nie bede z tego korzystać koszt około 60zł.

Ja kupiłam nosidełko fotelik 0-13 i fotelik 0-36 świetny jest 

a czy faktycznie jest tak że bez fotelika nie wypuszczają z domu ?

cieżko powiedziec ja sie nie spotkałam z taką sytuacją zawsze miałam fotelik;) ale pisząc co potrzeba na wyprawkę został mocno poruszony temat fotelików i jedna mama sie wypowiedziała na temat tego jak miała problem z wyjsciem jednak musiał być.

Myśle ze to dla bezpieczeństwa malca

jeszcze się nie trafiłam z listą rzeczy potrzebnych do szpitala na której widniał fotelik