Jakie emocje towarzyszą wam w ciąży

Jakie emocje towarzyszyły Ci w czasie ciąży? Czy były momenty radości, lęku lub niepewności, które szczególnie zapadły Ci w pamięć? Jak zareagowałaś na wiadomość o płci dziecka? Czy to było dla Ciebie zaskoczenie, czy może miałaś już jakieś przeczucia?

Lęk przed urodzeniem przed terminem , nagłe cc, wypadek komunikacyjny :((((

Przeczucia że będzie dziewczynki  i jest dziewczynka, a druga  w drodze  🩷🩷

1 polubienie

Lek w ciąży czy wszystko jest w porządku każdy ból był dla mnie paraliżujący. Sama nie wiem jak to przetrwałam dla mnie to najgorszy czas. Mimo że ciąża powinna być czymś wspaniałym ja czułam się źle z brzuchem, opuchniętymi nogami i strach to było najgorsze może jestem jakaś dziwna ale tak czułam 

Dużo emocji ;) czasem po prostu wszystkie jednocześnie co było chyba najgorsze. Jeżeli chodzi o płeć to jakoś nie przywiązywałam do tego wagi. Udało się i jest parka. Trzecie mam nadzieję , że dziewczynka ;) jeżeli będzie inaczej to też bardzo się ucieszę ;) 

W ciąży towarzyszył mi strach głównie o to czy maluszek będzie zdrowy. 

Dużo emocji ;) czasem po prostu wszystkie jednocześnie co było chyba najgorsze. Jeżeli chodzi o płeć to jakoś nie przywiązywałam do tego wagi. Udało się i jest parka. Trzecie mam nadzieję , że dziewczynka ;) jeżeli będzie inaczej to też bardzo się ucieszę ;) 

W ciąży towarzyszył mi strach głównie o to czy maluszek będzie zdrowy. 

Ja też miałam mnóstwo różnych emocji.. przede wszystkim jednak stres o to żeby dziecko urodziło się zdrowe i nie było żadnych komplikacji przy porodzie. Teraz  przy drugiej ciąży jestem zdecydowanie spokojniejsza, nie martwię się aż tak bardzo. 

A jeśli chodzi o przeczucia to u mnie się sprawdziło i przy pierwszej ciąży czułam że to będzie córka, a teraz w drugiej synek. 

Dużo różnych emocji. jestem dużo bardziej wrażliwa na krzywdę innych, bardziej płaczliwa, mam czasem takie przemyślenia w nocy co może pójść nie tak. No no i niestety ale jestem bardziej nerwowa w ciąży. Bardzo łatwo mnie wyprowadzić z równowagi.

Pierwsza ciąża w 2020 roku super, od początku znosiłam ją dobrze, zero zachcianek, mdłości… czasami aż zapominałam że w ciąży jestem - serio. Gdy mąż dowiedział się że będzie syn to już wgl radość nie z tej ziemi😁 następne dwie ciąże poroniłam, praktycznie na samym początku i tu już ni co gorzej- od początku mdłości, tragedia ogólnie.
Kolejna ciąża w 2024 roku i od samego początku lęk o to co będzie… praktycznie do końca był stres czy wszystko będzie dobrze, dopiero jak trzymałam na rękach moją wymarzoną Córeczkę to wszystko zeszło. Także wydaje mi się że zależy to od czasu, miejsca i ogólnie swoich przeżyć.
Ale pamiętacie! Zawsze wychodzi :sunny:

1 polubienie

P.L dobrze napisane - prędzej czy później, zawsze wychodzi słońce i będzie dobrze. Warto czekać na te momenty.

Nie miałam jakichś specjalnych wahań nastrojów, jedyne co, to mogłam strasznie dużo spać :rofl:
No i największą obawa w ostatnim miesiącu, to kiedy się zacznie :rofl:

Ja też potrafiłam zasnąć jak tylko usiadłam na fotelu :rofl:

W pierwszej ciąży wszystko było nowe, nieznane. Uczucia wirowały naprzemiennie od lęku o maleństwo po łzy wzruszenia ze szczęścia.

W drugiej ciąży zupełnie inaczej przeżywam. Nie ma tego czasu błogiego relaksu jak przy pierwszej ciąży. Jest za to spokój i potężne wyczerpanie na koniec dnia

Ja raz zasnęłam przy biurku w pracy. Wszyscy już wiedzieli, że jestem w ciąży, więc nie było z tego jakiejś afery :rofl::rofl: koleżanka mnie obudziła po podobno 10 minutach :rofl:

1 polubienie

Ja miałam podobnie :slight_smile: - ale jakoś poszlo

Ja też, tylko ja na gościnie. Usiadłam, lekko się opierając i zgaslam . Mówili ,że 15 min spalam

Nasze organizmy korzystały z każdej możliwej minuty snu :wink: bo wiedziały , że po porodzie snu zabraknie :see_no_evil:

Ja w pierwszym trymestrze to w ogóle mogłam spać całymi dniami. Jakby nie praca, to nie wiem czy wyszłabym z łóżka do 14 :grinning::rofl:

Jestem osobą twardo stąpającą po ziemi i pogodna, ale przyznaje, w ciąży miałam ciężkie chwile. Towarzyszył mi strach o zdrowie dziecka, ale też smutek, że przytyłam prawie 20 kilogramów. Byłam bardziej drażliwa pod koniec ciąży, partner mnie irytował błachymi rzeczami. Po urodzeniu dziecka zupełnie inne emocje, wróciła mi energia i pogoda ducha. Nad dodatkowymi kilogramami musze jeszcze popracować.

Głównie strach pomieszany z radością. Po stracie każda wizyta u lekarza była turbo stresem, ale widok maleństwa na ekranie rozlewał fale miłości :heart: i pamiętam jak pierwszy raz dopadły mnie “ciążowe hormony”. Najpierw nie wierzyłam że coś takiego istnieje dopóki nie miałam emocjonalnego rollercoastera leżąc na ziemi i najpierw złość na partnera ze nie chce przytulić, potem smutek i płacz z tego powodu a na końcu śmiech bo dotarło do mnie co się dzieje. A pod koniec ciąży niepewność co będzie i jak to będzie